AcasăPoliticaBarna, du-te după Dragnea!

Barna, du-te după Dragnea!

Informațiile despre Dan Barna, ajunse în presă din zona Departamentului de Luptă Antifraudă, au apărut la o zi sau două după ce președintele USR cocheta public cu ideea de a fi președintele României. La fel ca în 2019, când era convins că va câștiga alegerile prezidențiale. Manevră a serviciilor sau coincidență? În 2019, n-a câștigat nimic. Nici nu avea cum, din moment ce jocul era gândit să piardă. Pentru Iohannis, însă, miza era imensă, așa că a preferat contracandidatul pe care îl putea învinge cu ușurință. Atunci, ca și acum, subiectul aruncat pe piață era același, respectiv suspiciunile că s-ar fi înfruptat din fondurile UE.

O inițiativă care a păcălit peste 1 milion de români

Nici acum Dan Barna nu are șanse de câștig la alegeri. Deja i s-a arătat pisica și doar dacă este inconștient nu va pricepe mesajul. Informațiile nu diferă mult față de cele din 2019, doar că, între timp, s-au aprofundat cercetările. Dacă vor merge până ce liderul USR se va duce după Dragnea, întreaga poveste cu „Fără penali în funcții publice” sau „O Românie fără hoție” va sări în aer și va dovedi minciunile unui partid care nu are ce căuta în politică. Barna, însă, nu va ajunge lângă Dragnea, pentru că acesta va fi pus în libertate până atunci.

Cine ar fi de partea lui?

Justificările liderului USR sunt absolut jenante și provoacă revoltă. Că în dosar nu este pomenit numele lui, că este vorba de niște experți cu atribuții în recrutare și manageri de structuri de economie socială, iar el nu este indicat ca făcând parte dintre aceștia. Și mai spune Barna că procurorii nu îi impută nicio faptă. Cred că se grăbește, habar nu are de capacitatea procurorilor de a întinde năvodul când peștele e mare și gras.

Cioloș vede deja pârtia spre Cotroceni

Decât să-și piardă vremea cu prostii, mai bine s-ar gândi cine l-a ajutat să ajungă în postura aceasta. Pentru Dacian Cioloș, fractura din USR PLUS ar fi o adevărată mană cerească. Îi înlesnește drumul către Cotroceni în 2024, știut fiind faptul că între el și Barna, Iohannis va prefera să-l lase pe Julien moștenitor. Cioloș are susținerea serioasă a Renew Europe, pe când pe Barna cine îl susține de afară? Nu-i văd pe Popularii Europeni amestecându-se într-o treabă care miroase urât, mai ales că e vorba de fonduri europene.

Naște tulburări și pasiuni

Nici liberalii nu au motive să-l sprijine pe Barna în demersurile lui de a-și proba nevinovăția. Neînțelegerile dintre PNL și USR sunt la ordinea zilei și mai degrabă ar fi bucuroși să scape de el. Desigur, există riscul ca guvernul să fie zdruncinat zdravăn dacă liderul USR va fi găsit vinovat și își va da demisia, dar se va ajunge la formula de compromis cu un guvern minoritar. Ludovic Orban va vărsa lacrimi de crocodil, deplângând soarta colegului de guvernare.

ludovic orban
Orban va specula momentul pentru a se strecura în față

Însă pe ascuns va zâmbi în pumni. Și el, ca și Cioloș, își dorește fotoliul prezidențial peste trei ani, iar Iohannis, din câte se aude, îl preferă mai mult decât pe Cioloș. Decât să nască atâtea pasiuni și tulburări, Barna ar face bine dacă și-ar accepta soarta și s-ar duce după Dragnea repejor, să nu-l apuce noaptea pe drum.

Fără valoare politică

Acesta este un scenariu. Poate nu chiar departe de ceea ce ar putea să se întâmple. Pe de altă parte, totul s-ar putea să nu fie mai mult decât o furtună într-un pahar cu apă. Nu este exclus ca Dan Barna să fie cercetat până în apropierea alegerilor, exact cât să-i blocheze accesul la prezidențiale.

Deocamdată Iohannis tace

Nu e nimic nou aici, metoda s-a dovedit de folos și în alte situații. Soluția din dosar, în cazul unui proces, se va pronunța târziu. Îndeajuns de târziu încât, între timp, Barna să devină un cetățean lipsit de importanță și fără valoare politică.  Ceea ce, sincer fiind, ar fi echivalent cu „Barna, du-te după Dragnea”.

author avatar
Valentin Boeru
2.364 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger