AcasăPoliticaBiden, un președinte sucit: alba-neagra cu armele pentru Israel

Biden, un președinte sucit: alba-neagra cu armele pentru Israel

Săptămâna trecută, Joe Biden a amenințat că va opri livrarea de arme ofensive puternice către Israel, dar ulterior s-a răzgândit

Săptămâna trecută, Joe Biden a amenințat că va opri livrarea de arme ofensive puternice către Israel, dar ulterior s-a răzgândit.

Cu doar câteva zile în urmă,  Biden a înghețat o mare livrare de bombe grele către Israel. A precizat că nu va susține o ofensivă terestră majoră a IDF asupra orașului Rafah din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, marți, administrația sa a informat Congresul că dorește să continue livrarea de arme în valoare de un miliard de dolari către Israel: vehicule blindate,  mortiere, muniție pentru tancuri etc.

Dar procesul putea dura ani de zile până când armele vor ajunge în Israel, a declarat pentru Wall Street Journal Seth Binder, expert în politica americană privind Orientul Mijlociu.

Pe fondul războiului din Gaza, decizia are însă și un efect de semnal pe termen scurt. Slăbește propria încercare de a pune presiune asupra guvernului Netanyahu care ar putea presupune că SUA vor reface arsenalul de arme al Israelului după războiul din Gaza, în ciuda disputei privind o ofensivă asupra Rafah.

Critici din toate părțile

Dar nu doar experții, ci și politicienii democrați îl critică pe președinte, relatează Neue Zurcher Zeitung. SUA ar trebui să pună în așteptare toate livrările de arme ofensive până când guvernul israelian va lua în serios preocupările lui Biden în legătură cu Rafah, a explicat senatorul Chris Van Hollen. O undă verde pentru noul pachet de un miliard de euro este o greșeală: „Acest pas subminează decizia anterioară a președintelui și nu ar trebui să fie pus în aplicare”.

De ce Biden s-a sucit? Este posibil ca el să dorească să clarifice faptul că este încă ferm de partea Israelului și că dorește doar să restricționeze furnizarea de arme specifice care ar putea provoca multe victime civile în centrele de populație precum Rafah. Pe de altă parte,  Donald Trump i-a reproșat că a abandonat complet Israelul.

Dar poate că Biden reacționează și la reacțiile principalilor săi donatori de campanie. Mogulul media americano-israelian Haim Saban a trimis un e-mail furios către staff-ul președintelui. Biden a luat o „decizie proastă, proastă, proastă. Să nu uităm că există mai mulți alegători evrei cărora le pasă de Israel decât alegători musulmani cărora le pasă de Hamas”. Atunci se poate explica de ce președintele și-a reconsiderat decizia.

Republicanii trec la atac

Potrivit portalului de știri „Axios”, Biden a „înfuriat foarte  mulți americani pro-israelieni” cu oprirea de livrare a bombelor grele. Iar republicanii încearcă, în mod firesc, să profite. Ei au elaborat un proiect de lege care l-ar putea obliga să finalizeze livrările de arme către Israel care au fost deja aprobate. Dacă nu reușește să facă acest lucru, finanțarea pentru Ministerul Apărării, Departamentul de Stat sau Consiliul Național de Securitate ar putea fi blocată.

Întrucât democrații controlează Senatul, este puțin probabil ca proiectul de lege să treacă de Congres. Dar republicanii l-ar putea supune la vot în Camera Reprezentanților pentru a sublinia cât de divizați sunt democrații în privința Israelului.

Rafah, noul punct nevralgic

Între timp, tancurile israeliene din Fâșia Gaza au avansat mai mult în orașul Rafah dinspre est în ultimele zile. Se pare că aproximativ 450.000 de persoane au fugit deja din calea luptelor. Prin urmare, Biden a avertizat asupra unei catastrofe umanitare în cazul în care Israelul ar invada Rafah. Chiar dacă IDF ar decima brigăzile Hamas rămase în oraș, organizația islamistă ar continua să umple vidul de putere rămas în Gaza.

Consilierul pe probleme de securitate Jack Sullivan dorește să se deplaseze în Israel pentru discuții directe, în a evita o ofensivă terestră de amploare. Având în vedere semnalele contradictorii pe care președintele american le transmite în prezent, pare îndoielnic dacă această presiune va fi suficientă pentru a-l face să se răzgândească în special pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor