AcasăPoliticaBătălia pentru dominația globală: dinamica puterii dintre două superputeri

Bătălia pentru dominația globală: dinamica puterii dintre două superputeri

Lumea va experimenta o ordine diferită, care va determina soarta Chinei și a SUA ca puteri mondiale?

În urma destrămării Rusiei sovietice, SUA au devenit singura superputere, modelând sistemul mondial în funcție de interesele sale.

America și-a stabilit hegemonia în întreaga lume și niciun stat nu a putut  îndrăzni să  o  atace. Cu toate acestea, China a sfidat-o prin dominație economică, luptând mai degrabă prin bani decât prin forțe militare sau geografie.

Strategiilor orientate spre economie li se acordă acum mai multă importanță decât cursei înarmărilor. În era Trump, SUA au inițiat un război economic împotriva Chinei prin impunerea unor tarife vamale sporite pentru produsele chinezești care ar putea duce la un deficit comercial. În ciuda conflictelor, ambele state înțeleg importanța comerțului și încearcă să devină mai puternice din punct de vedere economic.

China va influența SUA și sistemul mondial?  În secolul XXI, lumea va experimenta o ordine diferită, care va determina soarta Chinei și a SUA ca puteri mondiale?

Aceste întrebări pot ajuta la clarificarea implicațiilor politice actuale ale fiecărui stat în vederea obținerii hegemoniei globale.

În 1904, Halford Mackinder a introdus conceptul de „heartland” și și-a publicat lucrarea cunoscută sub numele de teoria Heartland. Aceasta descria regulile de realizare a dominației mondiale de către cel care controlează teritoriul eurasiatic. Ținutul eurasiatic cuprinde Asia Centrală, Europa de Est și unele părți ale Rusiei.

Celebrul citat din această teorie a fost: „Cine stăpânește Europa de Est comandă Heartland; cine stăpânește Heartland comandă World-Island; cine stăpânește World-Island comandă lumea”.

Alfred Thayer Mahan, un ofițer de marină american, a elaborat strategia puterii maritime, care a devenit una dintre cele mai importante în domeniu, notează Modern Diplomacy. În cartea sa Influence of Sea Power upon History (Influența puterii maritime asupra istoriei), publicată în 1980, a susținut că puterea navală poate face dintr-un stat o superputere. Acest lucru se datorează faptului că 71% din suprafața Pământului este acoperită de mări, iar un stat cu o marină puternică poate domina lumea.

Puterea navală este crucială pentru a deveni o putere mondială, deoarece securizează rutele comerciale, permite unui stat să ascundă arme nucleare în submarine și este greu de detectat.

În plus,această  putere devine crucială pentru menținerea descurajării, pentru a preveni primul atac al inamicului. În secolele al XIX-lea și al XX-lea, puterea navală a consolidat marile puteri ale lumii, cum ar fi SUA, China, Rusia, Marea Britanie și Franța. Statele fără ieșire la mare, care nu dispun de o flotă navală sunt, de obicei, state slabe.

Pentru a răspunde la întrebarea cine va conduce lumea în viitor, dacă SUA sau China, să analizăm poziția strategică și geopolitică a celor două state.

Inițiativa „Belt and Road”, lansată în 2013, are ca scop consolidarea poziției economice, politice și strategice a Chinei prin conectarea lumii între ele. Deși inițiativa prezintă riscuri globale, a atras atenția multor țări din întreaga lume să investească în proiect și să obțină profit. Aproximativ 70 de state au semnat pentru a coopera cu China în crearea acestei infrastructuri globale.

BRI reprezintă o amenințare la adresa SUA în ceea ce privește hegemonia economică, politică și strategică.  Sporește controlul Chinei asupra rutelor maritime și asupra Heartland, unde se află majoritatea resurselor naturale ale lumii.

Totuși, America poate colabora cu aliații pentru a crea o alternativă și a concura cu China pentru a-și menține hegemonia.

Sub administrația Joe Biden, se pare că relația dintre SUA și China ar putea lua o nouă formă. În timp ce ar putea exista o creștere a interdependenței economice, este posibil ca rivalitatea strategică și geopolitică dintre cele două națiuni să persiste.

China trebuie să se concentreze pe abordarea punctelor sale slabe, inclusiv a unor probleme precum populația, forța de muncă, inegalitatea economică și disparitățile sociale.

Pe de altă parte, în ceea ce privește economia, China a investit mai mult în Europa decât în SUA. Revoluția tehnologică ar putea fi benefică pentru China în lumea post-covid.

Dar este dificil de prezis cine va conduce lumea și este prea devreme pentru a face o declarație clară. Mapamondul va trebui să vadă ambele state luptând sub o formă de concurență dură și fără concesii.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
240 afisari

2 COMENTARII

  1. Incercati sa izolati si China, vad😀. BRICS ul va distruge colonialismul suauenato, toate tarile alea mari , împreună. Asa ca România trezeste te, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

  2. MAI Jacota ,DE UNDE CELEBRUL CITAT ??, SUBANTELESUL „urmasii khazarilor vor stapani lumea „,DACA LUMEA SE REZUMA DOAR LA ACEA PARTE UNDE SI-AU BAGAT EI COADA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger