Cauta

Au dat-o pe față. Ajutor de stat pentru Ucraina

Statul român finanțează economia Ucrainei

Slugărnicia conducerii României nu are limite. Guvernul tocmai a aprobat un Ordin de instituire a ajutoarelor de stat pentru sprijinirea economiei Ucrainei. Este vorba despre 126 de milioane de euro, acordați de statul român pentru facilitarea expedierii produselor agricole din Ucraina, dar și a comerțului bilateral cu mărfuri și accesului Ucrainei la piețele internaționale și la lanțurile de aprovizionare globale.

În timp ce pentru fermierii români falimentați de ucraineni nu există bani la buget, Guvernul a aprobat un ajutor de stat în valoare de 126 milioane de euro, bani destinați sprijinirii economiei Ucrainei.

Mai exact, statul român va finanța investițiile în suprastructura portuară de încărcare/descărcare și depozitare a mărfurilor în vederea reducerii blocadei din zona porturilor românești pentru a facilita expedierea produselor, în special agricole, din Ucraina și accesul Ucrainei la piețele internaționale și la lanțurile de aprovizionare globale. Potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial, obiectivul schemei constă în acordarea de ajutoare de stat pentru realizarea de investiții ce au ca scop stabilirea/operaționalizarea de urgență a rutei logistice alternative care să utilizeze toate modurile de transport și să conecteze UE cu Ucraina, extinderea și dezvoltarea serviciilor de transport de mărfuri corespunzătoare de-a lungul rutelor logistice respective care leagă Ucraina de porturile maritime din UE, unde mărfurile ar putea fi expediate mai departe sau ar putea fi, de asemenea, depozitate și deblocarea potențialului logistic existent în porturile românești aflate în hinterlandul porturilor ucrainene.

Totodată, finanțarea va contribui la reducerea blocadei navale temporare din nordul Mării Negre, mai ales din porturile românești care au preluat fluxurile de marfă din și spre Ucraina, la modernizarea/dezvoltarea suprastructurii portuare de încărcare/descărcare/procesare și depozitare a mărfurilor în porturile românești maritime și interioare, aflate la granița estică a UE/în zona Giurgiu, afectate de fluxurile de marfă ale Ucrainei, precum și la facilitarea instituirii culoarelor de solidaritate UE-Ucraina în vederea menținerii exporturilor ucrainene, în acoperirea nevoilor Ucrainei în ceea ce privește importul de bunuri esențiale, susține Guvernul.

Bani de la buget

Bugetul total estimat al schemei pentru investițiile în suprastructura portuară este de 126.000.000 de euro și reprezintă fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul de coeziune prin Programul Transport 2021—2027 (63.000.000 de euro) și de la bugetul de stat (63.000.000 de euro). În situația în care finanțarea tuturor proiectelor nu este posibilă din cauza limitelor bugetare (după realocările între tipurile de proiecte), în acest caz, doar proiectele cu același punctaj vor fi prioritizate luând în considerare, în ordine, trei criterii suplimentare. Pe primul loc la prioritate se află proiecte care vizează cerealele sau plantele oleaginoase, urmate de proiecte localizate în interiorul porturilor Constanța, Galați, Giurgiu. Proiectele rămase, dacă este cazul, vor fi prioritizate și finanțate în funcție de contribuția solicitantului la realizarea investiției, se arată în Ordinul Ministerului Transporturilor.

Importuri peste importuri

România a fost, în 2023, principalul importator de produse agricole din Ucraina, în valoare de 2,875 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 13% din exporturile de produse agricole din această țară, potrivit afirmațiilor directorului adjunct al Institutului Naţional de Economie Agrară din Ucraina, Mykola Puhachov. Și în acest an, cel puțin la importurile de grâu din Ucraina, România se situează pe locul doi, cu un milion de tone, după Spania, care a importat 3,3 milioane de tone. Și asta în timp ce premierul, dar și ministrul Agriculturii continuă să susțină că România nu a importat niciun bob de grâu din Ucraina.

Ultimele stiri

  • Inexplicabil: Bărbatul care l-a rănit pe premierul slovac Robert Fico spune că nu a vrut să-l ucidă
  • Nicolae Ceaușescu a fugit zilele trecute din cimitirul de la Moscova
  • Alege ce citești
  • Războiul clanurilor/Interlopii dau mare tun în „5”!
  • Legea achizițiilor publice, impusă de Bruxelles, dedicație pentru multinaționale
  • Basel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare
  • Revoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula
  • Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari
  • Italia poate trimite 6 echipe în Champions League
  • Cartonaș roz! Cum sună noua regulă în fotbal
  • Exit mobile version