AcasăPoliticaBEC, regele manelelor electorale

BEC, regele manelelor electorale

Nu am nicio vină dacă acronimul se va simți lezat pe persoană juridică. Prăvălia în numele căreia ființează se putea numi și altfel. CÂR, sau IOC, sau PUL, oricum. Mă opresc aici, pentru că am dat peste abrevieri care pot deranja auzul feciorelnic al celor de la BEC, deși cuvintele apar în DEX fără avertismentul „cuvinte care vă pot afecta emoțional”.

Biroul Elecoral Central, BEC, ăla de care vorbeam, ar trebui să „electoralizeze”, cum ar spune inventiv Iohannis, niște chestii. Niște lucruri. Niște situații. Nu o face, însă, pentru că deși „electoral” te trimite la alegeri, el nu are legătură cu alegerile. Și asta dintr-un motiv foarte simplu. În România nu se mai țin alegeri. Sunt doar niște manele politice care-ți umplu ochii de lacrimi și gura de scuipat. Se fură voturi? Nu e treaba BEC. Trimite lăcrămația mai jos, să o rezolve alții. Iar ăștia, după ce își mototolesc mintea cum să rezolve, o trimit înapoi. De aici, o ia din nou la vale. E ca un schimb de replici pe partitura manelelor, când saxofonul îți vâră jalea între coaste, iar clarinetul bagă o frază de-ți plânge și tapetul din casă.

S-a furat colo, țipă candidatul. S-a furat și dincolo, răcnește partidul. S-au falsificat documentele, urlă toată lumea. Cel mai tare strigă  tocmai hoții. Să renumărăm voturile, cer perdanții. De ce? Ca să câștige? Nu se poate, nu e voie, nu sunt prevăzuți în schemă. Acronimul ar trebui să intervină. Să anuleze totul și apoi să dea cu zarul. Nu pentru a stabili cine să fie primar, ci pentru a stabili ziua în care să le spună candidaților „bă, mă plictisiți!” Abia după ce i-a rărit tocându-le nervii poate trece la desemnarea câștigătorilor. Unde are PSD cei mai mulți candidați, în ce județ? În ăla. Perfect, ia de acolo și dă la liberali.

Dar PNL unde are mai mulți? Acolo. Mai dă-i, că dacă felicită Iohannis partidul să aibă pe ce să se bazeze. Acum, pe bună dreptate, cum să-i repună acronimul pe picior de egalitate pe toți? Păi asta ar însemna alegeri. Or astea nu există, sunt numai niște manele electorale ce-ți umplu sufletul de scârbă și gura de scuipat. Bine că s-a lămurit cum e cu scrutinul ăsta. Lumea poate ieși în colț, la semafor, să recite niște expresii de înaltă simțire, cu profund efect emoțional.

author avatar
Valentin Boeru
830 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger