AcasăPoliticaBani cheltuiți de pomană. Radiografia eșecurilor militare americane

Bani cheltuiți de pomană. Radiografia eșecurilor militare americane

O piesă centrală a unui program de 200 de miliarde de dolari, care spera să revoluționeze modul în care armata americană va lupta, se umple de praf  într-un depozit din Virginia. Un simbol de 25 de tone al stării de rău la intersecția dintre Pentagon și industria de apărare.

Tunul Non-Line-of-Sight Cannon (NLOS-C), un obuzier autopropulsat de 155 mm, a fost parte integrantă a planurilor armatei de a dezvolta un sistem de înaltă tehnologie care să ajute la contrabalansarea avantajelor numerice ale unor țări similare precum China sau Rusia într-un viitor conflict.

Făcea parte dintr-un concept ambițios de înlocuire a unităților de luptă cu o familie de vehicule terestre și aeriene, atât cu echipaj uman, cât și robotizate, toate conectate wireless.

Un dezastru costisitor

Numai că a fost prea ambițios: așa-numitul program Future Combat Systems a fost afectat de probleme tehnologice, de întârzieri și de costuri în creștere,potrivit Bloomberg. În momentul în care NLOS-C a fost expus prima dată la National Mall din Washington, în 2008, începuseră deja să se formeze îndoieli.

În 2009, Pentagonul a anulat Future Combat Systems – condus de Boeing  și SAIC – pentru a evita ceea ce secretarul apărării de atunci, Robert Gates, a numit un „dezastru costisitor”.

Prăbușirea a ceea ce a fost cel mai mare și mai ambițios program de achiziții din istoria armatei SUA ilustrează modul în care baza industrială de apărare care a stat la baza supremației militare americane timp de decenii nu funcționează corect.

Cât ar rezista SUA într-un conflict cu China

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina intră în al doilea an, iar relațiile cu China se tensionează din nou în ceea ce privește punctele fierbinți, de la Taiwan la semiconductori, această realitate ridică urgent semne de întrebare cu privire la capacitatea Statelor Unite de a lupta într-un război.

“Există temeri serioase cu privire la modul în care ne-am putea susține într-un conflict convențional de mare intensitate cu o durată mai mare de câteva săptămâni”, a avertizat Roy Kamphausen, fost strateg pentru China al șefului Statului Major Întrunit și în prezent președinte al Biroului Național de Cercetare Asiatică.Iar o cultură a aversiunii față de risc domnește de la Pentagon până în consiliile de administrație ale giganților din industria de apărare.

Armata americană nu a găsit încă un înlocuitor pentru blindatele Abrams și Bradley. Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) a început un program de proiectare a armelor hipersonice la începutul anilor 2000, doar pentru a-l opri în urma unei serii de teste timpurii nereușite.

Vara trecută a adus un alt semnal de alarmă. În timp ce Washingtonul trimitea Ucrainei rachete antitanc Javelin și rachete sol-aer Stinger, precum și obuziere și muniție, industria de apărare început să își epuizeze propriile stocuri, demonstrându-și lipsa de rezistență.

Sectorul apărării a trecut de la peste 70 de „contractori principali” ce lucrau direct cu guvernul în 1980, la doar 5 la începutul anilor 2000, același număr ca în prezent: Lockheed Martin,  Raytheon Technologies, General Dynamics,  Northrop Grumman și Boeing.

Se preconizează că avionul de luptă F-35 – cel mai scump program de armament din lume – va costa 1,7 trilioane de dolari pe durata de viață, ceea ce echivalează aproximativ cu PIB-ul nominal al Rusiei. În ciuda prețului său amețitor, avionul este încă afectat de un software deficitar.

Un studiu al Institutului Hudson din 2021 a susținut că timpul necesar Departamentului de Apărare pentru a trece de la identificarea unei nevoi la atribuirea unui contract a crescut de la aproximativ un an în 1950 la șapte ani în prezent. Pentru sistemele inovatoare, cum ar fi F-35, poate dura încă 21 de ani pentru a deveni operațional.

Într-o adresă din iulie 2021, generalul Cameron Holt, pe atunci secretar adjunct adjunct al Forțelor Aeriene pentru Achiziții, a estimat că China achiziționează muniții și alte sisteme de arme de ultimă generație „de cinci până la șase ori mai repede decât SUA”.

Pentagonul tratează baza industrială a apărării ca pe „un magazin hardware care are mulți alți clienți”, a declarat Eric Fanning, președintele Asociației Industriilor Aerospațiale.

Aceleași constrângeri asupra producției industriale americane, expuse prin aprovizionarea Ucrainei, s-ar aplica în orice război potențial împotriva Chinei – a cărei economie este de 10 ori mai mare decât cea a Rusiei.

Jocurile de război recente efectuate de CSIS au arătat că SUA ar putea rămâne fără muniții cu rază lungă de acțiune și ghidate cu precizie în mai puțin de o săptămână în cazul unui conflict asupra Taiwanului.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
611 afisari

1 COMENTARIU

  1. Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

    Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

    Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

    Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

    Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
    Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

    Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

    Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger