Am intrat și oficial în campania electorală pentru alegerile locale din 9 iunie, comasate cu „europarlamentarele”, prin decizia unui Guvern de șmecheri. După ce s-au obișnuit să păcălească poporul neonorând promisiunile făcute acum patru ani, observăm că politicienii și-au pregătit aceeași strategie și pentru scrutinul din 2024 – au furat startul grăbindu-se să promită câte-n lună și în stele, dar, mult mai grav de atât, ne-au „bombardat” cu aceleași istericale și văicăreli de care suntem suprasaturați!
Candidații la Primăria Capitalei dau un extemporal la campania electorală. Vedem, însă, că își joacă șansele abordând tot tactica împroșcării cu noroi a adversarului – că nu a făcut, că nu a dres, că a mințit, că a furat. Dezolant și jalnic, de parcă alegătorul de rând nu vede care este realitatea în București!
Piedone și Firea, de la junghi, la tuse
Dar voi, cei care doar atacați, ce-ați făcut în ultimii ani? Cu ce realizări vă puteți lăuda?
Piedone are în palmares două străzi asfaltate în Sectorul 5 și un covor de iarnă turnat pe linia lui 32, dar care mai mult încurcă tramvaiele, după cum a reclamat chiar STB. Care sunt marile proiecte derulate de candidatul autointitulat cel mai experimentat în administrație locală dintre toți? Centrul Sectorului 5 (Panduri-Centrul Civic) arată ca după bombardamentele de la Bahmut, de zici că pe acolo au trecut tancurile rusești, iar trotuarele sunt la fel de „împușcate” ca după cutremurul din ’77.
Ce mai lasă moștenire Piedone? Poate o primărie „sechestrată” de familie, prieteni și afini, după cum singur a recunoscut când a comentat despre angajarea apropiaților în instituția pe care o conduce. Iar acum spune peste tot că-i lasă „tronul” fiului, candidat, de parcă locuitorii Sectorului 5 ar fi rezidenți ai regatului „Piedone”. Bine, având în vedere că plătesc taxe și impozite la bugetul local, nu-i exclus ca unii să „confunde” administrarea unei primării cu SRL-ul familiei.
Nici Gabriela Firea nu este prea departe, chiar dacă nu-și mai încape în rochii de împăunare cu mărețele-i realizări. Care-s alea, că în ultimii ani s-a pomenit de ea doar în thriller-ul „Azilurile groazei”, iar subiectul nu e tocmai măgulitor, ca să fim blânzi, totuși.
De la doi candidați cu experiență și vechime te-ai fi așteptat să înțeleagă ce dorește bucureșteanul. Nu hăhăială și bătut cu cărămida-n piept, ci dezbateri pe proiecte, cu planuri, propuneri și măsuri. Cel puțin la nivelul Capitalei, românii s-au săturat de o astfel de campanie electorală, în care se aruncă în cetățeni cu promisiuni false și nerealistice.
Este nevoie să învățăm a face altfel campanie electorală? Negreșit că da! Deși suntem în 2024 și vorbim peste tot de integrare în tot felul de structuri occidentale, n-avem nicio legătură cu modul de a merge spre cetățean pentru a-i vorbi înaintea unui scrutin. Este crunta realitate – o clasă politică modernă și cu principii încă nu a apărut și pe plaiurile dâmbovițene.
Nicușor Dan, schimbare de strategie
Nicușor Dan a fost nu o dată mitraliat în paginile ziarului Național și vom continua să-i atragem atenția când situația o impune, dar în același timp nu putem să nu recunoaștem o schimbare cel puțin de strategie în ceea ce-l privește pe actualul primar general.
Invitat la Antena 3, în fieful lui Piedone, Nicușor Dan a arătat cum poate fi adus mai bine și sincer mesajul către cetățeni. Printr-o abordare calmă și extrem de calculat în cuvinte, și-a asumat atacurile lansate la adresa sa, a recunoscut cele mai multe greșeli din timpul mandatului, dar a făcut-o degajat, fără crizele caracteristice politicianului român.
Spre surprinderea generală, Nicușor Dan nu s-a ferit să-i recunoască lui Răzvan Dumitrescu eșecurile din acești patru ani de administrare a PMB – „Nerealizări sunt lucruri pe care am fi putut să le facem mai repede. De exemplu, semaforizare inteligentă, la care abia am semnat contractul pentru studiu de fezabilitate. A durat un an, ceea ce nu știam, că nu aveam inventarul celor 5000 de intersecții. Asta a durat un an, după care am pregătit o documentație de achiziție, am desfășurat o achiziție, a mai durat un an până când s-au depus ofertele și le-am evaluat, iar după aceea au început contestațiile, a mai durat un an în instanță, după care a venit ordonanța Guvernului și nu ne-a lăsat să semnăm contractul, după care n-am avut buget și abia acum, în aprilie, am semnat contractul pentru studiile de fezabilitate. Studiile de fezabilitate au etape și după fiecare etapă mai trebuie să luăm în calcul un an și jumătate.
Deci, cu totul, 500 de intersecții conectate cu camere care iau informații în timp real conectate cu un server, probabil că în trei ani-trei ani și jumătate de acum încolo o să le avem”.
Despre litigiile în care este implicată Primăria Capitalei, Nicușor Dan a admis inclusiv tărăgănarea proceselor – „Cam 5.000 de procese noi pe an, pe diferite teme: pe dreptul proprietății, pe amenzi, pe așa-numitele uzucapiuri, pe fel de fel (…) Trebuie să înțelegeți că, între aceste 10.000-15.000 de procese, sunt unele care au mize uriașe. De exemplu, litigii în care un proprietar solicită o despăgubire pentru că terenul lui e în spațiu verde, un litigiu ca ăsta poate să aibă o miză de 50 de milioane euro. Un litigiu în care un dezvoltator e nemulțumit că nu-i dăm o autorizație, un litigiu ca ăsta poate să aibă o miză de 4, 5, 10 milioane de euro și atunci e logic să avem avocați care să ne reprezinte”.
„Doar Ceauşescu n-a avut datorii”, a recunoscut primarul general vorbind despre creditele acumulate de PMB.
„Noi am avut două exerciții financiare pe fondurile europene 2014-2020 și 2021-2027. Alea 2014-2020 se termină, poți să le cheltuiești până în 2023, iar cele din 2021-2027 o să înceapă formalitățile acum, în 2024, pentru că toată lumea a fost ocupată să le cheltuiască pe alea din 2023.
Deci pe 2021-2027 noi avem proiectele pregătite, numai că nu s-au deschis apelurile. Și atunci ce-am putut noi să depunem a fost PNRR pe secțiunile pe care s-au cheltuit.
Au fost unele cum este investiția de la Glina, marea stație de epurare pe care în final am terminat-o, începută de Ceaușescu în ’75. Deci, în sfârșit, noi nu mai poluăm Dâmbovița, Argeș, Dunăre, Marea Neagră. «Glina» am terminat-o în 2023”.
Cam astfel s-a derulat emisiunea cu Nicușor Dan, iar concluzia la final a fost una singură – România tânjește după un alt stil de campanie electorală. Cine ar merge cu Nicușor Dan, ca stil? Cel mai apropiat de ce se vrea acum este Sebastian Burduja! Firea și Piedone sunt mult prea vulgari pentru societatea anului 2024, par o continuare a deloc regretatului Sorin Oprescu, specialist în promisiuni neonorate.
Pe principiul ,,Cine fura azi un ou..” aka ,,cine a furat ieri milioane $,( și nici macar n-a fost anchetat) mîine fiiusu va praduii sute de mil.$” ..V-ați prins? Cine e cel mai laudat in art. ca e bun de primare..Băietu lu taticu..ciordelis mil.$ vrea primare acu la capitala.Bă daca Halaicu a putut, Ciorbea, Viorel Lis, de c n-ar fi și el??
Ce sila îmi e ! Cine-i acest Piedone ? De zici că a pus gaura la macaroană!! Un mate fripte, gură bogată, lăudăros, îngâmfat. Un om harnic și gospodar, nu scoate din gura atâtea gogoși.
PIEDONE si cersetorii, poate-poate primeste si pupäciosul o felie de parizer de pomanä, pe ZIAR la marginea drumului. Din päcate o mare parte dintre romani sunt….NEAM DE TRAISTÄ!!! Mie mi se face….GREATÄ!!!
Starea Bucureștilor nu se rezumă numai la semaforizare. Se vede din avion că articolul laudativ la adresa lui mucușor a fost comandat și plătit. Autorul ar trebui să ne spună și cât a întârziat Nicușor Dan finalizarea lucrărilor de la Pasajul D.na Ghica, Prelungirea Ghencea și străpungerea Drumul Taberei Șoseaua Alexandriei, Centrului de ajutor social din strada 13 Septembrie, trotuarele din Piața Unirii, amenajarea și întreținerea parcurilor din București etc. Pe lângă rețeaua de termoficare să ni se spună și de starea punctelor termice din cartiere, marea majoritate în ruină, ca după bombardamente. Mă așteptam ca pe timpul mandatului să iasă cu pupitrul din dotare în intersecțiile și locurile în care ținea conferințele de presă dinainte de a fi primar general, să ne spună ce a realizat în acele locuri.
Totusi a avut un procent imens care acum a scazut cand a intrat Firea Sunt status imbecili bucuresteni care ii voteaza pe cei doi.
l
Hai la Ciolan
Ce primari ieftinii anunță că o să fie apa calda… americani umbla pe lună și bea cafeaua, vota ți și da ți salariu de 15000 lei pt comision pe lucrări…cînd vom vedea că și în SUA sa ia calculator aleatoriu și să facă balanta venit egal bunuri apoi la zdup…CIND?
Cele doua poze o sa-i coste mult pe cei pupati.