AcasăPoliticaBătălia pe bani de la Guvern. Florin Cîţu a anunţat cine îşi...

Bătălia pe bani de la Guvern. Florin Cîţu a anunţat cine îşi „umflă” bugetul. Iată cele mai bogate ministere!

florin citu deficit bugetarBătălia pe bani de la Guvern. Florin Cîţu a anunţat cine îşi "umflă" bugetul. Iată cele mai bogate ministere!

Florin Cîțu a anunțat că a fost aprobată prima rectificare bugetară pe 2021. Primele patru ministere care au primit cele mai mari alocări de bani sunt Sănătate, Dezvoltare, Investiții și Fonduri Europene și Transporturi.

Guvernul estimează o creștere economică de 7% și un deficit de 7,13% din PIB.

De ce a fost nevoie de o rectificare bugetară?

Premierul a justificat creșterea sumelor alocate la fondul de rezervă al Guvernului prin solicitările primite pentru remedierea inundațiilor și altor calamități, în valoare de circa 1 miliard de lei.

Am aprobat prima rectificare bugetară pe 2021. La baza rectificării stă o reevaluare a PIB.

În lumina informațiilor pe care le-am avut astăzi referitor la creșterea economică, PIB are o valoare nominală de 1,17 miliarde de lei față de 1,11 miliarde de lei la începutul anului.

În prima parte a anului, investițiile au avut o contribuție majoră la creșterea PIB. Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuție.

În semestrul II a avut o contribuție de 5 puncte procentuale la creșterea economică, ceea ce arată că investițiile sunt motorul creșterii economice.

Se schimbă estimarea de creștere reală pe care am avut-o la începutul anului. Acum mergem pe o estimare de 7%, față de o estimare inițială de 4,3%”, a spus Cîţu.

A crescut deficitul bugetar

Deficitul bugetar în sumă absolută crește de la 80 de miliarde de lei la 83,8 miliarde de lei.

Acesta reprezintă un deficit bugetar de 7,13% din PIB, ca procent. Ne permitem o scădere micuță față de deficitul bugetar inițial, pentru că avem un PIB nominal mai mare.

Veniturile bugetului se majorează pe sold cu suma de 15,5 miliarde de lei, din care 13,4 miliarde de lei sunt venituri din economia internă și 2,1 miliarde de lei venituri din fonduri europene.

Cheltuielile bugetului se majorează cu 18,77 miliarde de lei”, a mai punctat premierul.

Cine şi câţi bani a primit

  • Ministerul Sănătății – 3,7 miliarde de lei
  • Ministerul Dezvoltării – 2,3 miliarde de lei
  • Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene – 760 milioane de lei
  • Ministerul Transporturilor – 660 milioane de lei
  • Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale până acum am strâns cereri de 1 miliard de lei pentru UAT-uri în urma inundațiilor din acest an
  • Ministerul Educației – un plus de 964 de milioane de lei
author avatar
Andrei Ștefan