AcasăPoliticaAtac la sol în Gaza: ce mai așteaptă Israelul?

Atac la sol în Gaza: ce mai așteaptă Israelul?

Forțele israeliene continuă să-și pregătească ofensiva terestră împotriva Hamas

Greu de răspuns, deoarece situația este complicată. Deocamdată, Israelul continuă să se pregătească pentru o ofensivă terestră împotriva Hamas în Fâșia Gaza, în ciuda avertismentelor internaționale împotriva unei operațiuni care ar putea agrava o situație umanitară deja critică în teritoriul palestinian.

” Toţi membrii Hamas sunt condamnați.Pregătim o incursiune terestră”, a declarat miercuri seara premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Când, cum, cât și considerentele pe care le luăm în considerare, nu pot intra în detalii”, a adăugat el, în condițiile în care IDF a rechemat 360.000 de rezerviști masați la granițele Fâșiei Gaza.

Între timp, armata israeliană bombardează fără încetare micul teritoriu de 362 km pătrați unde locuiesc 2,4 milioane de palestinieni, care sunt de asemenea supuși unui „asediu total” care îi privează de apă, alimente și electricitate, în așteptarea acestei probabile operațiuni, promisă în mod repetat de la atacul mortal fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, condamnat „încălcările clare ale dreptului umanitar” în teritoriul palestinian, provocând furia Israelului.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri, la Cairo, că o ofensivă terestră „masivă” în Fâșia Gaza ar fi o „greșeală”. Omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a făcut apel la evitarea unei „invazii terestre în Gaza”.

În Statele Unite, președintele Joe Biden insistă că Israelul are „dreptul” și „responsabilitatea” de a se apăra, dar că trebuie să facă tot posibilul „pentru a proteja civilii nevinovați”.

Biden, care i-a cerut noului președinte al Camerei Reprezentanților să aprobe rapid un program de ajutor pentru Israel, l-a asigurat, pe Netanyahu că nu i-a „cerut” să își amâne posibila ofensivă până la eliberarea ostaticilor aflați în mâinile Hamas.

Aproximativ 220 de ostatici au fost luați în Gaza de luptători ai mișcării islamiste palestiniene, clasificată drept teroristă de Statele Unite, Israel și Uniunea Europeană, potrivit cifrelor autorităților israeliene. Atacul Hamas a făcut peste 1.400 de morți în Israel, în principal civili.

Pentru SUA,, o încetare a focului „în acest stadiu ar fi doar în beneficiul Hamas”. În schimb, Casa Albă a sugerat „pauze” pentru a facilita livrarea de ajutor umanitar, o poziție care, potrivit diplomaților, ar urma să fie susținută de țările Uniunii Europene, reunite în cadrul unui summit la Bruxelles.

Din 15 octombrie, armata israeliană a cerut populației din nordul Fâșiei Gaza, unde bombardamentele sunt cele mai intense, să se evacueze spre sud, iar cel puțin 1,4 milioane de palestinieni și-au părăsit locuințele de la începutul războiului.

Tensiunile sunt foarte mari și în Cisiordania, unde peste o sută de palestinieni au fost uciși în violențe începând cu 7 octombrie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
298 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger