AcasăPoliticaBătălie în 3 pentru Taiwan: China, SUA și... Japonia

Bătălie în 3 pentru Taiwan: China, SUA și… Japonia

Cu scenariul „Ucraina” apropiindu-se de final, toți ochii sunt ațintiți spre „Taiwan”, care se vrea o continuare a tipului de intrigă țesută pe la Kiev și împrejurimi. Insula din coasta Chinei este revendicată în trei, acum, de unde până deunăzi doar SUA și „comuniștii” de la Beijing erau cu ochii pe ea. Între timp, în peisaj și-a făcut loc și Japonia, care, ca prin vis, și-a amintit un nume – Formosa. Și, dintr-odată, ambițiile colonialiste ale niponilor au renăscut!

De la o zi la alta și în mod cert, alegerile generale din Taiwan, programate peste jumătate de an (13 ianuarie 2024), devin cel mai important dintre factorii care însoțesc dezvoltarea „agendei taiwaneze”.

Două partide au devenit, de fapt, trei

În primul rând, este important să notăm recenta apariție distinctă pe câmpul politic taiwanez a unei așa-zise „ treia forțe” politice, în persoana Partidului Popular din Taiwan. Celelalte două sunt Partidul Progresist Democrat (SUA, ca să se înțeleagă) și Kuomintang (China). Kuomintang-ul a domnit pe insulă în aproape întreaga perioadă de după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar numai până în 2000, când în peisaj au apărut americanii.

Însă, de câteva luni, Partidul Popular din Taiwan (PPT) a intervenit în lupta dintre cei doi rivali politici.

Cine este PPT și ce rol joacă, haideți să vedem. Oficial și în forma sa actuală, acest partid există abia din 2019. Dar, are câteva rădăcini istorice, cam de un seco, iar una dintre legături este cu vechea conducere a insulei, pe când Taiwanul se numea Formosa și făcea parte din Imperiul Japonez.

A se reține și faptul că locuitorii mai tineri ai insulei se declară flatați, chiar mândri că în istorie strămoșii lor au fost „sub ocupația japoneză”.

Și ajungem la știrile tot mai prezente în media niponă despre ceea ce mulți numesc a fi „procesul de întoarcere în Taiwan”. Unii spun că acesta ar fi începutul răzvrătirii Japoniei, ca și cum Tokyo ar ieși din umbra Washingtonului, cel puțin în ceea ce privește chestiunea „Taiwan”, dacă nu chiar în privința poziționării în regiunea Asia-Pacific. Totuși, în lumea intelligence-ului, manevra PPT se traduce simplu: SUA bagă la înaintare Japonia și sper să scoată castanele din foc cu ajutorul niponilor; Tokyo inventează peste noapte un partid, pompează bani mulți în îndoctrinarea ideologică a tineretului taiwanez și, astfel, sparge electoratul pro-China.

Despre o mișcare în front a japonezilor, nici vorbă! Amintirea Hiroshima e încă proaspătă, iar obediența totală rămâne cuvântul de bază în relațiile cu SUA.

La precedentele alegeri din Taiwan, în noiembrie trecut, Kuomintang a ieșit pe primul loc, iar progresiștii democrați, pe doi, dar cu un scor considerat a fi o înfrângere zdrobitoare. PPT, săgeata japoneză, s-a clasat pe trei, spre surprinderea multora.

Una peste alta, există încă multe incertitudini cu privire la viitoarele alegeri. Și, totuși, rezultatul va determina în mare măsură viitoarea dezvoltare a relațiilor pe axa Beijing – Washington.

Deocamdată, americanii joacă tare. Cele mai recente știri anunță că Unchiul Sam a pregătit planurile de retragere a tuturor cetățenilor săi din Taiwan. Un  anunț similar s-a făcut și în Ucraina, cu două luni înainte de declanșarea conflictului, iar tocmai această amintire dă astăzi frisoane.

„Chiar şi discuţia despre un plan de evacuare îi face pe oameni să se gândească la faptul că se poate întâmpla ceva, chiar dacă este doar o planificare prudentă”, se spune pe la Washington. Oficial, în prezent s-ar afla în Taiwan mai bine de 80.000 de americani.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.041 afisari

16 COMENTARII

  1. Nasol pt. chinezi, mai bine ar sta in banca lor si ar renunta definitv la acel punct de pe harta, Taiwan! Chinezii sa atace Rusia pentru a-si redobandi teritoriile anexate de catre imperiul rus in secolul al al-XIX-lea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger