AcasăPoliticaBasescu, dupa sedinta CSAT: STS poate depista doar telefoanele fixe. Actiunea din...

Basescu, dupa sedinta CSAT: STS poate depista doar telefoanele fixe. Actiunea din Apuseni, un esec (LIVE TEXT)

La finele sedintei CSAT de duminica, seful statului a facut o serie de precizari, cu privire la ceea ce s-a discutat la intrunire, la solicitarea premierului Ponta privind destituirea sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, precum si la atribuitiile STS-ului, care, potrivit precizarilor presedintelui, nu ar putea depista, conform legii, apelurile facute de pe telefoane mobile, ci doar pe cele fixe.

Traian Basescu a dat de inteles ca esecul actiunii de salvare de dupa accidentul aviatic din Apuseni s-a datorat lipsei de coordonare, respectiv a faptului ca nu s-a intrunit, la Ministerul de Interne, un comandament de criza.

Iata principalele declaratii ale sefului statului, facute dupa intrunirea CSAT:

Dupa accidentul din 20 ianuarie, din Apuseni, s-a creat in mod nedrept impresia ca statul roman nu e capabil sa actionze in situatii de urgenta. Vreau sa va precizez foarte clar ca atunci cand atributiunile au reclamat, eu am coordonat actiunile statului roman, cea mai mare parte fiind implicate in mod curent si in actiunile de salvare in cazul unor accidente aviatice. Au fost actiuni care au vizat siguranta nationala si care toate, fara exceptie, s-au finalizat cu atingerea obiectivelor

-institutii ca MApN, SRI, SIE, Aviatia Militara s-au aflat in diverse situatii care tineau de siguranta nationala, in coordonarea mea, si ne-am atins obiectivele -doua pe care le cunoasteti sunt arhicunoscute: recuperarea ziaristilor din Irak si aducerea in tara a lui Omar Hayssam. S-au facut cu coordonarea sefului CSAT

-deci statul roman are capacitatea sa intervina in situatii foarte dificile. Ce a deosebit a fost coordonare si necoordonare. Actiunea din Apuseni NU a fost coordonata in conformitate cu reglementarile in vigoare. De aceea a fost un esec, asa cum a definit-o si primul ministru. In aceste zile s-a instalat public ideea ca STS-ul trebuia sa faca localizarea exacta a locului accidentului, este o munciuna. STS nu are nici echipament pentru asa ceva, nici dreptul legal sa faca mai mult decat a facut.

-prin reglementarile legale, STS preia prin linia apel de urgenta, informatiile de la companiile de telefonie. STS are posibilitatea exact sa faca acest lucru in momentul in care acest apel se face de pe un telefon fix. In momentul in care acest apel se face de pe un telefon mobil, STS primeste indicativul celulei/sectorului de celula de la operator. Daca e Orange, Vodafone, sau alt operator de telefonie mobila. Ceea ce STS primeste si transmite imediat catre structurile care trebui informare este un spatiu de identificare de telefonie mobila.

– coordonatele foarte apropiate locului accidentului ar fi trebuit sa fie date de la Moscova, daca apelul ar fi fost lansat de la bordul aeronavei prabusite. Nu fac comentarii de ce, e treaba specialistilor sa stabileasca.

– in aceste zile am asistat la o minciuna publica lansata de politicieni, care este de natura sa discrediteze o institutie a statului, care pur si simplu si-a facut datoria. Iar eu nu pot intra in jocul demiterilor, pentru ca da bine la public sau la politicieni. Ar fi insemnat sa accept ca STS ar fi putut face mai mult decat sa transmita informatia cu privire la sectorul in care s-a petrecut accidentul. Repet: STS-ul nu are niciun mijloc tehnic de identifcare a telefoanelor mobile, ceea ce s-a spus public este o minciuna.

– oricat mi-ar placea sa dau o solutie radicala, nu pot sa fiu necinstit. Acest lucru este rezervat acelora care mint ca pe telefonie (mobila) STS-ul putea sa dea mai multe informatii. Repet, cand se face o ncoocrdonare inter-institutionala, institutiile statului roman sunt capabile sa faca fata oricarui titp de actiune in caz de salvare. Din informatiile pe care le-am strans in aceasta perioada, va sigur ca e un volum imens, trebuie sa va spun ca daca la Ministerul de Interne s-ar fi instituit comandamentul cand pui la un loc informatiile de la STS, SRI, un alt operator decat cel care a furnizat prima informatie, de la Aviatia Militara, si de la ROMATSA, cu ceritudine localizarea s-ar fi restrans la un perimetru foarte mic

– din pacate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la Ministerul de Interne.

-cazul este in ancheta Parchetului. Vreau sa cred ca vom avea radare pana la terminarea anchetelor.

-daca de dragul de a arata populatiei ca facem ceva deterioram un sistem care ar fi functionat daca se respecta lege, nu vom culege decat rezultate negative. Ceea ce trebuie sa facem in viitorul apropiat este sa respectam legea, si cu siguranta autoritatile statului ar fi capabile sa actioneze cu suficienta promptitudine

-la terminarea CSAT va pot spune ca (…) primul ministru a solicitat trecerea STS-ului la MAI si destituirea directorului STS. Cred ca niciuna dintre variante nu este viabila. Directorul Opris nu este om politic, si nu poti sa-l tratezi pe el, pe Coldea, pe Predoiu, ca pe oameni politici care pot fi schimbati ca sa dea bine. Au facut o cariera militata si nu-mi pot permite sa-mi bat joc de ei, de dragul politicului.

In incheiere, presedintele a sustinut ca, in cazul in care cineva poate dovedi ca atributiile STS-ului ar fi fost altele, decat cele precizate anterior in declaratia de presa, il va demite pe seful Serviciului, Marcel Opris.

Un avion de mici dimensiuni, tip BN 2, la bordul carora se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul Razvan Petrescu,precum si medicii Radu Zamfir (de la Spitalul Fundeni din Capitala), Valentin Calu (de la Spitalul Elias din Capitala0, Catalin Pivniceru (de la Spitalul „Sfanta Maria” din Capitala), Sorin Ianceu (de la spitalul din Beius), dar si studenta la medicina Aurelia Ion, a aterizat fortat, luni, 20 ianuarie, in jurul orei 16. Din nefericire, in tragedia aviatica de la limita judetelor Cluj si Alba au murit atat pilotul Adrian Iovan, cat si Aura, studenta la medicina. Ceilalti cinci pasageri aflati la bord, trei medici din Bucuresti, unul din Beius, dar si copilotul, au fost raniti.

Victimele accidentului aviatic din Apuseni au fost gasite la peste sase ore de la aterizarea fortata a aparatului de zbor, in conditii de vreme nefavorabila. Urmeaza ca procurorii sa stabileasca exact conditiile producerii tragediei, fiind asteptat ca raportul anchetatorilor sa faca lumina in acest caz.

Sursa foto: captura RealitateaTV

author avatar
Cristina Stefan
400 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger