AcasăPoliticaAtât poate America: doctrina “Bidenomics”

Atât poate America: doctrina “Bidenomics”

Viziunea președintelui Biden nu garantează redresarea economică a Statelor Unite

Un șir de știri economice pozitive – încetinirea inflației, o revizuire în creștere a produsului intern brut, forța continuă a pieței forței de muncă, semnele unei creșteri incipiente a construcției de fabrici – a determinat administrația Biden să facă tot posibilul pentru a defini „Bidenomics” ca fiind noua doctrină  americană.

Statele Unite au avut cea mai puternică recuperare a PIB-ului în urma pandemiei dintre toate țările dezvoltate din lume și, deși inflația rămâne peste țintă, este în prezent mai mică decât cea cu care se confruntă orice altă țară.

Totuși, Bidenomics ca doctrină seamănă foarte mult cu un accident, insistă Bloomberg.  Cândva, în epoca „Build Back Better”, viziunea economică a președintelui Joe Biden avea trei piloni majori care s-au prăbușit între timp.

Unul dintre ei era opinia că o redresare adecvată în urma pandemiei necesita o investiție majoră în „economia îngrijirii”, cu noi programe federale de amploare pentru a subvenționa îngrijirea copiilor și a bătrânilor. Al doilea a fost un impuls care a definit moștenirea pentru a reduce sărăcia cu un credit fiscal pentru tineri extins și complet rambursabil.

Al treilea a fost o îndepărtare de accentul pus de Clinton și Obama pe reducerea deficitului pe termen lung în favoarea unei viziuni conform căreia noile cheltuieli ar trebui plătite, dar disciplina fiscală ca atare nu era o preocupare majoră.

Primele două dintre acestea au căzut pe marginea drumului din cauza majorităților înguste din Congres, iar a treia a fost abandonată în liniște de către administrație, deoarece Build Back Better, sau BBB, s-a transformat în Legea privind reducerea inflației.

Conținutul IRA a fost în mare parte reprezentat de dispozițiile privind energia și sănătatea din BBB, dar a fost, de asemenea, reformulat pentru a fi un proiect de lege privind reducerea deficitului, ca un semn de îngrijorare față de inflația ridicată și ca o recunoaștere a unei noi ere de rate ale dobânzii mai mari.

Dincolo de asta, democrații caracterizează acum Bidenomics precum impozitarea bogaților ca o cale preferată pentru reducerea deficitului, mai degrabă decât tăierea Securității Sociale și a Medicare.

Ideea a fost că o recesiune scurtă merită recuperări rapide. Dar Biden are o problemă: SUA nu se recuperează atăt de rapid. Chiar dacă inflația a încetinit, Rezerva Federală nu exclude noi majorări ale  dobânzii, iar companiile trebuie să atragă și să rețină lucrătorii –cu salarii mărite.

Multe state au rămas sub nivelul maxim de ocupare a forței de muncă de dinaintea pandemiei, iar majoritatea centrelor urbane se resimt din cauza scăderii valorilor imobiliare comerciale și a pierderii populației. Creșterile dobânzilor operate de Fed au creat și o situație în care costurile ridicate ale împrumuturilor pot limita împrumuturile ipotecare și investițiile în afaceri.

Pentru a reuși, retorica nou-încăpățânată, îndrăzneață și plină de autofelicitare a Bidennomics va trebui să fie însoțită de o politică mai creativă și de o atenție mai mare la problemele legate de americani. Mai ales că Obamanomics sau Clintonomics n-au făcut mare brânză.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
348 afisari

1 COMENTARIU

  1. Chiar nu-si pune intrebarea nimeni cum a ajuns asta presedinte ?
    Si mai vrea un mandat .
    De rasu plansu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger