AcasăPoliticaBaloane spion, obiecte zburătoare: ce știm despre intruziunile misterioase deasupra Americii...

Baloane spion, obiecte zburătoare: ce știm despre intruziunile misterioase deasupra Americii de Nord

Patru obiecte – inclusiv unul descris de Washington ca fiind un balon spion chinezesc – au fost doborâte deasupra Statelor Unite și a Canadei în mai puțin de zece zile. Iată ce se știe despre aceste intruziuni.

La 2 februarie, Pentagonul a anunțat că urmărește un balon care zboară la mare altitudine deasupra teritoriului american.Pentru Washington, nu exista nicio îndoială că era vorba de un balon spion chinezesc care intrase deja pe teritoriul american cu câteva zile înainte. Beijingul a răspuns că este vorba de unul civil folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice.

Pe 4 februarie, armata americană a doborât balonul în largul coastei Carolinei de Sud. Apoi, la 10 februarie, Washingtonul a anunțat că a doborât un „obiect” de mare altitudine deasupra Alaskăi.

„Nu știm cine este proprietarul, dacă este un stat, o companie sau o persoană fizică (…). Și nu înțelegem utilizarea sa în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

A doua zi, premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că un „obiect neidentificat” care zbura deasupra nord-vestului Canadei a fost doborât în cadrul unei operațiuni comune între Washington și Ottawa.

Duminică, un al patrulea „obiect” a fost doborât de un F-16 deasupra lacului Huron, în nordul Statelor Unite. Primele trei au fost doborâte de avioane de vânătoare americane F-22, care au folosit rachete AIM-9X, au declarat oficialii.

Balonul chinezesc avea o înălțime de aproximativ 60 de metri și transporta un fel de nacelă uriașă care cântărea mai mult de o tonă, potrivit Pentagonului. Dimensiunea sa ar fi comparabilă cu cea a trei autobuze.

Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că  aerostatul avea „numeroase antene, un set probabil capabil să colecteze și să geolocalizeze comunicațiile” și era „echipat cu panouri solare suficient de mari pentru a furniza energie pentru mai mulți senzori de colectare de informații”.

Potrivit experților intervievați de AFP, serviciile de informații americane și canadiene primesc în permanență cantități uriașe de date și sunt atente în special la potențiale rachete, nu la obiecte lente precum baloanele.

„Majoritatea obietelor zburătoare pe care le căutam nu arătau ca niște baloane. Acum, bineînțeles, le căutăm. Deci, cred că descoperim mai multe lucruri”, a declarat duminică democratul Jim Himes, membru al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților.

SUA consideră că balonul era controlat de armata chineză și făcea parte dintr-o flotă trimisă de Beijing deasupra a peste 40 de țări de pe cinci continente în scopuri de spionaj.

Pentru unii analiști, acesta ar putea fi începutul unei operațiuni majore de spionaj declanșată de Beijing pentru a studia capacitățile militare străine, înaintea unei posibile creșteri a tensiunilor în jurul Taiwanului în anii următori.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
271 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nu au ridicat ba unul in barca de ce nu stiu ce e au aratat la tv cum pescuiau unii intr o barca cu vasle niste carpe!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger