AcasăPoliticaAroganța Americii a îngenuncheat Israelul și Ucraina

Aroganța Americii a îngenuncheat Israelul și Ucraina

În schimbul acceptării ajutorului administrației Biden, atât Ucraina, cât și Israelul s-au trezit prinse în capcana paradigmei războaielor gestionate de SUA

Pare puțin probabil ca America să ajungă până la alegerile din noiembrie fără a fi forțată să se confrunte public cu eșecurile dezastruoase în politica externă.

Luate separat, oricare dintre pierderile iminente ale Americii în Orientul Mijlociu, Europa de Est și, posibil, în Asia ar fi o lovitură militară și diplomatică semnificativă.

Dacă SUA reușesc în încercarea de a opri campania militară a Israelului în Gaza, cu Hamas încă la putere, și se orientează către recunoașterea internațională a unui stat palestinian, ar fi imposibil pentru israelieni să vadă atacurile teroriste din 7 octombrie, susținute de Iran, altfel decât ca pe o victorie masivă a Republicii Islamice și o înfrângere americano-israeliană.

Ucraina pare să se afle pe o cale similară spre o înfrângere militară și diplomatică, făcută în SUA. Cu toate cele 100 de miliarde de dolari în ajutoare militare și conexe,  Washingtonul a refuzat să le furnizeze ucrainenilor armele ofensive de care au nevoie pentru a respinge Rusia. În primăvară, pare probabil ca forțele rusești să treacă la ofensivă, să cucerească restul regiunii Donbas și apoi să își folosească superioritatea copleșitoare în materie de putere aeriană și rachete pentru a bombarda orașele ucrainene până când Zelenski va apărea la masa negocierilor.

Rezultatul unor astfel de negocieri este cedarea de către Ucraina a unor bucăți mari de teritoriu lui Putin, care va declara victoria în războiul pe care l-a început în 2022.

Cu excepția unor schimbări majore de tactică pe oricare dintre câmpurile de luptă, ambele scenarii de mai sus, în care Iranul și Putin sunt învingători, iar beneficiarii ajutorului militar și diplomatic din partea SUA sunt învinși, par mai mult decât probabile – și nici un fel de vorbe nu vor putea să le ascundă, mai ales în timpul sezonului electoral american care se apropie.

Legăturile Israelului cu statele din Golf se vor evapora, pe măsură ce regatele lor bogate în petrol vor căuta să încheie înțelegeri cu Iranul în speranța de a se proteja de un alt 7 octombrie pe propriul lor teritoriu, în timp ce obiectivul de a șterge Israelul de pe hartă va părea din nou plauzibil pentru o nouă generație de tineri arabi săraci din țări distruse precum Siria, Irak, Libia și Egipt.

O dinamică similară se va instaura probabil în Europa, unde Germania și alte state UE vor fi stimulate să încheie înțelegeri cu Putin în detrimentul vecinilor lor estici mai mici și mai slabi, notează UnHerd. În ambele regiuni, America va înceta să mai funcționeze ca hegemon local.

Războiul Israelului în Gaza și războiul dintre Ucraina și Rusia lui Putin au multe în comun. Ambele țări duc războaie defensive. Un eșec în oricare dintre aceste teatre ar amenința arterele globale majore și partenerii comerciali ai SUA din UE și din statele din Golf.

Cu toate acestea, modul în care America a cerut ca fiecare război să fie purtat – costisitor și previzibil – a fost o rețetă pentru aliații săi de a pierde. În schimbul acceptării ajutorului administrației Biden, atât Ucraina, cât și Israelul s-au trezit prinse în capcana paradigmei conflictului gestionat de SUA.

Sincer, este imposibil de văzut cum ar trebui să câștige Ucraina războiul, ceea ce ridică întrebarea de ce SUA îi încurajează pe ucraineni să continue lupta.

Aceeași insistență în a purta un război în stil american în schimbul ajutorului militar și al sprijinului diplomatic a împiedicat grav campania Israelului în Gaza.

În acest moment, Israelul sau Ucraina, și de preferință ambele, ar trebui să sfideze sfaturile și obiectivele strategice americane – și să câștige efectiv războaiele pe care le poartă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
950 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger