AcasăPoliticaCând Iohannis are dreptate, are!

Când Iohannis are dreptate, are!

Nu ai cum să îl contrazici pe președinte. O mai dă el prin bălți cu „microfonizări” și „sertarizări”, mai trage câte o cacofonie în mijlocul drumului direct pe „munca calificată”și mai „eliminează inechități” din pensii, dar, când e să vorbească despre școală, are dreptate. Ce dracului, a fost dascăl.

E drept că se împiedică în diftongi și triftongi de vine în nas, dar România europeană, reconstruită și educată la Choisy Mangâru nu stă în așa ceva. Își vede de mersul ei și lasă la naiba ifosele intelectualilor subțiri și fițele filologilor care au motive de oftică personală pe liberalii experți în invenții lexicale.

Analfabeții neamului și-au dat mâna

„Un studiu din 2016 ne avertizează că ne confruntăm cu o rată de analfabetism funcțional de 42%, care se reflectă foarte vizibil și în cele mai înalte sfere ale politicii românești”, zicea el în urmă cu doi ani. Tot așa, vara, pe căldură. Cred că este anotimpul gafelor lingvistice, deși anul are și alte momente, zise și „peroade”, în care se petrec toate drăciile spuse oral, pe cale bucală, cu gura.Când spune „justițe” nu este vina lui. Întrucât „i” este insignifiant, ce rost mai are să-l pronunți? Dar școala, ehe, școala, trebuie dezvoltată, ca să nu mai dea țării profesori suferinzi de prostie și politicieni care atârnă la guvernare ca o virgulă între subiect și predicat. L-am auzit pe Ludovic Orban vorbind în timpul gândirii. M-am uitat atent la el, parol că nu era beat. Dacă îl supără termenul, să pronunțe ca la Beatles și-i trece. Spunea despre niște unii că îi „răspăruiesc” declarațiile.  Adică ți le iau în răspăr, premierule? Nu te întreb la ce școală ai învățat, știu că ai făcut Facultatea de șuruburi și piulițe, așa că România Educată te înțelege. Doar aia a lui Iohannis, nu toată. L-am auzit și în martie, când declara că a discutat cu Tătaru, alt chibiț la limba română, ei bine, „a discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale” Bravo, premierule! Chiar și acum mă întreb dacă erai matol sau aia era starea ta naturală. Dar peste Chirică, liberal de Iași care se vrea primar, nu poate trece nimeni. „Analfabetismul nu trebuie să plece de la Iași”, a tras-o el cu gura plină de limba română. Am înțeles, ține-l acolo, la liberalii tăi analfabeți vopsiți patriotic și întreabă-l pe Iohannis dacă ai voie să umbli viu prin limba română.

author avatar
Valentin Boeru
1.726 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger