Cauta

„Bomba murdară” și pocnitorile Rusiei

Kremlinul colportează povești neverosimile despre „bombele murdare” ucrainene. Kievul și Occidentul s-au angajat într-o campanie de contracarare a acestei propagande și, din nou, se vorbește despre riscul ca Moscova să folosească arme de distrugere în masă în Ucraina.

În primul rând, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a rupt luni de tăcere relativă – cel puțin cu Occidentul – și și-a sunat omologii britanici, americani, francezi și turci. Mesajul său principal a fost să afirme, fără nicio dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, că Ucraina se pregătește să folosească o bombă murdară.

Aceasta este o muniție convențională, în jurul căreia sunt împachetate materiale radioactive, care se dispersează atunci când explodează. O astfel de explozie ar fi mult mai puțin distructivă decât aproape orice explozie nucleară, dar ar fi totuși considerată o armă de distrugere în masă interzisă.

Interlocutorii occidentali ai lui Șoigu  au respins rapid acuzațiile și au avertizat că acestea nu pot fi folosite ca pretext pentru o escaladare a Rusiei.

O bombă murdară este un concept terifiant, dar o armă de război slabă, notează The Spectator. Prejudiciul ar contamina imediata vecinătate, dar este puțin probabil ca oamenii să sufere de doze de radiații fatale sau chiar grav dăunătoare. În plus, nu ar putea fi confundată cu o explozie nucleară reală, deoarece profilul exploziei și al radiațiilor ar fi complet diferite.

În orice caz, Kievul se mișcă rapid. La cererea sa, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că va trimite inspectori la Uzina de Îmbogățire a Mineralelor din din regiunea Dnipropetrovsk și la  Institutul de Cercetări Nucleare din Kiev.

Ce joacă Moscova

Teama inevitabilă este că pregătește scena pentru propria utilizare a unei astfel de arme, pe care o vor pune pe seama Kievului. Totuși, acest lucru ar fi „un act de terorism nuclear”, pentru a-l cita pe ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia.

O bombă murdară ar putea avea, poate, un efect limitat pe câmpul de luptă, îngreunând rutele de acces spre Herson sau Crimeea pentru ucraineni, dar acesta ar fi un avantaj mic și temporar.

Kremlinul are un istoric de a face astfel de afirmații false și de a nu obține nimic. În martie, a susținut că există un program comun SUA-Ucraina de război biologic, dezmințit rapid de ONU.

În aprilie, a fost rândul unei bombe murdare, iar apoi, în iunie, că forte ucrainene pregăteau un atac cu arme chimice sub steag fals în Odesa, care în iulie s-a mutat fără probleme la Donețk și Mikolaiv. Nu s-a întâmplat nimic, au fost pocnitori ale dezinformării ruse.

Este posibil ca Rusia să pregătească terenul pentru altceva, cum ar fi aruncarea în aer a barajului Kakhovskaya pentru a proteja retragerea forțelor sale din Herson. Mai probabil, însă, aceasta este doar o altă etapă în încercările Moscovei de a submina sprijinul continuu al Occidentului pentru Ucraina.

De aici rezultă, până la urmă, sugestiile repetate ale lui Vladimir Putin că ar putea recurge la arme nucleare nestrategice – oricât de puțin probabilă ar fi această decizie.

Pare să-și fi dat seama că singura sa speranță reală de victorie se găsește în menținerea liniei roșii suficient de mult timp pentru ca SUA și UE  să își piardă unitatea și angajamentul față de război.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version