AcasăPoliticaBanul, ochiul dracului. Alianță AUR-PSD în Mangalia, cu miză de zeci de...

Banul, ochiul dracului. Alianță AUR-PSD în Mangalia, cu miză de zeci de milioane de euro

Naționaliștii de la AUR defilează cu un om de afaceri controversat

Controversatul om de afaceri libanez Mohammad Murad, candidat la conducerea Consiliului Județean Constanța, culmea, din partea AUR, un partid care se declară suveranist, naționalist și tradiționalist, lucrează în culise, la o alianță cu PSD. Alianța va urma să funcționeze la Primăria Mangalia, în zona în care Murad are mari interese financiare și unde au fost trase tunuri de zeci de milioane de euro. Afaceristul libanez și-a depus și acolo candidatura la Consiliul Local, unde ocupă primul loc pe lista AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) începe să-și dea arama pe față, chiar în pragul alegerilor locale. Partidul și-a pus candidat la șefia Consiliului Județean Constanța un arab de origine libaneză, controversatul om de afaceri Mohammad Murad, aruncând în aer naționalismul, suveranismul și tradiționalismul, cu care a reușit să câștige o parte din electorat. Pentru că, probabil, este criză de români prin partidul naționalist AUR, același arab a fost înfipt și în vârful listei cu candidați la Consiliul Local Mangalia. Dacă la Consiliul Județean Constanța Murad este creditat cu șanse spre zero, la Consiliul Local Mangalia ar putea prinde un loc, chiar dacă ulterior se va retrage. Obiectivul lui Murad este ca, prin candidatura la Consiliul Local Mangalia, să tragă lista AUR în sus, adică să ia mai mulți consilieri, deși greu de crezut că acest lucru se va și întâmpla. În realitate, scopul lui Mohammad Murad, prieten bun cu Dan Georgescu, prim-vicepreședintele PSD al județului Constanța și primar în comuna Limanu, cu care colaborează și în afaceri, este să facă alianță cu PSD și să câștige majoritatea în Consiliul Local. Astfel, Murad va obține un control asupra Primăriei Mangalia, dat fiind că are o groază de afaceri în zonă, hoteluri și terenuri în Neptun, Jupiter, Saturn, Venus etc, pe care vrea să și le protejeze. AUR a rămas fără candidat la Primăria Mangalia, după ce s-au încurcat în listele cu semnături și are doar listă pentru consiliul local. Curios este că, înainte ca AUR să rămână fără candidat la primărie, Mohammad Murad declara că ar vrea să facă o înțelegere cu PSD și AUR să susțină candidatul acestuia la Primăria Mangalia.

Afacerea secolului

Primăria Mangalia este extrem de importantă pentru omul de afaceri libanez, dat fiind că instituția duce o luptă în instanță împotriva uneia dintre companiile lui Murad, Jupiter SA, pentru recuperarea unui tun dat prin 2002. Potrivit publicației Ordinea.ro, Primăria Mangalia încearcă să salveze 13 hectare din arealul istoric al Pădurii Comorova, ”după ce s-a aflat că terenul împădurit, intrat printr-un șir de abuzuri în patrimoniul unei companii a omului de afaceri, nici măcar nu a fost plătit integral, în ciuda prețului de nimic stabilit pe vremea fostului primar Zanfir Iorguș”, care a trecut și el pe la PSD. În fapt, marea afacere a demarat în 2002, când Primăria Mangalia, condusă atunci de Zanfir Iorguș, s-a asociat cu Jupiter SA în vederea construirii unui parc acvatic în stațiunea Jupiter, pe o suprafață de 13,22 ha., care nu apărut, de fapt, nici după 22 de ani. Terenul a fost subevaluat la 6,36 dolar m.p, însă consilierii locali de atunci au votat cu două mâini, îmbătați de mirajul megainvestiției promise, atât evaluarea terenului, cât și o asociere pe 25 de ani cu firma lui Murad. Dedesubtul era cu totul altul. La momentul semnării contractului de asociere, potrivit unei hotărâri dată de Consiliul Local, firmele care se asociau cu Primăria primeau și dreptul de a cumpăra terenurile, la prețuri derizorii. Ca să poți cumpăra trebuia însă să construiești, în cazul firmei lui Murad, era nevoie de construirea aquaparcului. Dar și pe asta au rezolvat-o băieții din Consiliul Local Mangalia, completând respectiva hotărâre printr-un articol care îi permitea primarului să vândă terenul din contractul de asociere și dacă nu sunt active construite pe el, adică cu dedicație pentru Murad.

A cumpărat rapid

Mohammad Murad a cumpărat, evident, terenul, la mai puțin de două luni de la semnarea contractului de asociere. Și aici primarul i-a acordat o sumedenie de facilități, printre care și plata în rate a sumei derizorii de circa 840.000 de dolari. De precizat că terenul era împădurit, dar, dintr-o greșeală, un specialist adus tocmai din Tulcea a încadrat terenul la categoria curți-construcții, ancheta penală ulterioară fiind tardivă, dat fiind că faptele se prescriseseră. Mica eroare a diminuat valoarea terenului de la câteva zeci de milioane la 800.000 de dolari, dar cine mai stă să numere ?! În prezent, procesul intentat de Primăria Mangalia firmei Jupiter SA are la bază o descoperire șocantă: facturile de plată existau, mai puțin ordinele de plată ale lui Murad, din care au găsit doar unul, pentru ultima rată de 147.000 de dolari, care a și născut suspiciunea înfiorătoare că doar atât se primise în contul primăriei pentru terenul care valorează zeci de milioane de euro. Evident, în prima pronunțare, instanța a respins acțiunea pe motiv că faptele s-au prescris, însă urmează apelul din iunie 2024.

author avatar
Andrei Coman
816 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger