Congestia portuară se agravează la principalele porți de acces din nordul Europei și la alte noduri, conform unui nou raport care sugerează că războaiele comerciale ar putea răspândi perturbările maritime în Asia și SUA și ar crește tarifele de transport.
Timpii de așteptare pentru spațiul de acostare au crescut cu 77% în Bremerhaven, Germania, între sfârșitul lunii martie și jumătatea lunii mai, potrivit raportului consultanței maritime Drewry, relatează Bloomberg. Întârzierile au crescut cu 37% în Anvers și cu 49% în Hamburg în aceeași perioadă, Rotterdam și Felixstowe din Regatul Unit înregistrând, de asemenea, așteptări mai lungi.
Constrângerile sunt agravate de reducerea temporară de către președintele american Donald Trump a tarifelor de 145% la importurile chinezești, ceea ce a atras cererea de transport maritim între cele mai mari economii ale lumii.
Adăugând la presiune, ”comerțul transpacific spre est dă semne de sezon de vârf timpuriu, alimentat de o pauză de 90 de zile în tarifele SUA-China, care urmează să expire pe 14 august.”
Modele similare apar în Shenzhen, China, precum și în Los Angeles și New York, „unde numărul de nave de containere care așteaptă să fie acostate a crescut de la sfârșitul lunii aprilie”.
Tarifele americane – combinate cu amenințări și armistiții bruște – îngreunează calibrarea comenzilor de către importatori și exportatori. Prin urmare, transportatorii maritimi se confruntă cu întârzieri și costuri mai mari. Companiile din Germania, Irlanda, Italia, Belgia și Olanda sunt cele mai vulnerabile, având în vedere raporturile lor dintre exporturile americane și PIB, precizează Oxford Economics.
MSC Mediterranean Shipping, cea mai mare linie de transport de containere din lume, a anunțat deja suprataxări în sezonul de vârf, începând din iunie, pentru mărfurile din Asia.
Navele încă evită Marea Roșie – din cauza atacurilor rebelilor Houthi – și navighează în jurul Africii de Sud pentru a transporta mărfuri pe rutele care leagă Asia, Europa și SUA.
Rolf Habben Jansen, director executiv al companiei Hapag-Lloyd, cu sediul la Hamburg, a avertizat că traversarea Mării Roșii nu este sigură și a indicat că orice eventuală restabilire a curselor regulate prin Canalul Suez ar trebui să fie treptată, poate dura câteva luni, pentru a evita congestia porturilor.