AcasăPoliticaCampania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina

Campania Kremlinului împotriva rușilor care luptă alături de Ucraina

Vladimir Putin a cerut FSB-ului să identifice orice ruși care luptă împotriva Rusiei, promițând că "îi vom pedepsi fără termen de prescripție, oriunde s-ar afla"

A doua zi după alegerile prezidențiale din martie, Vladimir Putin a avertizat asupra unei amenințări aparent grave cu care se confruntă țara: dezertorii ruși care s-au alăturat ucrainenilor inamici.

Deși forțele lor rămân mici, acești rebeli  cu sediul în Ucraina au revendicat recent responsabilitatea pentru mai multe atacuri pe teritoriul rusesc.

Vlasovstsy

Putin i-a comparat  cu vlasovstsy, numele dat soldaților sovietici care au dezertat de partea germanilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – parte a unei mișcări care a fost considerată unul dintre cele mai grave episoade de trădare. Numele provine de la generalul Andrei Vlasov, care, după ce a fost capturat de nemți în 1942, a fondat Armata de Eliberare Rusă pentru a lupta împotriva sovieticilor. Vlasov a fost spânzurat la Moscova în 1946.

Putin a cerut FSB-ului să identifice orice ruși care luptă împotriva Rusiei, promițând că „îi vom pedepsi fără termen de prescripție, oriunde s-ar afla”, relatează Foreign Affairs. De fapt,  a anunțat represiunea la o lună și jumătate după ce un dezertor proeminent, pilotul de elicopter  Maxim Kuzminov, a fost asasinat într-o parcare din Spania.

În vara lui 2022, parlamentul rus a adoptat un amendament la codul penal  care desemna orice act de „trecere de partea inamicului în timpul operațiunilor militare” drept înaltă trădare, pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani.

Corpul Voluntarilor Ruși cu sediul în Ucraina și Legiunea Libertății Rusiei

Până în 2023, Moscova era îngrijorată în special de activitățile sporite ale două grupuri rebele, Corpul Voluntarilor Ruși cu sediul în Ucraina și Legiunea Libertății Rusiei, o unitate de voluntari ruși și dezertori din armata rusă. Kremlinul a etichetat ambele grupuri ca fiind organizații teroriste.

Din primăvara anului trecut, CVR  a început să efectueze raiduri de diversiune pe teritoriul rusesc – mai întâi în regiunea Briansk, apoi în regiunea Belgorod. Scurtele intruziuni, filmate pe rețelele de socializare, urmăreau să ducă războiul pe teritoriul rusesc. Alte raiduri au avut loc în martie 2024, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia. Unităților li s-a alăturat și un al treilea grup de rebeli care se autointitulează Batalionul Siberian.

Legiunea a fost susținută și promovată de Ilia Ponomarev, singurul membru al Dumei de Stat a Rusiei care a votat împotriva anexării Crimeei. Ponomarev trăiește în exil în Ucraina din 2016. În februarie, autoritățile ruse l-au acuzat de înaltă trădare și terorism.

În ultimul an, serviciile de securitate  au deschis zeci de dosare penale împotriva oricărei persoane suspectate că ar avea legături cu CVR sau cu Legiunea Libertatea Rusiei.

Șase gloanțe de Makarov

Cazul lui Kuzminov, pilotul de elicopter militar rus, a atras un răspuns și mai puternic din partea Kremlinului. În august 2023, Kuzminov a decis să dezerteze din Rusia, zburând cu un Mi-8 în Ucraina. Conducerea militară rusă și-a exprimat o furie extraordinară.

Ofițeri forțelor speciale GRU l-au depistat pe  Kuzminov în Spania și l-au ucis cu șase gloanțe dintr-un pistol Makarov. GRU a urmărit, de asemenea, să compromită serviciile de informații militare ucrainene, demonstrând că agenții lor nu au fost capabili să protejeze un dezertor. Le-au  transmis și un mesaj: nu îi poți ține în siguranță pe cei care au avut încredere în tine.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
498 afisari

1 COMENTARIU

  1. Lasati o p asta. RUSII AU DISTRUS, CU O SINGURA RACHETA BALISTICA(UNDE S PATRIOATELEEEEEEEE😀) SEDIUL COMANDAMENTULUI SUD AL BANDERISTILOR SUACRAINIENI. PARDON, RUSII AU DISTRUS SEDIUL UNEI FIRME DE CURIERAT, CU O RACHETA CE COSTA MILIOANE😀😀😀😀. In plus, au reaparut spitalele, scolile, cresele de copii cu suzete n gura, toate distruse de rusii rai😀😀😀😀

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger