AcasăPolitica”Avem un blocaj în coaliție”. Barna, săgeți la ”partenerul UDMR”. Care e...

”Avem un blocaj în coaliție”. Barna, săgeți la ”partenerul UDMR”. Care e marea nemulțumire

”Avem un blocaj în coaliție”. Barna, săgeți la ”partenerul UDMR”. Care e marea nemulțumire

Până să aibă loc noi discuții la nivelul coaliției de guvernare, în prima zi a săptămânii viitoare, copreședintele USR PLUS a vorbit din nou, de această dată vineri, 6 august, pe tema desființării Secției Speciale, respectiv a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Totul, în contextul recentului mesaj venit din direcția șefului statului, pe acest subiect.

Vicepremierul Dan Barna a confirmat, practic, existența unui blocaj la nivelul Coaliției, arătând cu degetul în direcția reprezentanților UDMR, una dintre formațiunile ce alcătuiesc această alianță aflată la guvernare. Luându-i, totodată, apărarea ministrului Justiției, useristul Stelian Ion.

Colegul meu, ministrul Justiției, Stelian Ion, a prezentat nu o cale, a prezentat mai multe căi, numai că pentru a putea să facem reformă în justiție e nevoie ca toate forțele politice care contează să susțină acest demers. În momentul de față, avem un blocaj în coaliție, vedem că partenerul UDMR nu dorește acest lucru.

Și mesajul Președintelui exprimă aceeași nemulțumire pe care o avem și noi, nu putem să avem un program de guvernare agreat și susținut în Parlament în momentul învestirii Guvernului, și apoi să nu ne mai respectăm acele angajamente”, a susținut Dan Barna.

Întrebat de presă cine anume nu mai respectă aceste angajamente și dacă e vorba de UDMR, Barna a răspuns destul de scurt, dar cuprinzător: ”Știm foarte clar, pe subiectul punctual SIIJ, avem o opoziție a UDMR, care în realitate doresc doar mutarea Secției Speciale la Parchetul General, și nu desființarea acesteia, așa cum am agreat în programul de guvernare”.

Iohannis: Ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită

Reacția liderului USR PLUS vine după ce recent, aflat în județul Giurgiu, în vizită în Parcul Natural Comana, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat din direcția presei dacă e mulțumit de modul în care funcționează coaliția de guvernare.

”Să ne amintim cum a apărut această coaliţie şi cum s-au poziţionat unii faţă de alţii cei care sunt acum împreună. Noi am avut (…) la sfârşitul anului trecut campanie electorală şi aproape s-au duelat în public. Vă daţi seama că o astfel de coaliţie are nevoie de timp până când se rodează, până când mecanismele funcţionează foarte bine. Şi având în vedere de unde am pornit, pot să spun, da, coaliţia funcţionează, dar nu funcţionează perfect”, a punctat în primă fază Klaus Iohannis.

Context în care șeful statului a adus în discuție îndelung discutatul subiect deja al desființării SIIJ. ”Mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţat, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei – nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt şi eu nemulţumit de aceste lucruri. Sunt şi alte, şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută, deci mai este mult de lucru, dar această formulă sunt convins că poate să funcţioneze”, a mai ales să menționeze Iohannis, pe 4 august.