AcasăPoliticaBudăi, noi precizări despre creșterea pensiilor. De ce nu pot fi majorate...

Budăi, noi precizări despre creșterea pensiilor. De ce nu pot fi majorate diferențiat

(sursa foto: Facebook/Marius Constantin Budai)

Cu cât vor fi majorate pensiile de anul viitor? E o întrebare la care pensionarii din România continuă să aștepte un răspuns clar, dat fiind faptul că în ultimele luni s-au vehiculat diverse procente – fie 10% fie 15%. Mai ales seniorii României cu venituri foarte mici ascultă cu atenție declarațiile decidenților de la guvernare, în speranța că vor auzi mai mult decât promisiuni.

Ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a ținut să precizeze că pensiile nu pot fi crescute diferențiat, pe motiv de neconstituționalitate. Și s-a ferit să avanseze procente.

Întrebat, joi seară, la Antena 3, cu cât ar trebui să crească pensiile, ministrul Muncii a susținut scurt: „Eu nu am să intru într-o licitaţie de procente pe seama nevoii seniorilor noştri”.

Majorare cu cel puțin 10%

Budăi a declarat, însă, că „pensiile nu se pot majora diferenţiat, pentru că este neconstituţional”, potrivit news.ro.

Ministrul Muncii a precizat că va fi crescută valoarea punctului de pensie cu 10% pentru a încuraja şi contributivitatea, conform sursei citate. „Venim cu măsuri suplimentare pentru categoriile vulnerabile. Asta putem face, dar majorare diferenţiată nu putem face”, a explicat ministrul.

”Cel puţin 10%. Cel mult nu există, pentru că pensiile sunt foarte mici”, a răspuns oficialul, întrebat pentru ce procent de creştere a pensiilor se va bate el personal ca ministru al Muncii, conform aceleiași surse.

Ciucă: Este o cifră pe care am discutat-o și am susținut-o

Și premierul Ciucă vorbise, joi, de la Bruxelles, despre creșterea pensiilor și a salariului minim.

„Pentru fiecare dintre ele, am spus de la finele lunii septembrie că trebuie să avem cifre concrete legate de proiecția bugetului pe anul 2023 și să identificăm foarte clar și transparent pentru toată lumea care este bugetul din care putem să facem aceste măriri și de pensii, și de salarii. Sunt un susținător, Partidul Național Liberal este un susținător al creșterii pensiilor și salariilor. Vedem foarte clar care este evoluția inflației”, a răspuns Ciucă unei întrebări, în timpul conferinței de la finalul vizitei sale la Bruxelles.

Și nu e singura dată când a vorbit despre bugetul pe anul viitor, referitor la creșterea pensiilor și a salariului minim. „Ca atare, ca să legăm de subiectul și ordonanța cu energia, avem pe masă o decizie a Comisiei, prin care 10% din fondurile de coeziune pe cadrul 2014 -2020 pot fi folosite, astfel încât să se combată sărăcia energetică, să fie sprijinite persoanele vulnerabile, să fie sprijinite IMM-urile, să se asigure locuri de muncă.

Avem nevoie ca, pe baza bugetului, pe baza acestor fonduri care vin de la Uniunea Europeană, să facem modificările necesare, să vedem în ce fel putem sprijini bugetul cu acești bani, ce bani ne rămân pentru a putea să ne ducem la creșterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15%, și cu salariul minim la 3.000 de lei – este o cifră pe care am discutat-o și am susținut-o, o susțin cu toată puterea mea, dar avem nevoie de concretețea bugetului pe masă”, a spus Ciucă.

author avatar
Andrei Coman
434 afisari

3 COMENTARII

  1. Daca marirea diferențiată a pensiilor este neconstitutionala, de ce in 2022 pensiile militare pana in 2500 de lei s-au mărit cu 10%, iar cele peste 2500 de lei cu 2,6%?

  2. Cum dracu e „constitutional ” ca unii sa aiba pensii de 10-15 ori mai mari decat altii dar e „NECONSTITUTIONAL ” sa se poata mari diferentiat ?
    Se discuta in momentul de fata ca judecatorii sa nu tina seama de constitutie ci de ce „spune UE ” , deci CONSTITUTIA este „optionala ” ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger