AcasăPoliticaIsraelul se pune rău cu toată lumea

Israelul se pune rău cu toată lumea

Guvernul Netanyahu se află sub o presiune tot mai mare din partea comunității internaționale pentru a suspenda luptele și a proteja civilii din Fâșia Gaza

Comunitatea internațională intensifică presiunea asupra Israelului, având în vedere numărul mare de victime civile și distrugerea spitalelor din Gaza. La rândul său, statul evreu își intensifică războiul, pregătit să „lupte până la capăt”.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite solicită o „încetare urgentă și durabilă a ostilităților” în Gaza. Cel mai sângeros război din Fâșie a fost declanșat de atacul fără precedent lansat de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care a luat 250 de ostatici și a ucis aproximativ 1 139 de persoane, majoritatea civili, potrivit ultimelor cifre oficiale israeliene. Până în prezent, 129 de ostatici sunt încă reținuți în Gaza.

Ministerul Sănătății din teritoriul controlat de Hamas susține că peste 18.800 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost ucise în ofensiva israeliană.

Zeci de oameni au fost uciși în loviturile israeliene de duminică. După luni de bombardamente și lupte violente, cea mai mare parte a populației din Gaza a fost strămutată și suferă din cauza lipsei de combustibil, alimente, apă și medicamente.

Potrivit ONU, mai puțin de o treime din spitalele din Gaza funcționează parțial, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății a condamnat impactul operațiunilor israeliene asupra a două spitale din nordul teritoriului.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că agenția este „consternată de distrugerea efectivă” a spitalului Kamal Adwan, unde IDF  au desfășurat o operațiune de mai multe zile împotriva Hamas.

Forțele israeliene s-a retras duminică din spital, susținând că acesta a fost folosit ca centru de comandă și control de către Hamas.

OMS a mai spus că bombardamentele israeliene au redus secția de urgență a spitalului Al-Shifa la „o baie de sânge”.

Ministerul Sănătății, condus de Hamas, a declarat că o lovitură israeliană a lovit duminică spitalul Nasser din Khan Yunes, principalul oraș din sudul Fâșiei Gaza, provocând moartea unei persoane și rănirea altor șapte.

Potrivit ministerului, forțele israeliene au luat cu asalt spitalul Al Awda din nordul Fâșiei Gaza și au arestat personalul medical după mai multe zile de asediu și bombardament.

Duminică, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat din nou să „lupte până la capăt”, promițând să elimine Hamas, să elibereze toți ostaticii și să se asigure că Gaza nu va mai fi niciodată „un centru al terorismului”.

În orașul israelian Erez, în apropiere de punctul de trecere a frontierei nordice a Gaza, armata israeliană a  descoperit “cel mai mare tunel” al Hamas.

Guvernul Netanyahu se află sub o presiune tot mai mare din partea comunității internaționale pentru a suspenda luptele și a proteja civilii. Organizația Națiunilor Unite estimează că 1,9 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați din cauza războiului.

Qatarul, care a contribuit la medierea unui armistițiu luna trecută, în timpul căruia 80 de ostatici israelieni au fost schimbați cu 240 de palestinieni încarcerați, a dat asigurări că „eforturile diplomatice sunt în curs de desfășurare pentru a reînnoi pauza umanitară”.

Dar oficialii Hamas au anunțat pe Telegram că sunt „împotriva oricărei negocieri privind schimbul de prizonieri până când agresiunea împotriva poporului palestinian nu va înceta complet”.

Israelul se confruntă, de asemenea, cu apeluri din partea familiilor ostaticilor de a încetini, suspenda sau încheia campania militară.Conflictul din Gaza a dus și la o spirală de violență în Cisiordania ocupată de Israel.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
468 afisari

1 COMENTARIU

  1. NETANIAHU A RASCOLIT O RANA VECHE ,ISRAELUL NU VA MAI AVEA PACE NICIODATA . Daca ceea ce au facut in 75 de ani nu prea a iesit la iveala ,ceea ce se intampla de 75 de zile in
    Palestina a aflat si a vazut toata lumea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger