O schimbare globală importantă este în curs de desfășurare. Una care își găsește expresia în orașul rus Kazan, unde blocul BRICS organizează un summit internațional găzduit de presupusul paria global Vladimir Putin.
De la începutul conflictului din Ucraina, Occidentul a încercat să izoleze Rusia prin sancțiuni și presiuni diplomatice. Cu toate acestea, la Kazan vor fi primiți șefi de stat sau înalți funcționari din 32 de țări, inclusiv cei patru noi membri ai blocului – Egipt, Etiopia, Iran, Emiratele Arabe Unite – precum și numeroase alte țări interesate de aderare, inclusiv Turcia, prima țară NATO care ia în considerare aderarea. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va fi de asemenea prezent.
Clubul non-occidental
Evenimentul atestă influența crescândă a Sudului global – sau a Majorității globale, cum o numesc rușii – și căutarea unei alternative la sistemul condus de SUA, relatează UnHerd. Se pare că aproximativ 40 de națiuni se află pe lista de așteptare pentru aderare, Arabia Saudită și Indonezia exprimându-și un interes serios, ilustrând și mai mult atractivitatea crescândă a acestui „club non-occidental”.
În mod ironic, regimul de sancțiuni al Occidentului – și în special înghețarea a 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei, un act fără precedent de război economic – este ceea ce a motivat multe țări să caute alternative la infrastructura financiară occidentală denominată în dolari.
„Bretton Woods pentru Sudul Global”
Extinderea BRICS, împreună cu interesul din ce în ce mai mare din partea Sudului global, subliniază schimbarea puterii geopolitice în curs – dinspre Vest spre Rest.
Într-adevăr, BRICS exercită deja o influență economică considerabilă. PIB-ul combinat al grupului, ajustat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), reprezintă 35,6% din economia mondială, depășind cota G7 de puțin peste 30%.
În ceea ce privește populația, disparitatea este și mai izbitoare: țările BRICS găzduiesc 45% din populația lumii, în timp ce G7 reprezintă mai puțin de 10%. Având în vedere că se preconizează că PIB-ul Indiei, Chinei și Rusiei va crește cu aproximativ 4% în acest an, în comparație cu 2% pentru economiile occidentale, și cu alte țări care urmează să se alăture, nu este de mirare că acest summit este descris drept un „Bretton Woods pentru Sudul Global”.
De-dolarizarea
Rusia a avut un rol esențial în formarea inițială a BRICS, găzduirea primului său summit, admiterea Africii de Sud și eforturile ulterioare de extindere.Și are are un nou obiectiv strategic: de-dolarizarea.
Sancțiunile occidentale au scos în evidență nevoia de independență financiară, făcând din agenda de de-dolarizare nu doar o aspirație, ci și o necesitate – nu doar pentru Rusia, ci și pentru alte țări.
Principalul răspuns dat până în prezent de restul țărilor BRICS a fost să își reglementeze din ce în ce mai mult comerțul internațional în monedele naționale, mai degrabă decât în dolari, cu rezultate remarcabile: volumul comerțului reglementat în monedele țărilor membre l-a depășit deja pe cel al tranzacțiilor în dolari.
Dar, în afară de crearea Noii Bănci de Dezvoltare (NDB), care funcționează ca o alternativă la instituțiile financiare occidentale precum FMI și Banca Mondială, s-au făcut puține până acum în ceea ce privește crearea unei alternative valide la infrastructura financiar-monetară internațională occidentală – un nou Bretton Woods, ca să spunem așa.
Ar putea marca Kazan începutul unei noi ere în această privință? Până în prezent, detaliile au fost rare, dar în ultimele luni au apărut speculații cu privire la planul BRICS de a lansa, posibil în timpul summitului, un nou ecosistem monetar global complet.
Ar include o „monedă BRICS” – o unitate de cont utilizată pentru decontarea tranzacțiilor internaționale și gestionarea problemelor legate de balanța de plăți, care nu trebuie confundată cu o monedă supranațională pe model euro – precum și un sistem de plăți internaționale revoluționar bazat pe blockchain, menit să ofere o alternativă la sistemele financiare globale existente, precum Swift, și la infrastructura financiară bazată pe dolar.
Toate imperiile au cazut la un moment dat. Este un semn ca umanitatea progreseaza.