AcasăPoliticaBiden, „faliment moral”. Americanii caută sprijinul teroriștilor împotriva...teroriștilor

Biden, „faliment moral”. Americanii caută sprijinul teroriștilor împotriva…teroriștilor

America nu a învățat lecțiile războiului din Afganistan

Președintele Joe Biden fie nu a fost informat cu privire la ceea ce se întâmplă în Afganistan, fie, mai probabil, a ales să nu creadă ceea ce i se spune.

Vineri, la finalul unei conferințe de presă, a declarat: „Vă amintiți ce am spus despre Afganistan? Am spus că Al-Qaeda nu va fi acolo. Am spus că vom primi ajutor din partea talibanilor. Ce se întâmplă acum? Ce se întâmplă în prezent? Citiți-vă presa. Am avut dreptate”.

Aiureli! Biden a greșit impardonabil din două motive. În primul rând, talibanii nu sunt porumbeii păcii, ci se încadrează lejer în paradigma teroristă. În al doilea rând, el se referea,incredibil, la un “angajament” al talibanilor de a sprijini operațiunile împotriva teroriștilor internaționali care operează în Afganistan. Adică o luptă de putere între grupurile teroriste, cu binecuvântarea SUA.

Nu numai că acest angajament a fost încălcat, dar  legăturile dintre talibani și al-Qaeda sunt foarte puternice, subliniază The Spectator. Atât de strânse încât Ministerul afgan al Apărării folosește acum manuale de antrenament ale al-Qaeda.

Toate acestea au fost prezentate într-un raport al ONU publicat luna trecută, care nu ar fi putut fi mai clar: “Promisiunile făcute de talibani în august 2021 de a fi mai incluzivi, de a se despărți de grupurile teroriste, de a respecta drepturile universale ale omului, de a acorda o amnistie generală și de a nu reprezenta o amenințare la adresa securității altor țări par din ce în ce mai goale, dacă nu chiar false, în 2023”.

Biden a făcut apel la oameni să „citească presa”; acel raport al ONU a fost într-adevăr raportat în presă, inclusiv în rețeaua de știri Voice of America (finanțată de guvernul american), cu doar patru zile înainte de discursul său. Titlul a fost sugestiv: „Talibanii își încalcă angajamentele privind terorismul prin numirea unor guvernatori afiliați la Al-Qaeda”. Liderul de la Casa Albă are orbul găinilor.

De fapt, Biden încearcă să justifice  retragerea dezastruoasă a militarilor americani din Afganistan și consecințele acesteia: a transformat țara într-un creuzet pentru teroriști de tot felul.

Raportul ONU afirmă că peste 20 de grupuri importante operează acum sub protecția talibanilor, cu tabere de antrenament sigure și pașapoarte pentru luptători. Sunt la vedere chiar în apropiere de capitala Kabul.

Multe dintre grupuri se opun guvernelor din țările vecine, inclusiv China, Pakistan și Uzbekistan, dezvoltându-se în într-o „amenințare serioasă pentru Asia Centrală pe termen lung”. Raportul menționează că unități teroriste, inclusiv atentatori kamikaze, au fost aduse înapoi în Kandahar. Aici se află, bineînțeles, baza de putere a liderului taliban Hibatullah Akhunzada, în luptă cu rețeaua Haqqani, care controlează Kabulul.

Occidentul încă nu a priceput că viitorul Afganistanului nu poate fi decuplat de influența talibanilor.  Generalul Sami Sadat, fost comandant al  forțelor speciale afgane, a calificat drept „faliment moral” poziția lui Biden de a dori sprijinul talibanilor împotriva teroriștilor. Cu un astfel de președinte rupt de realitate, o abordare americană coerentă nu este probabilă pe termen scurt.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
719 afisari

8 COMENTARII

  1. Un rezultat asemanator va fi si in Ucraina, adica un dezastru dpdv politic, economoc, social, securitate regionala. Iar Romania este vecina cu dezastrul acesta care se adauga la propriul dezastru intern de sorginte PSD-PNL-Johanis. Asta ne trebuie daca acceptam sa ne conduca boii si sa ne vanda securistii de moda noua.

  2. AMERICANII NU TREBUIA SA ABANDONEZE ATATEA ARME ACOLO…SAU POATE SUNT ALTE INTERESE NECUNOSCUTE….NOI STIM DOAR CE SCRIE PRESA,ADICA MAI NIMIC

    • Armamentul a fost lasat sigur pentru ca acum se vinde pe piata internationala, insa scopurile pentru care a fost lasat le stie , daca mai stie ceva, Robinetul de la Bideu.

  3. Natiunea Pashtun, Natiune Indo-Europeana, se gaseste impartita intre Pakistan si Afaganistan. Talibanii sint expresia Politica, Militara si Religioasa a acestei Natiuni. Terorista este Hunta Militara de Guvernamint de la Washington D.C.

  4. Talibanii ,, e” creatia cia bha bro! Au fost creati,antrenati, finantati in timpul razboiului rece cind URSS invadase Afghanistanul ca sa lupte contra ocupantului sovietic! Tot ce exista org.terorista pe Terra a fost creata de amarlicani. Punct.

  5. Bidon,e la menopauzá de mult…dus cu pluta,senilu’!
    Normal,habar nu are pe ce lume traieste!
    El e doar paiata din fata,dar in spatele lui se trag sfori!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger