În fața pericolului de a pierde controlul asupra Americii, elita din umbră, care finanțează și stabilește linia politică și diplomatică a țării, a ieșit la atac. L-a retras pe Joe Biden, într-o decizie așteptată, dar în același timp șocantă și o împinge în față pe Kamala Harris, actualul vicepreședinte. Acesta este Armaghedonul, bătălia finală pentru putere la Washington, iar România va fi direct afectată de rezultatul ei.
Joe Biden, era evident pentru toată lumea, nu putea concura cu Donald Trump, cel puțin nu în starea în care se află acum. Însă, retragerea lui nicidecum nu limpezește lucrurile, dimpotrivă, agită apele în America și provoacă frisoane în marile cancelarii de pe glob.
Cu două excepții, am putea spune, la Moscova și Beijing. În vremuri ca acestea, când vedem omenirea adusă în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial, Vladimir Putin și Xi Jinping își freacă mâinile de bucurie la vederea haosului care domnește peste SUA. O națiune, indiferent cât este ea de puternică, nu poate face față pe două fronturi dacă vidul de putere este evident; iar la Washington, cu greu se poate întrevede rezultatul bătăliei care se dă pentru putere și, chiar și-așa, cine va câștiga va fi sleit!
Summit-ul NATO, recent organizat în State, n-a adus succesul așteptat și asta pentru că oamenii lui Donald Trump au reușit să penetreze evenimentul, de unde au răspândit nestingheriți mesajul candidatului republican – America se repoziționează în chestiunea politicii externe, iar războiul din Ucraina nu va mai fi finanțat de Casa Albă, dacă el ajunge președinte! În fața unui pericol ca acesta – pierderea contractelor pentru uriașul complex militar industrial american -, elita conducătoare din D.C. a mutat decisiv: gafa lui Biden (i s-a adresat lui Zelenski „domnule președinte Putin”) doar a grăbit lucrurile – iese Joe, intră Kamala, s-a decis! Este all-in pe război, actualul „vice” anunțând în dese rânduri că dă credit Pentagonului și „lobiștilor” care cer continuarea sprijinului militar acordat Ucrainei.
Dar, lucrurile s-ar putea să nu rămână aici. Deja multe voci au început să-i ceară lui Biden să facă „sacrificiul suprem”. Pentru binele Partidului Democrat – varianta aruncată publicului -, Joe Biden este îndemnat să demisioneze acum din funcția de președinte, caz în care Kamala va fi „interimar” până la alegeri și, astfel, îl va înfrunta pe Trump din postura de președinte al SUA.
Deocamdată, electoratul „democrat” este bulversat și va fi o misiune extrem de dificilă să se stingă focul nemulțumirii în următoarele săptămâni. În plus, Kamala Harris – fost procuror general al Californiei, cu soț evreu, mamă indiancă și tată jamaican – nu are o imagine extraordinară în rândurile alegătorilor PD, cu atât mai puțin a celor indeciși, care nu-i iartă șovăiala în ceea ce privește problema imigrației de la granița cu Mexicul.
Se schimbă strategiile la București
Una peste alta, omenirea privește uluită la spectacolul de la Washington. În urmă cu o săptămână a avut loc o tentativă de asasinat eșuată asupra lui Donald Trump, acum s-a retras Joe Biden din cursă, „mâine” cine știe ce va urma.
Europa este debusolată și nu a reacționat nici măcar a doua zi după anunțul făcut de Biden. Bruxellesul abia ce a trecut peste șocul „9 iunie”, iar efectele negocierilor pentru o majoritate în C.E. încă nu s-au stins. Colac peste pupăză, haosul din SUA riscă să transforme Ucraina în cartoful fierbinte aruncat europenilor de americani, doar că Ursula și șleahta care căpușează UE nu știu ce să facă.
Însă, ce ne interesează pe noi este cum afectează România babilonia de la Washington. În primul rând, nu mai știm pe cine să ne bazăm. Avem un partener strategic care nu își poate face ordine în propria-i ogradă, darmite prin străini, pe unde are interes. Să fie acesta semnalul că la București vor ieși „câinii” pe străzi înainte de alegeri?