AcasăPoliticaCăderea mărețului Gazprom anulează un instrument cheie al puterii lui Putin

Căderea mărețului Gazprom anulează un instrument cheie al puterii lui Putin

Gigantul rus al gazelor naturale a pierdut piața europeană și acum stă la mila Chinei

Vladimir Putin a exagerat încercând să folosească Gazprom  pentru a îngenunchea Europa, iar acum eforturile sale de a consolida compania controlată de stat sunt la mila Chinei.

După ani de zile în care a concentrat exporturile Gazprom pe conductele către Europa și a investit insuficient în capacitatea de gaz natural lichefiat, Putin are opțiuni limitate pentru campionul național, iar acest lucru va fi evident atunci când se va întâlni cu omologul său Xi Jinping la Beijing săptămâna viitoare.

Kremlinul este dornic de noi acorduri de export pentru a fortifica prezența internațională a Gazprom, care a avut de suferit după ce Putin nu a reușit să îi convingă pe aliații Ucrainei din Europa cu amenințări de tăiere a livrărilor. China este cea mai mare piață externă disponibilă, dar nu va fi un înlocuitor unu la unu.

Chiar și în cel mai optimist scenariu al Gazprom – cu proiectele actuale și planificate atingând toate capacitatea maximă în timp util – superputerea asiatică ar reprezenta doar aproximativ două treimi din volumele care odată ajungeau în Europa. Dar, potrivit Bloomberg, prețurile vor fi mai mici, iar livrările ar necesita în continuare ani de zile și investiții masive pentru a fi puse în funcțiune.

În Rusia se creează presiune pentru a înlocui ceea ce a fost cândva cea mai mare piață a sa înainte ca impactul să se răsfrângă asupra economiei, potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice. Dar China nu are o astfel de urgență.

„Nu văd o mare șansă ca Rusia să câștige un nou contract de gaze cu China în acest an, în ciuda dorinței din partea rusă”, a declarat Kevin Tu, director general al firmei de cercetare Agora Energy Transition China.

Însă orice acord nu va fi suficient pentru a readuce Gazprom la puterea de odinioară. Valoarea sa de piață – cândva a treia cea mai mare din lume – este acum mai puțin de jumătate din cea a companiei norvegiene Equinor ASA.

Compania  a înregistrat pierderi în al doilea trimestru, iar producția celui mai mare furnizor unic din lume a scăzut cu 25% în primul semestru față de anul precedent, ajungând la cel mai scăzut nivel din istoria sa de 30 de ani.

În ciuda scăderii exporturilor de gaze și a veniturilor, Putin rămâne neînduplecat. „Gazprom este încrezător, calm și face față”, a declarat el miercuri, la conferința Russian Energy Week de la Moscova, reproșând Europei că nu cumpără gaz rusesc.

China a lăsat Gazprom să aștepte mai mult de un deceniu înainte de a se ajunge la un acord și de a se construi gazoductul Power of Siberia.

Incertitudinea privind războiul din Ucraina și pierderea celei mai mari părți a pieței europene au slăbit poziția de negociere a Rusiei, ceea ce a făcut ca discuțiile privind o a treia legătură cu China să fie blocate de luni de zile și ca un acord să fie puțin probabil atunci când Putin și Xi se vor întâlni.

Chiar dacă gazul rusesc ieftin este încă o momeală puternică, Europa a depășit criza energetică datorită unei ierni neobișnuit de calde și a livrărilor mai mari cu GNL.

În pofida exploziilor care au paralizat conductele Nord Stream anul trecut, Putin încă mai vede ca o opțiune o reluare a livrărilor către Europa. La forumul Clubului Valdai de săptămâna trecută, el a anunțat că Rusia este pregătită să furnizeze gaze prin intermediul legăturii Nord Stream 2, care nu a fost încă deschisă și care ajunge pe coasta baltică a Germaniei.

Dar Berlinul a înghețat perspectiva: Ministerul german al Economiei a declarat că nu există niciun efort pentru a certifica Nord Stream 2 în vederea funcționării, iar companiile din țară s-au diversificat cu succes în afara importurilor de energie din Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
623 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger