AcasăPoliticaAsta e „The Art of the Deal”? America și Rusia se...

Asta e „The Art of the Deal”? America și Rusia se prind în cazacioc

Trump și Putin vor să împartă Ucraina – poate și Europa – după bunul lor plac. Nimeni nu îi poate opri să stabilească regulile unui nou Război Rece

Donald Trump a promis o încheiere rapidă a războiului din Ucrain. Autorul cărții „The Art of the Deal” își dă arama pe față. Marele ”tranzacționist” cu apucături de agent imobiliar bate palma cu Rusia.

Trump  a discutat separat despre război cu Vladimir Putin și cu Volodimir Zelenski, dar mai întâi cu Putin. Cu alte cuvinte, președintele ucrainean ar putea fi pus în fața unor decizii  luate fără implicarea sa.

Convorbirile telefonice au avut loc la scurt timp după ce secretarul Apărării, Pete Hegseth, le-a spus aliaților militari ai Ucrainei, la Bruxelles, că o revenire la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 este nerealistă. SUA nu consideră aderarea Ucrainei la NATO ca parte a unei soluții, iar trupele americane nu vor face parte din nicio prezență de securitate în Ucraina.

Cadouri pentru Putin

Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova în timpul administrației Barack Obama, a pus la îndoială strategia administrației Trump față de Rusia și Ucraina înaintea negocierilor iminente, informează Reuters.

„De ce administrația Trump îi oferă lui Putin cadouri – pământ ucrainean și nicio aderare la NATO pentru Ucraina – chiar înainte de începerea negocierilor?”, a întrebat McFaul pe rețeaua de  socializare X. „Am negociat cu rușii. Nu le dai niciodată nimic pe gratis”.

Rusia ocupă aproximativ o cincime din Ucraina și a cerut Kievului să cedeze teritorii și să devină permanent neutru în cadrul oricărui acord de pace. Ucraina cere Rusiei să se retragă din teritoriile capturate și dorește aderarea la NATO sau garanții de securitate echivalente. Ne le va avea. Putin l-a invitat pe Trump la Moscova.

Vești proaste pentru Zelenski

În timp ce oficialii administrației Trump au semnalat de ceva timp că nu vor sprijini toate obiectivele Ucrainei, remarcile lui Hegseth au zguduit aliații europeni, chiar înaintea Conferinței de Securitate de la München la sfârșitul acestei săptămâni.

„Fără aderare la NATO, fără trupe pe teren? Sună ca și cum am abandona Ucraina”, a postat pe X fostul ministru de externe lituanian Gabrielius Landsbergis. „Delegații zboară la München nu pentru a negocia, ci pentru a-i da lui Zelenski veștile proaste”.

Stephen Wertheim, senior fellow la Carnegie Endowment, a descris comentariile lui Hegseth drept o „concesie față de realitate”, adică ”nu implică nicio dorință a SUA de a recunoaște teritoriul ucrainean ocupat ca fiind legal rusesc”, iar  excluderea aderării la NATO ”semnalează Rusiei că o soluționare realistă poate fi realizabilă”.

Wertheim se vrea subtil, dar mai bine ar recunoaște că Trump și Putin au devenit partenerii unui cazacioc sinistru: vor să împartă Ucraina – poate și Europa – după bunul lor plac. Nimeni nu îi poate opri să stabilească regulile unui nou Război Rece.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
658 afisari

3 COMENTARII

  1. Numai prostii sar ca arsi auzind de relatiile bune cu Rusia. Na, acum ati luat-o peste bot!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger