AcasăPoliticaBiden va fi lovit taman din sectorul „invidia lumii”

Biden va fi lovit taman din sectorul „invidia lumii”

Alegătorii americani nu au încredere în politica economică a președintelui lor

Alegătorii americani nu au încredere în politica economică a lui Joe Biden, arată cel mai recent sondaj FT-Michigan Ross.

Sondajul, realizat între 29 februarie și 4 martie, arată că majoritatea respondenților dezaprobă în continuare modul în care Biden gestionează economia americană, în ciuda afirmației președintelui de săptămâna trecută că este „invidiată de toată lumea”.

Biden poate indica datele oficiale care arată că anul trecut SUA au crescut mai rapid decât toți marii săi rivali. Dar o creștere a costului vieții de când a preluat mandatul, în ianuarie 2021, i-a determinat pe alegători să spună că au mai multă încredere în Donald Trump pentru a conduce economia.

Inflația, cel mai important aspect economic în decizia de vot

Deși presiunilor asupra prețurilor au scăzut în ultimele luni, inflația este cel mai important aspect economic în decizia de vot. O mare majoritate din responenți – 67% – au plasat inflația în fruntea listei lor, procent neschimbat față de ianuarie și mai mult decât dublu față de orice altă problemă.

Șaizeci și trei la sută dintre americani consideră că marile companii profită de inflație- față de 54 la sută în noiembrie. Între timp, proporția celor care dau vina pe politicile democrate a rămas constantă la 38%.

 

Tonul discursului lui Biden privind starea națiunii sugerează că echipa sa este conștientă de faptul că alegătorii observă din ce în ce mai mult marjele mari de profit ale companiilor după pandemie.

Costurile locuințelor rămân a doua cea mai importantă problemă economică în determinarea modului în care oamenii vor vota pe 5 noiembrie, 30% dintre respondenți menționând-o ca fiind una dintre cele mai mari preocupări ale lor.

Aproximativ o treime dintre respondenți menționează plata chiriei sau a creditului ipotecar ca fiind cea mai mare sursă de stres financiar – clasându-se pe locul al cincilea în topul general, după alimente, bunuri de uz casnic, gaze și utilități.

Biden a promis cumpărătorilor de locuințe un credit fiscal în valoare de până la 400 de dolari pe lună pentru următorii doi ani – deși o astfel de măsură ar necesita aprobarea Congresului.

De asemenea, mulți economiști consideră că problemele se datorează unei penurii cronice de locuințe noi – o problemă care nu poate fi rezolvată cu ușurință la puțin mai mult de jumătate de an de la alegeri, indiferent de cât de multă „birocrație” ar reduce Biden.

Cel mai important factor determinant în a face mai accesibilă cumpărarea unei case pe termen scurt se află, în afara controlului administrației – ritmul și viteza cu care Rezerva Federală reduce ratele dobânzilor de la nivelul maxim al ultimilor 23 de ani.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
430 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger