AcasăPoliticaAtac la Cîțu, pe tema alocațiilor. Firea: ”Numai dobânda suplimentară plătită la...

Atac la Cîțu, pe tema alocațiilor. Firea: ”Numai dobânda suplimentară plătită la împrumuturile hazardate ale lui Cîțu este de 7 ori mai mare decât…”

Atac la Cîțu, pe tema alocațiilor. Firea: ”Numai dobânda suplimentară plătită la împrumuturile hazardate ale lui Cîțu este de 7 ori mai mare decât...” (foto: Facebook)

Gabriela Firea, prim-vicepreședinte al principalei formațiuni de Opoziție, PSD, nu iartă Executivul Cîțu când vine vorba de alocațiile copiilor. Totul, în contextul în care se vorbește deja de zile bune despre alocații, iar speranțele copiilor și ale părinților privind o posibilă creștere de la 1 iulie s-au cam năruit.

Firea arată cu degetul în direcția guvernanților, îndeosebi a actualului premier Cîțu, despre care se știe că a fost ministru de Finanțe, până să ajungă în fruntea Executivului. ”Justificarea pentru nerespectarea promisiunii de majorare a alocațiilor este perfidă și profund incorectă! Nu copiii sunt de vină pentru creșterea deficitului, ci proasta gestionare a economiei de către Guvernul Cîțu.

Numai dobânda suplimentară plătită la împrumuturile hazardate ale lui Cîțu este de 7 ori mai mare decât era nevoie pentru majorarea alocațiilor de la 1 iulie”, susține Firea.
Nu sunt singurele cifre la care face trimitere senatoarea PSD, care aduce în discuție inclusiv faptul că pe timpul guvernării social-democrate, alocațiile s-au dublat. ”Rolul unui guvern nu e să se plângă de faptul că nu sunt bani. În guvernarea PSD, s-au dublat alocațiile și au crescut veniturile, iar deficitul a fost sub 3%.

Din momentul în care a fost numit ministru al Finanțelor și până în prezent, când exercită funcția de premier, Cîțu a îndatorat țara cu 31 de miliarde de euro.

Doar pentru aceste împrumuturi, România trebuie să plătească în fiecare an băncilor dobânzi de peste 1 miliard de euro, adică 5 miliarde de lei”, continuă Firea mesajul transmis, vineri, 11 iunie, pe pagina sa de Facebook.

Nu sunt singurele săgeți trimise în direcția actualului premier, te pema situației împrumuturilor. ”Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor cu 20 de puncte de la 1 iulie, cum promiseseră Cîțu și Orban înainte de alegeri, era de 700 de milioane euro până la finalul anului. Adică de 7 ori mai puțin decât dobânzile plătite la împrumuturile făcute de Cîțu.

Dacă alocațiile ar fi crescut de la 1 ianuarie 2021 la valoarea dublată stabilită de PSD încă de anul trecut, atunci efortul bugetar ar fi fost de 2 miliarde de lei, deci mai puțin de jumătate din dobânzile pe care România le plătește la împrumuturile lui Cîțu!”, conchide Firea.

Cîțu, întrebat de alocații, după ședința de Guvern din 9 iunie

La finele ședinței de Guvern de miercuri, 9 iunie, premierul Cîțu a fost întrebat, în cadrul declarațiilor de presă de după întrunirea Cabinetului, și despre alocații.

Iată ce a răspuns premierul întrebărilor unui reporter:

”În spațiul public există o întreagă dezbatere. Dumneavoastră ați declarat pe 30 decembrie 2020 că veți include în bugetul de stat și majorarea alocațiilor de la 1 iulie, dacă proiectul de lege adoptat de Senat va trece de Camera Deputaților. Proiectul de lege nu a trecut de Camera Deputaților, se află încă în dezbatere parlamentară. Sunt incluși banii pentru alocații în buget de stat privind majorarea de la 1 iulie 2021?

Florin Cîţu: Deci, la momentul respectiv, bugetul a fost construit pe legislația în vigoare, dar în același timp eu v-am spus, am aprobat și o strategie fiscal-bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar în perioada următoare, până în 2024, sub 3% din PIB. În același timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar de creștere a alocațiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toți membrii Coaliției. La Camera Deputaților, nu știu din ce motive s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același obiectiv de predictibilitate, transparență și reducere a deficitului bugetar în perioada următoare.

Văd că în spațiul public există informații că proiectul de lege, deși aprobat în această formă, – ați văzut ieri, luni seară, Coaliția a decis să meargă pe varianta de la Senat, – primim semnale din partea opoziției că va fi atacat acest proiect de lege la Curtea Constituțională. În aceste condiții mă văd nevoit să aprob o ordonanță de urgență în ședința de guvern pentru a mă asigura că menținem stabilitatea financiară a României în perioada următoare.”

”Trist!”

Pe de altă parte, nu e prima oară când, în decursul acestei săptămâni, social-democrata critică Guvernul pe subiectul alocațiilor. Marți dimineață, pe 8 iunie, social-democrata anunța că social-democrații intenționează să înregistreze la Parlament un proiect de lege pe această temă.

”Depunem săptămâna aceasta în Parlament un proiect de lege care să oblige guvernul cinic să majoreze imediat alocațiile la nivelul adoptat în 2020, respectiv de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilități. Ce ar mai fi de spus despre decizia celor de la putere de a anula majorările la alocațiile pentru copii? Trist!”, menționase, între altele, Firea, pe aceeași rețea de socializare.

128 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger