Cauta

Bugetarii „tremură” pe caniculă: coaliţia PSD-PNL se ceartă dacă ar trebui să concedieze angajaţi de la stat sau nu

vouchere de vacanta

Discuțiile din coaliția PSD-PNL pentru pachetul de austeritate compus din creșteri de impozite și scăderi de cheltuieli au fost amânate pentru săptămâna viitoare.

În primul rând, pentru că președintele PNL, Nicolae Ciucă, este în vacanță, dar şi pentru că liderii nu se înţeleg dacă ar trebui sau nu să concedieze angajaţi de la stat.

Care ar fi măsurile de austeritate?

Liberalii cer ca deficitul de bani la buget, cifrat la circa 30 de miliarde de lei pentru anul, să fie acoperit și prin scăderi de cheltuieli. Printre acestea s-ar număra tăierea voucherelor și tichetelor de masă pentru bugetarii cu venituri mari.

Printre acestea s-ar număra tăierea voucherelor și tichetelor de masă pentru bugetarii cu venituri mari, dar şi reducerea „schemei de personal a statului”. Pe scurt, asta însemnă concedieri în rândul bugetarilor.

O altă propunere din interiorul PNL e ca eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii de angajați să se facă în etape, pentru a nu bulversa industriile respective.

E vorba despre facilitățile pentru IT-iști, scutiți de impozitul pe venit, și facilitățile pentru angajații din agricultură și construcții – scutiți de impozit pe venit, de contribuția la sănătate și cu contribuții reduse la pensii și muncă. Aceste facilități ar urma să fie eliminate treptat, în doi ani.

România riscă tăierea fondurilor europene

Guvernul trebuie să facă rost de bani la buget pentru a se încadra în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană, care nu trebuie să depășească 4, 4% din Produsul Intern Brut (PIB).

Pe primele cinci luni, deficiul raportat de Ministerul Finanțelor a fost 2, 32% din PIB. Dacă nu se încaderează în deficit, România riscă tăierea fondurilor europene.

Cred că în ultimă instanță va trebui, fiind un Guvern puternic, un Guvern cu o majoritate stabilă în Parlament, să ne uităm puțin și pe schema de personal a statului român, care trebuie să recunoaștem, indiferent din ce parte vedem lucrurile, este ușor cam stufoasă„, a spus liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version