AcasăPoliticaCalea pribegiei. Din Ucraina, Siria și Myanmar, o lume a refugiaților

Calea pribegiei. Din Ucraina, Siria și Myanmar, o lume a refugiaților

refugiatiSe schimbă regulile pentru refugiații ucraineni. Câți bani vor primi de acum înainte de la Guvern

La nivel mondial,  2023 riscă să fie cel mai rău an de după 1945 în ceea ce privește strămutarea popoarelor de pe pământurile lor. O proporție extraordinar de mare este reprezentată de victimele președintelui rus Vladimir Putin.

Aproximativ 13 milioane de oameni, adică jumătate din populația Siriei, au fost forțați să își părăsească locuințele din cauza clientului lui Putin, Bashar al-Assad, și a puterii de foc rusești care îl sprijină.

Între timp, 14 milioane de ucraineni au ajuns în aceeași situație critică în urma invaziei rusești; mulți dintre ei au primit azil în Europa de Vest. Aproape 100.000 au intrat în SUA, potrivit Bloomberg. Familiile și guvernernele   de pe ambele maluri ale Atlanticului și-au deschis ușile și portofelele pentru cei strămutați.

Experiențele gazdelor au fost mixte. Unii își găsesc oaspeții recunoscători – dornici să profite din plin de noua lor viață și, mai ales, să muncească. Alții spun povești mai puțin fericite și devin nerăbdători să le vadă spatele.

Atunci când trăiești în imediata apropiere a străinilor, este ușor să dai dovadă de compasiune timp de câteva zile; mult mai greu este să menții spiritul samaritean timp de mai multe luni.

Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a declarat săptămâna trecută: „Mi-e teamă că în scurt timp ne vom confrunta cu un al doilea val de migrație legat de iarna din Ucraina. Și apoi ce se va întâmpla?” ONU estimează că aproximativ o treime din populația țării a fost forțată să își părăsească locuințele.

Aproape cinci milioane de persoane s-au înregistrat pentru beneficiile oferite de Uniunea Europeană, inclusiv drepturi de rezidență, asistență medicală și acces la locuri de muncă. Aproximativ 1,5 milioane sunt înregistrate numai în Polonia.

În plus, refugiații devin parte a stării cronice a planetei, cu imense consecințe politice, sociale și economice. În Asia, dictatura militară brutală din Myanmar a împins un milion de persoane de etnie rohingya în țara vecină Bangladesh. Acești oameni, la fel ca ucrainenii și sirienii, nu au avut de ales decât să ia calea pribegiei.

O mulțime de alte persoane din Africa și din America Centrală și de Sud fug spre nord mai ales din cauza sărăciei, în căutarea unor vieți mai bune decât cele la care pot aspira acasă. Ei devin migranți economici. Se estimează că șase milioane de astfel de persoane au fugit din Venezuela. Scenele zilnice de la granița dintre SUA și Mexic subliniază amploarea exodului continuu din America Centrală.

Dezastrele naturale  au afectat dintotdeauna omenirea – inundații, uragane, cutremure și altele asemenea – dar un număr uimitor de alte dezastre se produc din cauza actelor intenționate și deliberate ale politicienilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
201 afisari

1 COMENTARIU

  1. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger