După ce a încercat să impună bugetul său fără o majoritate în Adunarea Națională, guvernul minoritar al premierului francez Michel Barnier a fost demis de o coaliție ad-hoc a Stângii și Rassemblement National.
În septembrie, când Emmanuel Macron l-a numit pe Barnier, fostul negociator pentru Brexit știa că se pregătește pentru cea mai dificilă funcție din lunga sa carieră.
Doar trei luni mai târziu, el deține acum recordul pentru cel mai scurt mandat în guvernul francez din 1958. Aritmetica parlamentară devenise prea complicată cu privire la bugetul iminent, notează UnHerd. După săptămâni de joacă cu premierul, Marine le Pen a decis să pună capăt sprijinului său tranzacțional pentru centru.
Macron ar putea decide să numească un alt membru al Les Republicains în locul lui Barnier. Nu ar fi un semn deosebit de conciliant, dar crearea unei majorități alternative pare dificilă.
Centrul-stânga nu pare mai dispus să îl susțină pe Macron decât a făcut-o vara trecută. O coaliție cu Le Pen este o soluție evidentă. Astfel, președintele va trebui să o ia de la capăt și să spere că răsturnarea lui Barnier va liniști un public furios.
Cu toate acestea, pe măsură ce criza politică continuă să cuprindă Franța, se va vorbi tot mai mult despre Macron însuși, care este în cele din urmă responsabil pentru haosul actual datorită deciziei sale de a dizolva parlamentul în iunie.
Dacă impasul persistă, președintele va fi ținta atacurilor din toate direcțiile, inclusiv din propriile rânduri. În interiorul cercului său din ce în ce mai fracturat, mulți și-au marcat deja poziția pentru următoarea cursă prezidențială – inclusiv trei dintre cei patru prim-miniștri anteriori.
Dând greutate acestei viziuni, Le Monde face un portret deloc măgulitor al unui monarh izolat, înconjurat de consilieri servili. Macron și-a pierdut influența și îi lipsește capitalul politic pentru a exercita o autoritate semnificativă.
Se pregătește o altă criză
În fundal, se pregătește o altă criză — de data aceasta în legătură cu Marine Le Pen. Acuzată că a folosit ilegal fonduri ale Parlamentului European pentru personalul partidului RN, ea ar putea fi lovită cu sancțiuni financiare severe și, cel mai important, declarată ineligibilă pentru următorii trei ani, ceea ce ar exclude-o din alegerile prezidențiale din 2027.
În ultimele zile, nu a încetat să își mărească pretențiile față de guvern, în dorința aparentă de a-l vedea pe prim-ministru trecând peste una dintre numeroasele sale linii roșii și oferindu-i un casus belli, sperând în același timp ca întregul edificiu macronist să se prăbușească.
Dacă Barnier este obligat acum să-și prezinte demisia, Marine Le Pen îl îndeamnă pe Macron să plece: „Este la latitudinea lui să concluzioneze dacă este în măsură să rămână(…) și să determine dacă poate ignora evidența masivei provocări populare pe care eu o consider definitivă.”