AcasăPoliticaBătaie de joc! Compensare de 50 bani la pompă și tot românul...

Bătaie de joc! Compensare de 50 bani la pompă și tot românul de rând suportă “mega-compensarea” PNL!

La finalul ședinței de guvern din 23 iunie, premierul Nicolae Ciucă a ieșit la declarații și vorbit despre soluția identificată în problema care a iscat nu doar coșmaruri în rândul șoferilor care scot mai mulți bani din buzunar pentru a alimenta la pompă cu benzină sau motorină, ci și proteste la pompă, în unele orașe din țară. Nici bine nu a venit anunțul șefului Guvernului, că pesediștii, aflați alături de PNL în coaliția de guvernare, au reacționat. „Alternativa PSD ar fi fost mai bună” spun reprezentanții partidului condus de Marcel Ciolacu.

Premierul Ciucă, totodată lider al PNL-ului, a anunțat – joi după-amiază, de la Palatul Victoria, „marea” soluție.

Compensare de 50 de bani, aplicabilă direct la pompă

„Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin pentru carburant am identificat, împreună cu specialiștii, o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani, care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă și guvern, între guvern și populație, precum și mediul de afaceri, am luat decizia să aplicăm această măsură, care a fost adoptată și de alte țări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea guvernului, cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră. Am spus că este o măsură care se aplică și în alte țări, vorbim de Spania și Franța”, a susținut Ciucă.

Premierul a mai spus că „jumătate din această reducere va fi decontată de către stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort” și că va fi aplicat pentru o perioadă de trei luni.

„Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare, pentru această perioadă, va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat”, a mai anunțat Ciucă.

PSD, prima reacție:„ Respectăm decizia premierului, dar…”

La scurtă vreme după ce Nicolae Ciucă a anunțat „soluția”, social-democrații au transmis că îi respectă decizia, dar continuă să fie de părere că alternativa propusă de PSD ar fi fost mai potrivită. Explicând și de ce.

PSD a prezentat în ultimele zile mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților. Astăzi, premierul Ciucă a decis varianta unei compensări comune, la care să participe atât statul, cât și operatorii privați, astfel încât prețul carburanților să scadă cu 50 de bani.

Respectăm decizia premierului, dar credem în continuare că alternativa PSD ar fi fost mai bună și ar fi condus la rezultate mult mai apropiate de așteptările românilor. În plus, în multe alte țări europene, soluția compensării a funcționat doar câteva săptămâni, după care prețurile au revenit și au ajuns chiar la niveluri mai mari.

De aceea, dacă operatorii din piață vor crește din nou prețurile peste ceva timp, atunci PSD va reveni in Coaliție cu propunerea unui preț maximal sau a limitării adaosului comercial”, sună mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD, joi după-amiază.

În urmă cu doua zile, în 21 iunie mai precis, social-democrații comunicau că „PSD salută acordul partidelor din Coaliție cu privire la necesitatea unei intervenții hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creșterii prețurilor la carburanți. În acest sens, PSD solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliție propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluție identificată în acest sens”.

author avatar
Andrei Coman