AcasăPoliticaAvioanele F-16 nu sunt gloanțe de argint pentru Ucraina

Avioanele F-16 nu sunt gloanțe de argint pentru Ucraina

Contraofensiva ucraineană lansată în iunie s-a lovit de un zid rusesc. Kievul cere Occidentului tot mai multe arme scumpe, iar piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioanele americane F-16. Dar este puțin probabil să schimbe cursul războiului.

În pofida unor câștiguri mici, forțele ucrainene nu au înregistrat încă un progres important pe linia frontului. Avionele de luptă ar ajuta la scăderea presiunii asupra forțelor de apărare aeriană ucrainene, care constă în sisteme sovietice mai vechi de rachete sol-aer, greu de realimentat, și în sistemul de rachete Patriot, recent furnizat.

Dar simpla trimitere de F-16 în Ucraina nu ar schimba situația peste noapte. Ar fi nevoie de luni, dacă nu de ani, de pregătire pentru a obține maximum de eficiență de la aceste avioane scumpe.

„F-16 nu sunt gloanțe de argint”, a declarat Mick Ryan, general-maior în retragere al armatei australiene și membru adjunct al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. „Nu există un astfel de sistem de armament care să asigure o capacitate cu adevărat câștigătoare într-un război cu o armată precum cea a Rusiei”.

Mulți analiști militari au avertizat că F-16 nu vor schimba fundamental războiul ruso-ucrainean. Astfel de avioane sunt vulnerabile la atacurile apărării aeriene ruse, în special în fața sistemelor S-400. Alții susțin că este greu de înțeles cum trimiterea unui număr oarecare de F-16 în Ucraina – care nu ar putea fi disponibile pentru utilizare până la începutul celui de-al treilea an de război – va modifica în mod substanțial rezultatul luptelor sau va facilita îmbunătățirea intereselor americane în regiune.

Un studiu recent al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA a identificat mai multe condiții cruciale necesare pentru a pune în funcțiune cu succes avioanele F-16. Multe dintre acestea se referă la lanțul de aprovizionare: achiziționarea de suficiente piese de schimb, alocarea de fonduri pentru operațiuni și asistență, implementarea unui sistem de inventar de întreținere, formarea instructorilor și o rezervă permanente de arme pentru F-16.

Toate acestea înseamnă că situația este mult mai complicată decât simpla pregătire a piloților ucraineni. Fără planuri de sprijinire pentru F-16, aceste avioane nu vor fi operate rapid și vor deveni ținte staționare pentru rachetele aer-sol rusești.

În plus, forțele ruse sunt dotate cu avansatele MIG-31 și Su-35, echipate cu rachete R-37 care au o rază de acțiune mult mai mare decât AIM-120 AMRAAM furnizate de NATO. Cu alte cuvinte, avioanele rusești pot repera F-16 ucrainene și le pot doborî înainte ca piloții ucraineni să le vadă venind. Este exact ceea ce s-a întâmplat cu actuala flotă ucraineană de avioane de vânătoare Su-27 și MiG-29, iar capacitățile îmbunătățite ale F-16 nu sunt suficiente pentru a înclina balanța în favoarea Ucrainei.

878 afisari

25 COMENTARII

  • Și?! A luat ceva de la piață sau i-au dat si aia mooie?! Pot sa ii dea suedezii 200000 de gripen ca e tot apa de ploaie… de f16 ce sa mai zic – roua dimineții! Au pe ce face rușii mictionarea dă dimineață așșeeeaa…
   Problema aici nu e nici gripen si nici f16 ci faptul ca terții intervin si sustin ce fac unii si altii – participă la efortul de război… sunt parte a conflictului… dezvolta conflictul prin provocările de doi lei gen f16 si tancuri care au 30 de ani….

 1. Speram ca sa vedem in curand si niste ciuperkutze atomice deasupra Kievului azovist-banderist la pitikaniei jidane de Jewboy Jewlinski zdrelinski, ca prea e zgarciob ukro-na-zistul ala ordinar, cum adica sa iti pastrezi toata faina de cea mai buna calitate livrata de baietii de la cia direct din Columbia, si sa nu dai si la carnea de tun alcatuita din toti betivanii haholi salbatici, care nu au avut presimtirea ca e mai bine pe afara ca si refugiat, dar intreg, decat carne de tun care urmeaza sa fie gata tocata de rusnacii aia salbatici, si returnata pitikului de la Kiev 🙂

 2. Aparatele, vopsite in ROGVAIV, vor fi dotate cu armament de mare precizie, cum ar fi: doua tunuri tip DILDO cu o cadenta de 2 dick/min si rachete SX Anal_Lube. Armamentul a fost testat personal de premierul Marin Rutte intr-o sedinta prelungita la care a participat si sotul acestuia, impreuna cu secretarul de stat pentru legebedistii de pretudindenti, Excelenta sa YaKoYU KUKANA. La reuniune s-au consumat prajiturele vegane canepii, iar armamentul a fost binecuvantat cu incantatii fumigene de tip joint Ventura. In urma utilizarii echipamentelor donate de guvernul vesel NL se asteapta o triplare a apetitului pentru MS DOS al aproapelui in randul chilotilor FAU, de aceea s-a hotarat, la nivel ONAN, dublarea acestora cu pampersi refolositi, capturati de la armata rusa.

 3. Avioanele F.16 nu mai sunt interesante pentru multe state, inclusiv România, fiind vechi, cu tehnologie învechită, americanii și cei care le au în dotare căutând soluții de a scăpa de ele, și cum altfel decât donându-le ucrainenilor unde să fie casate pe „cale naturală”. Dar, ce o mai fi făcând „fantoma„ ucraineană, spaima piloților (chiloților) ruși? Au scos-o la pensie la 40 de ani, ca în România? Dar, atenție, comanda la Zelenski, nu mai dați imagini cu loviturile rușilor, nu mai faceți cunoscute insuccesele armatei ucrainene, trebuie ca despre Ucraina să se vorbească numai la modul pozitiv, inclusiv privind despre dragarea canalului Bâstroie, interzicerea drepturilor minorităților naționale etc.

 4. F16 fiare vechi !!: Porugalia le-a vandut prostilor de romani ;Norvegia le-a vandut idiotilor de romani !!! (prost esti prima data ,idiot esti atunci cand repeti prostiile ).
  Tarile de jos !,de ce n-ar scapa de fiarele vechi F16 ?,de ce sa nu le dea Ucrainei pe bani !.
  Cum instruirea este lunga ,iar ucrainienii nu vorbesc curent engeza e clar cat vor pricepe pilotii din instruirea pe F16!.
  Vor cadea ca si ciorile F16 la primul foc rusesc cu munitie inteligenta.
  Ucraina este ca si pierduta ,soarta Ucrainei miroase a praf si pulbere ,va fi tocata asa cum a aparut din bucati ,fara iesire la mare.
  Razboiul sum steag FALS se va termina prost pentru americani.
  Circarul Zelinsky va fugi cu coada intre picioare ,va avea soarta lui Trosky.

 5. Ucraina este exact ca Arthur de la Ceptura: nu are casa, nu are ce manca, nu are cu ce se incalzi la iarna, nu are curent electric decat de la solar, nu are apa, nu are weceu, dar pe el il doare le banana, vrea telefon cu taci, televizor pe 12 volti si boxa performanta. Exact F16 ii lipsea Ucrainei, in rest este facuta pruna.

 6. Vand IEF16 stare buna, ca nou, nu bate, nu troncane, loat de la fer vehi da’ rezconditionat pa firma la Marcel dan Berceni. Rog sereozitat-e. P.S. Are si instalatz de gaz eftin.

 7. Avioanele arhaice f 16,nu o sá schimbe situatia!
  Acelasi vechituri la pret de aur a cumpárat si colonia Romania!
  A cumpárat ce i s-a ORDONAT!
  Cá de-aia,e colonie,omule!
  In ucraina,rázboiul ,paná la ultimu’ ucrainean!

  • A cumparat eruditule de la portugheji nu din Sua e conditie obligatorie sa poti sa treci la eful 35.
   Vezi ca se face inca filme cu el mai invata de acolo.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Spaimă într-un bloc din Galați. O femeie a fost dusă la spital, în urma unei explozii produse într-o garsonieră

Au fost momente de spaimă pentru locuitorii unui bloc din municipiul Galați. O femeie a ajuns în grija cadrelor medicale.Pompierii au fost chemați să...

Supărare mare la o biserică din Târgu Jiu, chiar de Sfântul Andrei. A fost chemată poliția

În timp ce în alte lăcașuri de cult din țară s-au ținut slujbe în tihnă încă de la primele ore ale zilei de joi,...