AcasăPoliticaAtac frontal la Guvernul Orban: ”Vom găsi o țară pârjolită de ciuma...

Atac frontal la Guvernul Orban: ”Vom găsi o țară pârjolită de ciuma galbenă”

Călin Popescu Tăriceanu stă cu ochii pe deciziile Guvernului, și nu doar când vine vorba despre cele prilejuite de situația generată de noul coronavirus.

La câteva zile după ce și-a anunțat intenția de a intra în lupta pentru fotoliul de primar general al Capitalei, spunând atunci că face un astfel de pas pentru că a ”constatat că în București nu există niciun candidat liberal”, liderul ALDE critică fățis Guvernul PNL condus de către Ludovic Orban, pe marginea intenției Executivului de a crește pensiile cu doar 14 procente. Nu oricum, ci invocând noțiunea de ”ciuma galbenă”. Exprimare ce le amintește multora de ”ciuma roșie”, sintagmă pe care criticii formațiunii social-democrate o asociază PSD-ului.

”Guvernul Iohannis-Orban testează prin media aservită varianta măririi pensiilor doar cu 14% și nu cu 40% așa cum prevede legea. Probabil vor să vadă dacă mămăliga stă să explodeze…”, remarcă Tăriceanu, într-un mesaj transmis în această primă zi a săptămânii.

Politicianul aflat în fruntea ALDE face trimitere la împrumuturile făcute de actualul Cabinet, dar și la locurile de muncă. ”Ce nu știu ei, sau nu vor să spună, este că situația economică va deveni mult mai grea tocmai că nu măresc pensiile și alocațiile conform legii. În fiecare zi se pierd sute de locuri de muncă. Știți de ce? Pentru că produsele nu se mai cumpără și nimeni nu e nebun să producă pe stoc, chiar dacă guvernul ar băga bani în susținerea întreprinderilor. Ce nu înțeleg liberalii ăștia vopsiți este că economia nu mai funcționează prin ordine și decrete militare, ci pe baza unei singure legi: cerere și ofertă. Oferta să zicem că încă mai există, dar cererea se stinge puțin câte puțin în fiecare zi. Pentru că au indus panica de parcă vine sfârșitul lumii, pentru că refuză să stimuleze cererea, pentru că se împrumută în draci pentru orice, mai puțin pentru ceea ce este cu adevărat nevoie.

Să fie clar, mărirea pensiilor cu un procentaj care abia acoperă creșterile de prețuri nu sacrifică doar 5 milioane de pensionari, dar sacrifică și câteva sute de mii de locuri de muncă. De fapt, ce fac ei, în final, va duce la aproape aceeași sumă cheltuită, doar că ea nu va fi cheltuită pe mărirea pensiilor, ci pe ajutoare de șomaj! Deci, care este câștigul economiei?

Da, trăim un paradox pe care Iohannis și Orban par să nu-l înțeleagă: ca să salvăm locurile de muncă trebuie să mărim veniturile! Pentru că acești bani pe care pensionarii ar trebuie să-i primească de la 1 septembrie nu le sunt necesari doar lor, ci ei vor reprezenta combustibilul care va menține în mișcare zeci de mii de mici întreprinderi cu sute de mii de locuri de muncă. În condițiile în care economiile lumii sunt și ele gripate și comerțul internațional este la terapie intensivă, stimularea cererii interne este singura cale de a ține în viață companiile mici și mijlocii”, își continuă Tăriceanu analiza publicată pe Facebook.

”Guvernul Orban trebuie să plece”

În baza acestor aspecte, liderul ALDE e de părere că e cazul ca actualul Executiv să fie schimbat. ”În consecință, guvernul Orban trebuie să plece și cei care vor veni trebuie să mărească veniturile populației ca o măsură de susținere economică, în primul rând, să impoziteze componenta necontributorie a pensiilor și să redea încrederea românilor în economie. Spaima și statul în casă poate va amâna infectarea cu virus, dar atunci când vom ieși la lumină vom găsi o țară pârjolită de ciuma galbenă”, conchide Tăriceanu.

Analiza fostului premier vine în contextul în care social-democrații au anunțat intenția de a depune, la jumătatea acestei luni, o moțiune de cenzură la adresa actualului Cabinet.
În urmă cu o săptămână, actualul premier critica intenția PSD-ului de a dărâma Guvernul pe care îl conduce, aducând în discuție faptul că România se confruntă cu o criză epidemiologică și cu o criză economică aferentă pandemiei de coronavirus.

”Am avut secetă, am avut inundaţii. Mesajul pe care îl transmit este acela că este nevoie de un guvern învestit cu toate puterile, care să aibă capacitatea să contracareze şi să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor grave care sunt provocate de crizele care s-au suprapus. A veni să depui o moţiune de cenzură în momentul de faţă împotriva unui guvern care şi-a făcut datoria mi se pare un gest politicianist, care nu are în spate niciun fel de motivaţie solidă, ci este pur şi simplu un gest electoral făcut înainte de alegerile locale, pentru a arăta probabil militanţilor că PSD face ceva.

Cred că ultimul partid care are legitimitate să depună o moţiune de cenzură în momentul de faţă este PSD. La ora actuală, acest demers îl consider inoportun şi împotriva interesului pe care îl are România şi fiecare român în parte să existe un guvern responsabil, care să se ocupe în mod eficient de rezolvarea crizei”, fusese auzit spunând Ludovic Orban, lunea trecută.

210 afisari

2 COMENTARII

  1. Ce vrea bashinosul corupt ? A iesit moartea la promenada si citeste ziarul ? Asta e liberal la fel ca Iliescu ,

  2. E gata deja, astia sunt niste incapabili cu diploma si doctorate in stat de pomana , au adus tara in halul in care au adus-o. Merita Canonizati !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger