AcasăPoliticaBRICS sparge hegemonia Occidentului. Summit-ul G20, semnalul rupturii Est-Vest

BRICS sparge hegemonia Occidentului. Summit-ul G20, semnalul rupturii Est-Vest

În timp ce România se mândrește cu organizarea unui summit al miniștrilor de Externe din statele membre NATO, de pe urma căruia s-a ales doar cu promisiuni fără acoperire și o droaie de cheltuieli (curente și viitoare), adevărata reuniune care a contat s-a ținut pe insula Bali, din Indonezia. G20 a fost, așa cum remarcă mulți analiști, semnalul rupturii definitive Est-Vest. BRICS sparge hegemonia Occidentului și arată lumii întregi că are forța să dea „delete” ordinii internaționale stabilite pe planetă după sfârșitul Războiului Rece, cu SUA pe post de „jandarm mondial”.

Revista The Economist, deținută de familia Rothschild (principalii bancheri ai lumii), a publicat, de curând,  faimoasa copertă ce reprezintă prognoza pentru anul următor. Portretele politicienilor aleși nu au aceeași dimensiune, reflectând cota lor diferită pe scena internațională – Xi Jinping și Vladimir Putin au cele mai mari portrete, cu liderul Rusiei plasat la mijloc, înconjurat de Biden, Zelenski & co.

Nu putem decât intui ce au vrut să transmită editorii The Economist, dar e clar că în 2023 vom avea evenimente majore care ne așteaptă.

Regulile și normele impuse de SUA, tot mai ignorate

Regulile și normele stabilite de Washington după cel de-Al Doilea Război Mondial nu mai guvernează planeta așa cum o făceau odinioară, arată și Scot Ritter, fost ofițer de informații CIA. Instituțiile care guvernează economia globală se clatină și se prăbușesc sub greutatea crizelor succesive. Chiar și organizațiile prezentate de Occident ca modele de stabilitate, cum ar fi NATO și Uniunea Europeană, sunt sfâșiate de forțe centrifuge cum n-au mai existat vreodată, vezi pozițiile adoptate de Ungaria și Turcia, de exemplu.

În context, un nou sistem de relații internaționale își face loc, iar la ultimul summit G20, ținut în spatele ușilor închise, a pus cărțile pe masă. „All in”, după cum remarcă analiștii din State, care scriu că India, China și Rusia au reușit să convingă și alte state să urmeze politici independente de America. Cea mai bună dovadă o reprezintă chiar declarația ministrului brazilian de Externe, Carlos Alberto França, făcută în marja reuniunii din Bali, potrivit căreia țările în curs de dezvoltare au dreptul să ia propria lor poziție cu privire la toate problemele politicii mondiale.

Cotidianul Cumhuriyet, din Turcia, controlat de puterea de la Ankara, scrie că formatul G20 este învechit! Mai mult, Erdogan spune deschis că BRICS umple cu încredere scena internațională. De-dolarizarea a devenit principala tendință observată azi, punctează turcii, care (încă) sunt membrii NATO și parteneri de încredere (oare?) ai SUA.

BRICS devine BRICS+. Turcia, marea lovitură!

Din ce în ce mai multe țări manifestă interes pentru BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), o asociație care reprezintă 41% din populația lumii, 24% din PIB-ul mondial și 16% din comerțul lumii! Foarte curând, BRICS se va transforma în BRICS+ și asta o semnalează inclusiv analiștii din presa mainstream, îngrijorați de cifrele din jurul acestei organizații.

Turcia, Arabia Saudită, Argentina, Mexic, Venezuela, Nicaragua, Iran, Indonezia, Kazahstan, Nigeria, Algeria, Egipt și Senegal au vorbit public despre dorința de a se alătura BRICS.

De câțiva ani, în mediile politice de la Ankara se discută despre necesitatea ca Turcia să dobândească calitatea de membru cu drepturi depline în BRICS. Iar faptul că UE încă mai are „în curs de examinare” cererea de aderare depusă de Turcia în 1987 nu face decât să stârnească furie pe malurile Bosforului. Iar pe partea militară, nu mai este niciun secret pentru nimeni că Turcia este oarecum „plictisită” de NATO. Asta, mai ales după ce „otomanii”  au participat activ la dezvoltarea avionului de luptă F-35, prin producerea unor componente de bază, dar americanii în continuare refuză să le vândă astfel de aeronave.

În timp ce SUA și Bruxellesul nu au ochi decât pentru regimul de la Kiev, iată că alte țări încep să pledeze din ce în ce mai mult pentru o revizuire radicală a ordinii internaționale, o abatere de la lumea unipolară impusă de Casa Albă.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.356 afisari

12 COMENTARII

  1. IN CURAND OCCIDENTUL O VA PRIMI DIREST IN….LARINGE….NATO SI M.UE AU DEVENIT DOUA JUCARII STRICATE…..

    • Bruxelles și SUA au ochi doar pt Kiev,fiindcă acolo cu siguranță sunt alte interese ,probabil mușamalizarea unor laboratoare chimice ,în rest nu I interesează cetățeanul de rând

  2. Occidentul decadent, de sute de ani, de la Karl Marx incoace, Stalin, Putin, etc. viseaza disparitia capitalismului, vise placute pro(st) rusilor. Amazon si cu Muca de la Tesla au bani cat pib-ul rusilor.

  3. PTR ALEX -ESTI ATAT DE IDIOT , INCAT MI S A FACUT MILA DE TINE SI TE LAS IN PROSTIA TA ,NU TI MAI TORN CISTERNE CU K.K.T IN CAP, ASA CUM AI MERITA, SCLAVETE RETARDAT…..

  4. SUA PRIN POLITICA LOR FINANCIARA SI DE ACAPARARE A RESURELOR NATURALE AU DISTRUS O SERIE DE TARI :vezi razboaiele generate Vietnam,Irak -Iran ,Irak ,Serbia , Afganistan ,Libia ,Siria ,Ucraina !,vezi criza financiara din 2008 !,vezi falimentarea Argentinei de 4 ori !,vezi falimentarea Venezuielei , oce tara producatoare de petrol devenea peste noapte o tara terorista ! in mentalitatea americana. Politica de globalizare bazata pe criteriul „cei al tau este si al meu ,iar ce-i al meu nu te intereseaza ” a devenit taghetul in politica americana pentru globalizare !.Cum China n-a muscat niciodata momeala americana si-a vazut de drum ,iar rezultatul -a devenit a 2 a putere a lumii si le sufla in ceafa groasa a Americii.Cele doua tratate TPP SI TTIP de racolarea unor tari sub papucul american au dat CHIX !.
    Raspunsul la G 20 a fost BRICS ,numai in ultimii 2 ani satui de amestecul american in economiile unor state a generat o miscare in masa spre grupul BRICS ,vezi :Iran,Arabia Saudita ,Turcia mai nou ,Argentina ,Venezuiela ,Indonezia ,Egypt ,Algeria,Senegal -tari care au avut serioase pierderi datorita Americii.
    De fiecare data America a salvat dolarul ingropand alte state , vremea dolarului e pe PARTIE !!. O NOUA ORDINE MONDIALA SE PREFIGUREAZA IN LOCUL ACELEIA ARANJATA DE GRUPUL G20.

  5. Nu era mai bine daca nu aveam treaba cu aceste rari si nu ii invatam carte? Poftim ! Acum ni s au urcat in cap. Au fabricat si bomba atomica. Poate o si lanseaza contra noastra. Nu era mai bine cand munceau doar la cules de bumbac? Pe cine nu ii lasi sa moara…Ar trebui ( dupa parerea mea) ca America sa fie unita trup si suflet cu statele crestine si albe din Europa. Iar noi sa facem o fortareata alba de la Lisabona la Vladivostoc. Si afara cu turcii din Europa. Poate am reusii sa ne recuperam Constantinopole.. Si afara cu negrii si musulmanii din Europa ! Si incet, incet, sa i evacuam si pe coloratii din SUA. Pentru o Europa alba si crestina. Cum au vrut o , germanii din anii 40.

  6. Fiți prieteni că adevăratul război nu e între noi oamenii ci de pe alte planete care râd cu curul de noi că ne razboim între noi deabia așteaptă să pună mâna pe pământul de sub noi ,știți să jucați șah, gândești mutările adversarului pe urmă joci cu asta am terminat. Amin

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger