AcasăPoliticaBugetul pe 2024, adoptat de Guvern. Marcel Ciolacu: „Nu vor fi creșteri...

Bugetul pe 2024, adoptat de Guvern. Marcel Ciolacu: „Nu vor fi creșteri de taxe în 2024”. Ce a anunțat premierul despre banii de pensii

După o amânare de circa 9 ore față de ora anunțată inițial, la Palatul Victoria a început, joi seară, 14 decembrie, ședința de Guvern în care a fost adoptat bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale pe anul 2024. În debutul reuniunii Executivului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu vor exista creșteri de taxe în 2024. Și că există bani pentru pensii.

„Adoptăm astăzi (joi-n.red) bugetul de stat pe 2024, unul axat pe investiții, de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului.

Aici, de fapt, este cheia dezvoltării României, unde, câteodată cu discuții lungi, câteodată și mai aprinse, am lucrat cu toată echipa guvernamentală, dar, cum este corect, vreau să-i mulțumesc domnului ministru al finanțelor pentru tot efortul depus în toate cele șase luni, fiindcă cunoaștem cu toții cum a trebuit să gestionăm această situație în întreaga perioadă”, a declarat Ciolacu, joi, 14 decembrie.

Ciolacu: „Există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie”

Totodată, șeful Guvernului a anunțat că există bani pentru creșterea pensiilor, de la 1 ianuarie.

Țintim o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot astăzi, probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor, din 1 septembrie.

Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, nu și la demnitari”, a mai spus premierul Ciolacu.

Premierul anunță un record: „Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei”

Totodată, prim-ministrul a ales să sublinieze că Educația va avea cel mai mare buget din istorie. „Investițiile sunt de 120 de miliarde de lei, este un record absolut după anul 1989. Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult față de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani, pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus, pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor.

Există, de asemenea, suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu și Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul „Anghel Saligny”, unde alocăm cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu și ceva față de 2023. Există un plus de 10% și la investițiile din trecut. Finanțăm masiv toate prioritățile Guvernului: capitalul uman din Educație, noi unități moderne în Sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și modernizarea condițiilor de trai în comunitățile rurale. Toate sunt nevoi reale ale țării și răspund așteptărilor românilor”, a susținut Ciolacu.

„Nu vor exista creșteri de taxe în 2024”, a mai afirmat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern din 14 decembrie. Premierul a afirmat că „majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investițiilor și, evident, a luptei contra evaziunii”.

„Avem un buget sustenabil, investițiii de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar programat la 5%, iar inflația va continua să scadă. Am văzut cu toții că, în luna noiembrie, este deja 6,7%. Ținta noastră pentru 2024 este să scadă sub 5%, adică la jumătate din momentul când am preluat mandatul de premier”, a mai spus Ciolacu.

Despre salariul minim: „Va crește cu siguranță”

Premierul a mai anunțat că, în paralel, se continuă reducerea cheltuielilor statului. Și că în cursul acestei săptămâni s-a discutat reorganizarea a șase ministere, urmând ca săptămâna viitoare să se continue „cu restul”. „În final, vor rămâne mai puține instituții, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocrația”, a declarat Ciolacu.

Nu în ultimul rând, premierul a făcut referire și la salariul minim. Despre care a dat asigurări că va crește în 2024. „Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță. Propunerea noastră este de 3.700 lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele șase luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 lei scutiți de taxe din salariul minim brut”, a afirmat Marcel Ciolacu.

author avatar
Andrei Coman
348 afisari

6 COMENTARII

  1. pentru samsarii de armament ciolanis si maciuk au gasit bani. pentru mofturile nesimtite de la cotroceni au gasit bani.
    dar pentru a pune in aplicare hotarari judecatoresti prin care grefierii au demonstrat in instante ca guvernul i-a furat la banii de salariu, nu au bani.
    ce guvern mai este asta daca nu respecta hotararile judecatoresti definitive, irevocabile si executorii de drept?
    in Romania nu exista guvern ci doar o adunatura de ticalosi care isi servesc fiecare interesul celor care i-au pus pe acele scaune.
    pentru astia nu exista lege! cat ne vor mai batjocori???
    ne servesc doar minciuni, ne-am saturat de alianta asta debila a psd+pnl nasita de alt debil de la cotroceni.
    un guvern de scamatori si mincinosi, un psd si un pnl condus de niste lichele politice care toaca bugetul de stat pe armament inutil si care s-au invatat sa linga clantele ambasadelor straine.
    o adunatura politica ce mimeaza interesul national cand in realitate sunt carpele ocultei straine si tradatori de patrie!
    ce buget este asta cand voi adunati banii romanilor si-i sifonati pentru straini???

  2. Ciolacule tu esti tampitel. Tu crezi ca poti castiga noile alegeri?
    AUR va castiga si daca as fi in locul tau eu mi-as cumpara bilet de avion spre Etiopia.

  3. acesta e guwernerul minciunilor si al împrumuturilor nebunesti.
    minciuni peste minciuni de parca noi nu vedem ce se petrece. in tara oamenii o duc din ce in ce mai greu, desi bani se strang foarte multi la buget.
    unde se duc banii???
    slugi la străini si vânzători de suveranitate, asta avem la guwerner.

  4. Hai ca va traduc ce vrut sa spuna ti9anu| : de la 1 ianuarie vor creste toate taxele si preturile

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger