AcasăPoliticaBiden, dezbinatorul democraților

Biden, dezbinatorul democraților

Profund divizați de candidatura lui Joe Biden, parlamentarii democrați se întorc la Capitol Hill pentru discuții cruciale, în care decid dacă să lucreze la relansarea campaniei sale sau să îl elimine

Profund dezbinați de candidatura lui Joe Biden, parlamentarii democrați se întorc la Capitol Hill pentru discuții cruciale, în care decid dacă să lucreze la relansarea campaniei sale sau să îl elimine.

Anxietatea este la cote înalte, notează AP, deoarece acești parlamentari de rang înalt se alătură apelurilor pentru ca Biden să se retragă după prestația sa lamentabilă în cadrul dezbaterilor publice.

În același timp, unii dintre cei mai fervenți susținători ai președintelui insistă că nu există nimeni mai potrivit pentru a-l învinge pe republicanul Donald Trump în ceea ce mulți consideră a fi una dintre cele mai importante alegeri din viața lor.

Vedem o conjunctură fragilă și extrem de volatilă pentru partidul președintelui. Democrații care au lucrat alături de Biden ani de zile – dacă nu chiar decenii – și care au apreciat munca sa de o viață în ceea ce privește prioritățile politice se confruntă acum cu întrebări incomode cu privire la viitorul său politic. Și acest lucru se întâmplă în timp ce Biden găzduiește liderii mondiali pentru summitul NATO din această săptămână de la Washington.

Este ceea ce Biden însuși ar putea numi un punct de inflexiune. Așa cum spune sfidător că se va retrage doar dacă “Domnul Atotputernic” vine și îi spune, democrații din Cameră și Senat decid cât de greu vor să lupte cu președintele pentru a schimba cursul sau dacă vor să-și schimbe cursul.

Gerontocrația nu mai poate conduce America – valabil și pentru Trump

Într-un efort de a „ajunge pe aceeași lungime de undă”, liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, îi convoacă pe parlamentari pentru întâlniri private înainte de a-și arăta propria preferință.

Însă o convorbire privată de duminică a 15 membri de top ai comitetului Camerei Reprezentanților a scos la iveală adâncirea diviziunii, deoarece cel puțin încă patru democrați din New York, Connecticut, Washington și California  au declarat în privat că Biden ar trebui să se dea la o parte.

În spatele scenei se află președinta emerită a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi: continuă să primească apeluri de la parlamentari care solicită sfaturi cu privire la situație –  și este considerată, în general, ca fiind persoana de urmărit pentru orice decizie finală privind viitorul lui Biden, datorită apropierii sale de președinte și abilităților de numărare a voturilor în politica de partid.

Atunci când interviul lui Biden acordat vineri în prime-time pe ABC a părut să nu îi calmeze pe democrații îngrijorați, iar unii au spus că a înrăutățit situația, Pelosi a făcut un pas în față pentru a lăuda pe rețelele de socializare un „președinte extraordinar”. Dar gerontocrația nu mai poate conduce America – valabil și pentru Trump.

Dacă Biden a reușit să-i divizeze pe democrați, o lovitură năucitoare poate veni din partea donatorilor bogați, milionarii influenți și  cu buzunare adânci,  care ar putea decide să-l lase baltă. Din acel moment, omul care susține că „Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte sau pentru a câştiga aceste alegeri” va trebui să se gândească la retragerea din cursă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor