AcasăPoliticaAvantajul Rusiei: adaptarea

Avantajul Rusiei: adaptarea

Rusia și-a îmbunătățit semnificativ capacitatea de a învăța și de a se adapta pe frontul din Ucraina

Ucraina este mai bună în ceea ce privește adaptarea tactică: învățarea și îmbunătățirea pe câmpul de luptă. Rusia este superioară la adaptarea strategică, adică la elaborarea politicilor naționale, militare și modul în care își folosește resursele. Ambele forme de adaptare sunt importante. Dar cea din urmă este crucială pentru a câștiga războaie.

Cu cât durează mai mult acest război, cu atât mai bine Rusia va învăța, se va adapta și va construi o forță de luptă mai eficientă și mai modernă. Încet, dar sigur, își va rearanja tacticile în consecință. Adaptarea sa strategică a ajutat-o deja să respingă contraofensiva Ucrainei, iar în ultimele luni a ajutat trupele rusești să cucerească mai multe teritorii.

În cele din urmă, dacă avantajul Rusiei persistă fără un răspuns occidental adecvat, cel mai rău lucru care se poate întâmpla în acest război nu este un impas –  este o înfrângere ucraineană.

La începutul războiului, Rusia a folosit unități terestre de mărimea unui batalion care adesea nu erau suficient de puternice și care au demonstrat o capacitate limitată de a integra operațiunile aeriene și terestre, notează Foreign Affairs. Dar, în ultimele 12 luni, rușii au evoluat și au renunțat la astfel de batalioane. Ei integrează acum forțe de elită și forțe convenționale.

De asemenea, s-au adaptat și pe partea de apărare, cu extinderea liniilor defensive în 2023. Eforturile Kievului au fost în continuare insuficiente pentru sarcina de a recuceri o mai mare parte din sud.

Pe de altă parte, armata rusă a colaborat cu industria sa de apărare strategică pentru a dezvolta și desfășura o gamă de sisteme de război electronic noi și evoluate, bazate pe vehicule și personal. Războiul electronic taie legătura dintre drone și operatorii ucraineni, le bruiază sau degradează eficacitatea armelor de precizie, inclusiv a sistemelor de rachete de mare mobilitate(HIMARS).

Poate că cel mai elocvent domeniu în care Rusia s-a adaptat și a generat un avantaj strategic este complexul său industrial de apărare. Mobilizarea parțială a țării din septembrie 2022 și alte inițiative guvernamentale au crescut dramatic producția militară. Moscova a obținut și mai multe arme prin contribuțiile Coreei de Nord și și-a consolidat producția de arme sofisticate prin creșterea comerțului cu China. Rusia are acum mult mai multe arme și muniții decât Ucraina.

Complexul militar rusesc a dezvoltat un ciclu de adaptare îmbunătățit, în continuă perfecționare, care leagă lecțiile de pe câmpul de luptă de industrie. Este un avantaj care poate să ducă la câștigarea unui război.

Ucraina trebuie să-și construiască propria abordare strategică a învățării și adaptării, dincolo de doctrina armelor combinate, primite din Occident. Eșecul contraofensivei de anul trecut a arătat că această doctrină este depășită.

Totuși, pentru a crea un sistem mai bun de învățare și standardizare tactică, comandanții de vârf trebuie să se implice. Și necesită timp, iar timpul nu mai este de partea Ucrainei.

Occidentul nu se poate implica într-o ciocnire directă cu rușii, dar trebuie să creeze o legătură mai puternică între învățarea tactică ucraineană și producția industrială.

Rusia și-a îmbunătățit semnificativ capacitatea de a învăța și de a se adapta în Ucraina. Nu mai poate fi prinsă pe picior greșit și deține în prezent inițiativa strategică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
870 afisari

3 COMENTARII

  1. Ce la știe jacotă pe toate. La ce mama naibii e mai bună hUcraina decât Rusia? La corupție, poate, la ticăloșii.

  2. trimiteti, va rugam, acest articol spre a fi citit in csat, la guvern si in fata plenului reunit al parlamentului cu toti sefii categoriilor de forte armate de fata.
    la sri, sts, dgia nu mai trimiteti ca aia deja au citit.
    la dipi nu trimiteti ca aia nu pricep decat mijmasuri si hartuiala ieftina si se ocupa cu gainarii de doi lei.

  3. Razboiul este imprevizibil , sunt prea multe necunoscute in joc pentru a se da un verdict , combatantele depind in mare masura de factori externi . Mai e mult pana departe ……..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger