AcasăPoliticaAu dat-o pe față. Ajutor de stat pentru Ucraina

Au dat-o pe față. Ajutor de stat pentru Ucraina

Statul român finanțează economia Ucrainei

Slugărnicia conducerii României nu are limite. Guvernul tocmai a aprobat un Ordin de instituire a ajutoarelor de stat pentru sprijinirea economiei Ucrainei. Este vorba despre 126 de milioane de euro, acordați de statul român pentru facilitarea expedierii produselor agricole din Ucraina, dar și a comerțului bilateral cu mărfuri și accesului Ucrainei la piețele internaționale și la lanțurile de aprovizionare globale.

În timp ce pentru fermierii români falimentați de ucraineni nu există bani la buget, Guvernul a aprobat un ajutor de stat în valoare de 126 milioane de euro, bani destinați sprijinirii economiei Ucrainei.

Mai exact, statul român va finanța investițiile în suprastructura portuară de încărcare/descărcare și depozitare a mărfurilor în vederea reducerii blocadei din zona porturilor românești pentru a facilita expedierea produselor, în special agricole, din Ucraina și accesul Ucrainei la piețele internaționale și la lanțurile de aprovizionare globale. Potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial, obiectivul schemei constă în acordarea de ajutoare de stat pentru realizarea de investiții ce au ca scop stabilirea/operaționalizarea de urgență a rutei logistice alternative care să utilizeze toate modurile de transport și să conecteze UE cu Ucraina, extinderea și dezvoltarea serviciilor de transport de mărfuri corespunzătoare de-a lungul rutelor logistice respective care leagă Ucraina de porturile maritime din UE, unde mărfurile ar putea fi expediate mai departe sau ar putea fi, de asemenea, depozitate și deblocarea potențialului logistic existent în porturile românești aflate în hinterlandul porturilor ucrainene.

Totodată, finanțarea va contribui la reducerea blocadei navale temporare din nordul Mării Negre, mai ales din porturile românești care au preluat fluxurile de marfă din și spre Ucraina, la modernizarea/dezvoltarea suprastructurii portuare de încărcare/descărcare/procesare și depozitare a mărfurilor în porturile românești maritime și interioare, aflate la granița estică a UE/în zona Giurgiu, afectate de fluxurile de marfă ale Ucrainei, precum și la facilitarea instituirii culoarelor de solidaritate UE-Ucraina în vederea menținerii exporturilor ucrainene, în acoperirea nevoilor Ucrainei în ceea ce privește importul de bunuri esențiale, susține Guvernul.

Bani de la buget

Bugetul total estimat al schemei pentru investițiile în suprastructura portuară este de 126.000.000 de euro și reprezintă fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul de coeziune prin Programul Transport 2021—2027 (63.000.000 de euro) și de la bugetul de stat (63.000.000 de euro). În situația în care finanțarea tuturor proiectelor nu este posibilă din cauza limitelor bugetare (după realocările între tipurile de proiecte), în acest caz, doar proiectele cu același punctaj vor fi prioritizate luând în considerare, în ordine, trei criterii suplimentare. Pe primul loc la prioritate se află proiecte care vizează cerealele sau plantele oleaginoase, urmate de proiecte localizate în interiorul porturilor Constanța, Galați, Giurgiu. Proiectele rămase, dacă este cazul, vor fi prioritizate și finanțate în funcție de contribuția solicitantului la realizarea investiției, se arată în Ordinul Ministerului Transporturilor.

Importuri peste importuri

România a fost, în 2023, principalul importator de produse agricole din Ucraina, în valoare de 2,875 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 13% din exporturile de produse agricole din această țară, potrivit afirmațiilor directorului adjunct al Institutului Naţional de Economie Agrară din Ucraina, Mykola Puhachov. Și în acest an, cel puțin la importurile de grâu din Ucraina, România se situează pe locul doi, cu un milion de tone, după Spania, care a importat 3,3 milioane de tone. Și asta în timp ce premierul, dar și ministrul Agriculturii continuă să susțină că România nu a importat niciun bob de grâu din Ucraina.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.017 afisari

20 COMENTARII

  1. Romania si Ucraina sant uniti, intotdeauna au fost, pentru fratii nostri de peste Prut ne dam si camasa si viata. Ce se intampla la noi acasa nu conteaza, totul trebuie dat pentru ucraina

  2. Fermierii romani falimentati isi merita soarta.
    Au consumat motorina saptamini, la Afumati si aiurea, dind cu sirg din clont in fata camerelor de la Realitatea dar numai atit.
    Astia nu sint in nevoie ci s-au imbuibat din jefuirea pamintului, a CAP urilor etc.
    Falimentul este cun ”tratament” eficient.

  3. Mai CIOLACULE TU ESTI SLUGA LUI ZELINSKY ?,BANI PENTRU BATRANII CARE AU MUNCIT O VIATA PENTRU ROMANIA NU AVETI !,AVETI IN SCHIMB PENTRU CEI CARE AU FOST SI SUNT DUSMANII ROMANILOR !!,CE HAL DE ROMANAN ESTI CIOLACULE ?
    AM INVESTIT IN UCRAINA LA KRY VOIROG PESTE 1 MILIARD DE $ ,SI DE 34 DE ANI N-AU NICI UN GAND SA-SI PLATEASCA DATORIILE !,SABORDAREA ROSTOK PE CANALUL SULINA CE A FOST ?,AIA PESTE 3000 DE ROMANI IMPUSCATI IN ZIUA DE PASTI CARE VOIAU SA TREACA TISA LA BISERICA ALBA , LA NEAMURI AU FOST MITRALIATI BATRANI ,FEMEI, COPII !!!,PUNE MANA SI CITESTE CIOLACULE SA AI HABAR CUI DAI BANII.
    TREZESTETE MA CIOLACULE,UCRAINIENII N-AU MAMA, N-AU TATA .DE 2 ANI AU FACUT PRAF DRUMURILE DIN ROMANIA ,MILIOANE DE CAMIOANE AU DISTRUS DRUMURILE IN ROMANIA ,N-AU PLATIT NICI O TAXA ,CARAU GRANELE AMERICANILOR !!,DOAR ROMANIA E O COLONIE AMERICANA IAR TU CIOLACULE UN PRAPADIT DE VECHIL !,CA GUVERNATOR E
    DULAPUL SASESC.

    • Stie foarte bine si istoria, si ce face. Dar e doar un sclav oparit, ca toti politicienii.

  4. Cel mai slugarnic Guvern de coaliție , PSD+PNL, în frunte cu Președintele României, care girează tot. Romanii ,pot sa crape ,e oficial.

  5. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare au pus tara pe tava raketilor.

  6. Pai guvernul nu trebuie sa prezinte asa ceva in parliament? Maine poate sa dea intregul budget catre ucraina!

  7. Încă o dovadă ca la București există o dublură a guvernului Ucrainei. Totul pentru Ucraina și ucrainieni, nimic pentru România și români. Și nu numai guvernul, în fruntea instituțiilor statale ucrainiene care acționează la București este președinția, apoi serviciile conexe, de forță sau nu. O să ne coste foarte scump această slujire, mai mult decât am plătit până acum.

  8. Ciolacu execută ordinele primite fără sa evalueze consecințele pentru economia românească. Nici nu poate sa fa evaluări…. Sărmanul om a terminat liceul abia la vârsta de 42 de ani. Atât s-a putut…

  9. Cand vine vorba de ajutorarea alora de peste Prut, treaca de la mine !
    Dar… de ce serviciile de catering romanesti, dar si magazinele alimentare mai mult sau mai putin romanesti, cu produse naturale, sanatoase, organice, din tara ofera mai departe, pentru mese simple ori festine Parlamentului si Guvernului din Romania ? Daca nu exista bani pentru agricultorii si transportatorii romani, dar sunt berechet pentru aia ucraineni, atunci „distinsii” nostri alesi trebuie lasati sa flamanzeasca; nu mai au voie sa manance de la noi ! la fel pentru avocatii si jurisconsultii care iau apararea guvernantilor, in totala nepasare ! Bataia de joc, umilirea alor nostri trebuie oprita si pedepsita.
    Asa cum zic protestatarii germani si olandezi care au intrat cu tractoarele in Berlin si-n alte orase mari nemtesti si olandeze (sau blocand autostrazi) impotriva guvernantilor lor: „Nu ne sprijiniti (cu agricultura nationala), nu mancati !”.

  10. Cand vine vorba de ajutorarea alora de peste Prut, treaca de la mine !
    Dar… de ce serviciile de catering romanesti, dar si magazinele alimentare mai mult sau mai putin romanesti, cu produse naturale, sanatoase, organice, din tara ofera mai departe, pentru mese simple ori festine Parlamentului si Guvernului din Romania ? Daca nu exista bani pentru agricultorii si transportatorii romani, dar sunt berechet pentru aia ucraineni, atunci „distinsii” nostri alesi trebuie lasati sa flamanzeasca; nu mai au voie sa manance de la noi ! la fel pentru avocatii si jurisconsultii care iau apararea guvernantilor, in totala nepasare ! Bataia de joc, umilirea alor nostri trebuie oprita si pedepsita.
    Asa cum zic protestatarii germani si olandezi care au intrat cu tractoarele in Berlin si-n alte orase mari nemtesti si olandeze (sau blocand autostrazi) impotriva guvernantilor lor: „Nu ne sprijiniti (cu agricultura nationala), nu mancati !”.

  11. ciolaclu si ciucaexecuta ordinele primite ,acum este radul ciolacului care ne va demonstra ca fara bacul uat pe aza de examen NU CONTEAZA PENTRU O SLUGA CA EL ! TICALOSUL DIN FRUNTEA UNUI PARTID ANTIROMANESC NU MAI TEBUIE DOVEDITA ! WRNER ISI DORESTE O FUNCTIE CARE SA II ASIGURE LUI SI CONSOATEI CEEA CE VOR -LINISTEA MERITATA DUPA TICALOSIILE FARA LIMITA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger