AcasăPoliticaBiden și Macron, șampanie americană în pahare franțuzești

Biden și Macron, șampanie americană în pahare franțuzești

Joe Biden, care a promis să relanseze și să aprofundeze alianțele tradiționale ale Statelor Unite, a desfășurat tot fastul Casei Albe pentru a-l primi pe Emmanuel Macron și pentru a încerca să dezamorseze tensiunile legate de măsurile de stimulare ale industriei americane, considerate ” super agresive” de către Palatul Elysee.

Alianța cu Statele Unite „este mai puternică decât orice altceva”, dar Europa nu trebuie să devină o „variabilă de ajustare” într-un moment în care Joe Biden aruncă toate forțele primei puteri mondiale în rivalitatea cu China, a declarat miercuri președintele francez.

Democratul octogenar ține, după convulsiile președinției lui Donald Trump, să întărească legăturile cu partenerii tradiționali ai Statelor Unite, inclusiv cu „cel mai vechi aliat”, formulă folosită la Washington pentru a desemna Franța.

Nu a început bine cu omologul său francez. În septembrie 2021, SUA au anunțat o nouă alianță militară spectaculoasă cu Marea Britanie și Australia, AUKUS, suflând Franței un contract uriaș de submarine cu Canberra.

Joe Biden, fără a reveni câtuși de puțin asupra fondului deciziei, recunoscuse o „stângăcie”. De atunci, el a făcut totul pentru a-l liniști pe Emmanuel Macron, un proces care, potrivit analiștilor, culminează cu această primire solemnă la Washington.

Ceea ce nu înseamnă că totul este roz: subvenţiile masive decise de preşedintele american în legea „Inflation Reduction Act” (IRA), pentru care cuvântul de ordine este “Made in USA”, sunt „super agresive pentru companiile noastre”, a denunţat Macron în cadrul unei întâlniri cu congresmenii americani.

Aceste alegeri „vor fragmenta Occidentul”, a spus el apoi în fața comunității franceze. Acestea „pot funcționa doar dacă există o coordonare între noi, dacă decidem împreună, dacă ne sincronizăm din nou”.

După această acuzație, Emmanuel și Brigitte Macron au mers să mănânce cu Joe și Jill Biden într-un restaurant italian din Washington pentru un moment atât privat, cât și „politic”, potrivit unui consilier de la Elysee.

Dincolo de aceste discuții, cei doi lideri vor dori, cu siguranță, să își arate acordul cu privire la răspunsul la invazia rusă în Ucraina.

Și va fi interesant să le auzim opiniile cu privire la China: Washingtonul ar dori ca europenii să împărtășească mai mult din îngrijorarea sa cu privire la ascensiunea totală a Beijingului, dar Franța dorește să își traseze propriul curs diplomatic.

Aceste probleme serioase sunt lăsate deoparte la cina de gală de joi seara, cu mese încărcate cu sfeșnice și flori în culorile celor două țări. Meniul include homar, carne de vită, brânză albastră de Oregon și tort de portocale. Nu lipsește șampania americană. Dar în pahare fabricate în Franța.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
156 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger