AcasăPoliticaCând PNL dă în clocot

Când PNL dă în clocot

Vizita lui Emil Boc la București a fost de natură să agite apele în PNL. Scandalul finanțării campaniei de vaccinare din resursele administrației locale s-a întins cu repeziciune și fostul premier Boc a știut să puncteze. Nu se știe cât de neagră a fost pisica aruncată pe masa lui Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, dar cert este faptul că Florin Cîțu a anunțat, a doua zi, că Ministerul Sănătății va suporta toate costurile generate de campania de vaccinare. Și a mai arătat ceva: că PNL e șubred, din moment ce un lider local a avut puterea de a rezolva, singur, o problemă pe care două ministere o pasau de la unul la altul ca pe un cartof fierbinte.

Rareș Bogdan artizanul manevrelor politice pentru funcția de președinte

Dincolo de cele petrecute, vizita intempestivă a lui Emil Boc pentru a bate cu pumnul în masă a scos în evidență că peneliștii din Transilvania au început să se miște. Nu se agită împotriva lui Cîțu în mod special, căci nu el conduce partidul, ci împotriva lui Ludovic Orban, care, după ce și-a asigurat președinția Camerei Deputaților, s-a lăsat pe tânjală.

Rareș Bogdan, președinte PNL

Discret, pe canale personale, Rareș Bogdan acționează pentru mazilirea liderului PNL. În ieșirile publice are grijă să-l elogieze în termeni care să nu bată la ochi, îl apreciază ca politician talentat, dar, în spate, întreține curentul potrivnic acestuia.

Robert Sighiartău complicele care își vrea partea

Alături de Robert Sighiartău, care tânjește după funcția de secretar general al partidului, toarnă gaz pe foc despre ușurința cu care Orban a cedat în fața USR PLUS la negocierile privind constituirea guvernului. Întreține vâlvătaia și cu ministerele pierdute din zestrea PNL, despre care se spune că s-a ales doar cu ce a mai rămas. Cele mai bogate și mai dătătoare de bani au fost luate în stăpânire de oamenii lui Dan Barna și Dacian Cioloș. Starea de nemulțumire a liberalilor este alimentată și de Ilie Bolojan, fostul primar de la Oradea, dar și de Emil Boc, primarul Clujului, lideri despre care se spune că, de fapt, se află în spatele acestui joc prin care Sighiartău să acceadă la funcția dorită, iar Rareș Bogdan să ajungă președinte al partidului. Fiefurile electorale ale lui Boc și Bolojan sunt atât de puternice, încât nu o dată s-a afirmat că pot influența și politica din Moldova.  De altfel, este de ajuns să se arunce o privire peste rezultatele alegerilor din 6 decembrie pentru a se confirma acest lucru. Cândva dominată de PSD, aceasta a ajuns acum sub stăpânire liberală în bună măsură.

Troc cu funcția din Parlament

Diferența dintre Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, pe de o parte, și Ludovic Orban de cealaltă parte, constă în aceea că în timp ce primii acumulează tot mai multe simpatii, Orban nu cuantifică decât dezamăgiri și scandaluri oricând gata să erupă.

Primarul Clujului nu e atât de înger pe cât vrea să pară

În timp ce primii sunt susținuți de organizații puternice și bogate, fostul premier Orban este tot mai singur și privit ca fiind fără perspective. A mai atenuat din tensiuni împărțind funcții de secretari de stat și directorate de agenții naționale, dar nu este de ajuns. Este nevoie de nume grele și de filiale care să îl susțină, care să se bată pentru el, dar în clipa de față acestea nu prea există. Dincolo de toate acestea, curentul general, insuflat de Rareș Bogdan în cuvinte frumos împachetate, pentru a nu i se putea imputa că strică armonia PNL, este că, în realitate, Orban este laș. A abandonat partidul urmărind un singur scop, acela de a-și asigura un loc călduț în Parlament, la șefia Camerei Deputaților.

Căderea în dizgrație

În același registru amăgitor pentru cei care nu cunosc falsitatea discursului lui Rareș Bogdan, acesta condamnă „băltirea călduță” în care se află partidul. Și care, dacă nu își revine și nu se schimbă, va avea cât de repede soarta PNȚ-CD după guvernarea 1996-2000. Fără echivoc, revenirea și schimbarea invocate de Rareș Bogdan nu se referă la altceva, nu au altă traducere.

Doar Iohannis îl poate convinge pe Orban să plece fără scandal

Dacă puneți cuvintele acestea lângă cele ale lui Florin Roman, că în PNL „bate vântul marilor schimbări”, lucrurile capătă contur: Ludovic Orban trebuie să plece. E greu de spus cum se va face acest lucru, deoarece, deocamdată, și-a manifestat intenția clară de a-și depune candidatura pentru funcția de președinte, la viitorul Congres al partidului. De bună voie, Orban nu va pleca. Știe că va pierde și funcția de președinte al Camerei Deputaților. Singurul care îl poate determina să renunțe la conducerea partidului este Klaus Iohannis, care, iată, confirmă în felul acesta zvonurile nu chiar foarte vechi. Rareș Bogdan îi este în grații de mai multă vreme, timp în care Orban a căzut în dizgrație.

author avatar
Valentin Boeru
3.848 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger