Cauta

Bătălia dronelor: India și Pakistan marchează noua cursă a înarmării

India și Pakistan, care au cheltuit anul trecut peste 96 de miliarde de dolari pentru apărare, sunt acum blocate într-o cursă a înarmării cu drone

La 8 mai, sistemele de apărare aeriană ale orașului Jammu din nordul Indiei  au deschis focul asupra dronelor din Pakistanul vecin.

Militarii indieni și pakistanezi au desfășurat avioane de vânătoare, rachete convenționale și artilerie în decenii de confruntări, însă cele patru zile de lupte din mai au marcat prima dată când New Delhi și Islamabad au folosit vehicule aeriene fără pilot la scară largă unul împotriva celuilalt. Ambele părți susțin că au obținut victorii în utilizarea dronelor.

Luptele s-au oprit după ce SUA au intermediat un armistițiu, însă puterile din Asia de Sud, care au cheltuit anul trecut peste 96 de miliarde de dolari pentru apărare, sunt acum blocate într-o cursă a înarmării cu drone, potrivit interviurilor Reuters cu 15 persoane, inclusiv oficiali din domeniul securității, directori de industrie și analiști din cele două țări.

India intenționează să investească masiv în industria locală și ar putea cheltui până la 470 de milioane de dolari pe UAV-uri în următoarele 12 până la 24 de luni, aproximativ de trei ori mai mult decât înainte de conflict, a declarat Smit Shah de la Drone Federation India, care reprezintă peste 550 de companii și interacționează în mod regulat cu guvernul.

Oficialii cheamă acum producătorii de drone pentru teste și demonstrații într-un ritm fără precedent, subliniază Vishal Saxena, vicepreședinte la firma indiană Idea ForgeTechnology.

Forțele aeriene pakistaneze vor să cumpere mai multe UAV-uri, deoarece încearcă să evite să își pună în pericol avioanele high-end. Se bazează pe o colaborare între National Aerospace Science and Technology Park și compania Baykar(Turcia), care asamblează drona YIHA-III.

Atât Pakistanul, cât și India au folosit avioane de luptă de generația 4.5 în timpul ultimelor confruntări, însă Islamabadul, lipsit de bani, dispune doar de aproximativ 20 de avioane J-10 fabricate în China, în comparație cu cele trei duzini de Rafale pe care le poate aduna Delhi.

India și Pakistanul par să considere atacurile cu drone drept o modalitate de a aplica presiuni militare fără a provoca imediat o escaladare la scară largă. Dronele permit liderilor să-și demonstreze hotărârea, să obțină efecte vizibile și să gestioneze așteptările interne – toate acestea fără a expune la pericol aeronave sau piloți costisitori”, a declarat Walter Ladwig, politolog  la King’s College London.

Ultimele stiri

  • Alegi ce citești
  • Pacea în condițiile lui Putin, adevăratul test pentru Occident
  • Cu pași timizi: giganții de pe Wall Street se îndreaptă spre criptomonede
  • Dan și Șucu. Președintele și patronul
  • Germanii se revoltă împotriva regenerabilelor. ”Contribuie la încălzirea globală!”
  • ProTV investește MASIV în drepturile pentru Premier League
  • La Liga împarte banii din drepturile TV: Barcelona conduce și la încasări
  • Liberalii pregătesc închisori și pentru minorii care comit fapte penale
  • Armele turcești cuceresc piața americană
  • PNL ar vrea să fie la guvernare „cam în orice condiții”. Insistă liberalii cu varianta Bolojan premier? Ce spune Ciucu
  • Exit mobile version