AcasăPoliticaUltima oră! CCR a decis. Legea PSD de amânare a ratelor, neconstituțională

Ultima oră! CCR a decis. Legea PSD de amânare a ratelor, neconstituțională

CCR

CCR a declarat neconstituțională legea prin care a fost modificată OUG privind amânarea plății ratelor. Judecătorii de la Curtea Constituțională au admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea PNL cu privire la Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 referitoare la amânarea ratelor la credite.

Concret, Curtea Constituţională a decis că facilităţile fiscale introduse de PSD în legea pentru aprobarea HG privind amânarea ratelor încalcă Legea fundamentală. Obiecţia a fost formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, după de social-deocraţii au introdus în lege numeroase facilităţi fiscale.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituţie”, a transmis CCR, potrivit digi24.ro.

Ce amendamente a adus PSD

Lliderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, anunţa, la momentul dezbaterii legii în Parlament, că au fost „corectate” ordonanţele Guvernului PNL.

Ciolacu a prezentat amendamentele votate în comisiile de specialitate şi care au intrat la votul final:

  • eliminarea dobânzii la dobândă pentru toate tipurile de credit;
  • posibilitatea ca şi restanţierii – care sunt cei mai vulnerabili – să beneficieze de amânarea ratelor;
  • extinderea măsurilor de amânarea a ratelor la creditele bancare şi pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei (nu cu 25% aşa cum prevăzuse Guvernul PNL);
  • posibilitatea amânării ratelor, cu până la 18 luni, pentru producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei;
  • extinderea, până la 25 octombrie, a termenului de plată pentru impozitului pe profit;
  • acordarea unei bonificaţii de 10% tuturor firmelor care achită la scadenţele normale impozitul de profit (corectând discriminarea făcută de PNL).
author avatar
Andreea Vlad
257 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger