AcasăPoliticaBătălia care trădează planul de război al Israelului

Bătălia care trădează planul de război al Israelului

Al doilea raid israelian asupra spitalului al-Shifa se transformă în cea mai mare bătălie din războiul de aproape șase luni împotriva Hamas

Anul trecut, armata israeliană a avut nevoie de mai multe săptămâni și de trei divizii a ataca spitalul al-Shifa din Gaza. Săptămâna trecută, mai puțin de  1.000 de soldați au încercuit cea mai mare unitate medicală din fâșie în câteva ore.

Cu toate acestea, al doilea raid IDF asupra al-Shifa se întinde în zile – și se transformă în cea mai mare bătălie din războiul de aproape șase luni al Israelului împotriva Hamas, și una dintre cele mai revelatoare.

De asemenea, notează Finanial Times, subliniază modul în care s-a schimbat dinamica în Gaza. În noiembrie, Israelul a intrat în fâșie cu o forță de aproape 100.000 de oameni. Astăzi, nordul în mare parte pustiu, iar concentrarea operațională a armatei s-a mutat în sud.

Rezistența Hamas

Pentru critici, necesitatea unei a doua operații spune o altă poveste: rezistența Hamas și capacitatea luptătorilor săi de a se regrupa chiar și în zonele pe care Israelul le cucerise anterior.

Puține episoade din acest război au scos la lumină mai multe despre strategia Israelului – sau au semnalat atât de clar ce urmează să se întâmple în Gaza și cât de departe este încă IDF de a-și atinge obiectivele.

Aceasta nu va fi ultima operațiune și nu va fi operațiunea decisivă”, a declarat Tamir Hayman, fost șef al serviciilor de informații militare israeliene. „Face parte dintr-o secvență care va dura multe luni până la erodarea definitivă a Hamas”.

Hayman, care a ajutat la formularea strategiei de război în Gaza, a plasat operațiunea al-Shifa ca o caracteristică cheie a celei de-a treia faze de „intensitate scăzută” a campaniei declanșată în ianuarie.

Aproximativ 180 de militanți Hamas și din facțiunea mai mică palestiniană Jihadul Islamic au fost uciși, potrivit IDF, și peste 500 au fost luați prizonieri, inclusiv comandanți de rang înalt. Arme și milioane de dolari americani și dinari iordanieni ar fi fost, de asemenea, confiscate. Trei soldați israelieni au fost uciși.

Atacul israelian a forțat mii de palestinieni care se refugiaseră la al-Shifa să se evacueze printr-un punct de control către adăposturile de la sud de spital. Pacienții și personalul medical au fost mutați într-o aripă dedicate, în timp ce forțele speciale israeliene au efectuat percheziții din cameră în cameră.

Al-Shifa este unul dintre punctele de tensiune cu SUA

Ultimul raid asupra unui spital vine în contextul în care cei mai apropiați aliați ai Israelului, inclusiv SUA, își pierd rapid răbdarea față de comportamentul statului ebraic în timpul războiului.

În discuție nu sunt doar pierderile uriașe de vieți omenești, distrugerile generalizate și criza umanitară tot mai profundă din interiorul Gaza, ci și lipsa de planificare postbelică.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să mențină „responsabilitatea generală de securitate” pentru Gaza mult timp în viitor, ceea ce înseamnă că astfel de raiduri ar putea deveni la fel de frecvente cum au fost ani de zile în orașele palestiniene din Cisiordania ocupată.

IDF insistă că bătălia de la al-Shifa reprezintă planul său de război în acțiune. Cu doar patru batalioane rămase în interiorul Gaza, se concentrează pe atacuri bine direcționate împotriva resturilor unităților de luptă ale Hamas.

„Am planificat acest lucru”, a spus Hayman, adăugând că această a treia fază a războiului în curs de desfășurare ar trebui să dureze cel puțin până la vară, dacă nu mai mult.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.414 afisari

1 COMENTARIU

  1. Prăpădiți ăștia super-inarmați nu sunt în stare sa ocupe un spital dar visează victoria finală !
    Au baftă că își văd de viață celelalte țări arabe altfel sunt măncați!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger