Kelemen Hunor, la fel ca partenerul său de guvernare, Marcel Ciolacu, vrea ca MCV-ul să fie închis. La capitolul justiţie din programul de guvernare al cabinetului Ciucă, principalul obiectiv menţionat este finalizarea monitorizării prin MCV. SIIJ va fi desfiinţată până în primăvara anului viitor, urmând a fi înlocuită cu o altă structură.
Liderul UDMR a declarat la Digi24 că desființarea SIIJ se va realiza așa cum a fost prinsă în programul de guvernare până la 31 martie 2022, iar propunerea UDMR a fost să se transfere dosarele către o structură deja existentă.
„Așa am scris în programul de guvernare, așa se va întâmpla. Când desființezi o structură trebuie să duci undeva. Eu am avut o propunere să mergem la o structură existentă, nu trebuie să înființezi nimic nou. Vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Kelemen Hunor.
„Viitorul ministru și fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu avea un aviz al CSM, se poate gândi și la acel proiect, se poate gândi și la alt proiect, dar noi am zis că trebuie să mergem în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, plus hotărârile care sunt obligatorii pentru România și încercăm să facem în așa fel încât MCV să dispară din viața politică a României”, a afirmat el.
Sceptic cu privire la intrarea României în spațiul Schengen
În ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen, Hunor a afirmat că am îndeplinit de mult condițiile de aderare.
„De Schengen nici nu vreau să vorbesc pentru că mă enervez singur pentru că România din punct de vedere tehnic, de foarte mult timp a îndeplinit toate cerințele și corespunde cerințelor tehnice, dar permanent a fost o chestiune politică. România de mult ar fi trebuit să fie în Schengen”, a spus Kelemen Hunor la Digi24.