AcasăPoliticaAUKUS, un „NATO” pentru China

AUKUS, un „NATO” pentru China

China, care an de an continuă să își intensifice puterea militară și economică, devine o alarmă tot mai puternică pentru Statele Unite și aliații săi, speriați că Beijingul ar putea depăși în curând Washingtonul în ceea ce privește volumul influenței geopolitice. Tocmai de aceea, în septembrie 2021, America a mutat decisiv, înființând alianța AUKUS, care include Australia, Regatul Unit și Statele Unite. AUKUS are drept unic scop să slăbească poziția Chinei în regiunea Indo-Pacific.

În context, Washingtonul a împărtășit mare parte din tehnologia sa militară cu Australia La rândul ei, Marea Britanie a început să acorde prioritate instruirii soldaților pe care-i are staționați în Pacific.

Ofensivă asupra statelor insulare

Mai departe, AUKUS a declanșat o adevărată ofensivă diplomatică asupra celor 12 națiuni insulare din Pacificul de Sud, pe lângă îmbunătățirea propriilor capacități de apărare. Această decizie are la bază convingerea Americii că trebuie să împiedice apariția instalațiilor militare chineze pe teritoriul altor țări. Semnarea unui acord de securitate între China și Insulele Solomon, în aprilie 2022, a demonstrat AUKUS importanța urmăririi unei politici mai active în regiune.

Tocmai de aceea prim-ministrul australian Anthony Albanese a efectuat zilele trecute o vizită de stat în Papua Noua Guinee pentru a discuta semnarea unui acord de securitate.

La fel de importante sunt și relațiile AUKUS cu țările ASEAN, din Pacific, cum ar fi Filipine. Aici, americanii stau oarecum liniștiți, adăpostindu-se sub Tratatul de apărare reciprocă semnat în 1951, care a stabilit că Unchiul Sam își poate deschide baze militare pe oricare dintre insulele filipineze. În plus, după ce Rodrigo Duterte (pro-Rusia și pro-China) i-a predat puterea lui „Bongbong” Marcos, a revenit și orientarea pro-SUA a filipinezilor.

Azi, SUA își pot staționa trupele din Pacific în opt baze militare filipineze, dar oficialii de la Casa Albă și-au exprimat recent dorința de a modifica acordul. Astfel, la începutul lui februarie, Lloyd Austin, șeful Pentagon, a mers de urgență la Manila, capitala Filipinelor, și s-a întâlnit cu liderul Armatei filipineze, Carlito Galvez Jr., discutând despre consolidarea parteneriatului bilateral în vederea îmbunătățirii capacităților de apărare ale armatelor celor două țări. În traducere, SUA au cerut acces la încă patru baze militare filipineze, anunțând că vrea să debarce în regiune câteva mii de soldați.

Pentru filipinezi, situația este puțin complicată, în sensul că SUA și China reprezintă cote aproximativ egale din exporturile și importurile țării.

Dar nu numai americanii caută bunăvoința Manilei, și Australia bate la porți.  În octombrie 2022 a avut loc un exercițiu naval comun filipino-australian pentru a crește capacitatea celor două țări de a contracara contrabanda, terorismul, traficul de droguri și efectele dezastrelor naturale. Exercițiul a implicat aproximativ 400 de angajați ai marinei și ofițeri din ambele țări.

Rațiunea acțiunilor AUKUS stă în dinamitarea expansiunii Chinei, care și-a întins tot mai mult influența. Și nu numai atât, dar a început să-și permită să-l urecheze pe Unchiul Sam, cum a făcut-o la Summit-ul de Securitate de la Munchen, acolo unde Xi Jinping nici nu s-a obosit să se prezinte. În schimb, a mers ministrul său de Externe, al cărui mandat pare să fi fost unul singur – să „pălmuiască” America în văzul tuturor. De la Munchen, Wang Yi, șeful diplomației chineze, a zburat direct la Moscova, unde s-a afișat alături de Vladimir Putin, spre stupoarea, dar mai ales spaima Occidentului.

Iată de ce Washingtonul a creat acest „NATO” în Pacific, AUKUS.

În schimb, politica Chinei e alta: Beijingul nu construiește baze militare în alte țări, ci include acele națiuni în sfera sa de influență prin acorduri comerciale. China consideră ineficientă menținerea unor mici unități de soldați în străinătate și, mai mult, conștientizează faptul că acest lucru dăunează grav relațiilor internaționale.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.399 afisari

7 COMENTARII

  1. Expansiune a Chinei?
    Singurul imperiu expansiv a fost Japonia in regiune,ultimul imparat chinez Puyi a fost facut gradinar de Stalin in Siberia cum a fost facut si regele nostru gainar sau crescator de pui in Anglia.

    • Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

      Bizon cācatule gros , cäcati ca tine nu mai sunt , asa inteligenti , 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

  2. Credeti ca China uita asta sau nord estul Chinei ocupat de Stalin ceea ce noi numim azi Manciuria a fost cotropita de barbarii slavi in 45 si si-au prelungit o parte din Siberia cu o parte din China si au sfasiat si Coreea in 2 de tot arunca azi Kim cu artificii…

  3. Asta a impins la abdicarea imparatului Hirohito al Japoniei si mai putin tomițele pentru ca la fel ca si germanii si japonezii si-au dorit sa se predea americanilor si nu bolsevicilor.

  4. Fortele raului isi vor risipi intr-atit puterile incit vor imploda !
    Australia, tara aia inepta, esuata in vaccin 100% ?
    Aia in care sint MII de kilometri de drumuri de pamint(pista cum spun africanii) ?
    Sau Filipinele care le-ar lua gitul americanilor de trei ori pe zi , fiindca nu-i mai lasa sa traiasca liberi ?
    Dar fostele metropole, jefuite de teritorii de americani, vor ramine inerti la infinit ?!
    Sint asa de multe polite de platit, incit va curge mult singe in oceanele Lumii !!!

  5. Daca scăpați anul asta de război mondial, multumiți lui Dumnezeu. Daca nu, o sa va întoarceți ca pe vremea la ghioaga si arc

  6. China nu este Afghanistan sau Iraq occidentul este in urma chinei cu 50 de ani China si BRICS este viitorul omenirii. nu drogatii ,pedofilii criminalii ,pupunarii si transgenders occidentali degenerati ,invidiosi si plin i de datorii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger