Care sunt planurile administrației Trump pentru armata americană în țară și în străinătate? Întrebarea a planat asupra recentelor audieri din Camera Reprezentanților și Senat cu oficiali ai Pentagonului.
”Nu s-au luat decizii în acest moment”, a răspuns secretarul adjunct interimar pentru afaceri de securitate internațională, Katherine Thompson.
Pentru a îndeplini obiectivele bugetare și strategice ale secretarului Apărării, Pete Hegseth, Armata Statelor Unite ar trebui să se restrângă, iar numărul forțelor terestre americane din Europa(100.000 în prezent) s-ar putea să scadă brusc, potrivit Responsible Statecraft.
Când s-a aflat în Europa, în februarie, Hegseth a afirmat răspicat că Statele Unite nu mai pot fi principalul garant al securității continentului din cauza „necesităților strategice”, inclusiv a provocărilor legate de concurența cu China și de protejarea frontierei sudice.
Deși astfel de afirmații păreau să implice o reducere iminentă a prezenței militare americane în Europa, Pentagonul a evitat de atunci să abordeze direct acest subiect.
Ierarhia lui Trump
Din punct de vedere bugetar, reducerea dimensiunii armatei are sens, deoarece structura forțelor este un factor major al costurilor militare. Mai puține unități înseamnă mai puțini bani cheltuiți pentru salarii și beneficii totale și cerințe mai mici pentru formare și echipament.
În cazul în care Hegseth merge mai departe cu realinierea sa bugetară, atunci sunt probabile reduceri ale posturilor din armata activă.
În sine, aceste reduceri ar putea să nu afecteze poziția forțelor armatei americane în Europa. Dar există un al doilea factor-cheie: abordarea militarizată a lui Trump față de frontiera de sud a SUA.
Solicitările președintelui de a-și asuma „controlul operațional 100%” al graniței cu Mexicul s-au răsfrânt puternic asupra armatei. Există 6 600 de militari în serviciu activ și peste 2 000 de membri ai Gărzii Naționale ce sprijină operațiunile de frontieră.
Unii dintre acești soldați provin din unități cu grad ridicat de pregătire – cele destinate răspunsului la crize – care se confruntau deja cu un ritm operațional ridicat datorită misiunilor repetate în străinătate.
Potrivit comandantului NORTHCOM, generalul Gregory Guillot, misiunea de frontieră va dura „ani, nu luni”, extinzând povara pe care o reprezintă pentru forțele militare. Dacă misiunea durează toți cei patru ani ai mandatului lui Trump, până la 40 000 de forțe terestre ar putea servi o perioadă la frontiera de sud.
În cele din urmă, presiunea combinată a reducerilor structurii forțelor și a unei misiuni susținute de securizare a frontierelor va face ca, în orice moment, mult mai puțin personal al armatei să fie disponibil pentru desfășurarea în străinătate.
Prezența armatei americane în Europa va fi probabil cea mai afectată de acest deficit, cu reduceri ale forțelor permanente și rotative – până la 10 000 sau 20 000 de persoane – din Germania sau Polonia, posibile și chiar necesare pentru a echilibra cererile concurente.
Armata – și în special o armată mai mică – nu se poate întinde prea mult, iar Hegseth a precizat că operațiunile de la frontieră sunt mai importante decât angajamentele SUA în Europa.