AcasăPoliticaBREAKING NEWS: România nu intră în Schengen nici de această dată! Primele...

BREAKING NEWS: România nu intră în Schengen nici de această dată! Primele reacții de la nivel politic

(sursa foto: romaniatv.net)

Veștile de la Bruxelles, de la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, nu sunt deloc cele la care a sperat, până în ultimul moment, România.

UPDATE: A apărut o reacție – pe un ton vehement – și de la nivelul Guvernului Ciucă, prin vocea vicepremierului Kelemen Hunor, liderul UDMR. „Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide”, consideră vicepremierul.

„O decizie mizerabilă!

Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen.

Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare.

România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.
În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a scris Kelemen Hunor, pe Facebook.

–––––

S-a aflat că Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. E de menționat că Olanda nu s-a opus intrării României în Schengen, ci doar a Bulgariei, dar cum votul a fost „la pachet”, a fost negativ pentru ambele state.

Au apărut deja primele reacții ale politicienilor din România, după decizia de joi după-amiază.

Ciolacu: Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!

Marcel Ciolacu, al treilea om în stat, în calitatea sa de președinte al Camerei Deuputaților, dar și lider al PSD-ului, a reacționat pe Facebook susținând că „Austria s-a decuplat de Europa” și că „vor exista”, cu siguranță, „consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd”

„O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană.

Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european.

România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!

Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.

Toată Europa ne dă dreptate, știm că – de această dată – dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare.

Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV.”, a anunțat Ciolacu, pe pagina sa de Facebook, în urmă cu scurt timp.

Firea: Este dezamăgitoare poziția Austriei

Și ministrul PSD al Familiei, Gabriela Firea, a reacționat pe marginea deciziei de la Bruxelles, susținând că „este profund incorectă și o mare nedreptate la adresa țării noastre”.

România merită să intre în spațiul Schengen, subliniază Firea, care notează că țara noastră „îndeplinește toate condițiile și așteaptă de prea multă vreme ca toți partenerii europeni să accepte această realitate”.

„Este de neînțeles pentru multă lume de ce Austria blochează intrarea noastră în Schengen. În marea familie europeană avem cu toții aceleași drepturi, iar libera circulație este cea mai importantă. Austria nu a fost convinsă să renunțe la solicitările considerate nejustificate nici parteneri importanți ai României, precum Germania sau Franța, care ne-au sprijinit la întâlnirea Consiliului JAI de astăzi.

Susțin în continuare că toți cetățenii statelor membre UE au aceleași drepturi, nu sunt unii mai presus de ceilalți. Este dezamăgitoare poziția Austriei față de cetățenii români!”, a mai scris Firea, joi, pe Facebook.

author avatar
Andrei Coman