AcasăPoliticaArma secretă a PNL la alegeri: frica

Arma secretă a PNL la alegeri: frica

Dacă sondajele ce apar acum ca ciupercile după ploaie ar fi reale, liberalii nu ar avea niciun motiv de îngrijorare. Dar, după cum se știe, în majoritatea covârșitoare a cazurilor acestea pun în poziția de vârf comanditarul. Ar fi culmea să plătești sondajul și, când intri în posesia lui, să constați că te situezi pe la jumătatea clasamentului. Un 34 la sută pentru PNL este un scor departe de adevăr. Este doar marketing pentru menținerea partidului la un anumit nivel. Următorul clasat, PSD, are abia 27 la sută. Este tot un rezultat scos din închipuiri, pentru că în pofida nemulțumirii provocate de prezența lui Marcel Ciolacu la conducere și a înțelegerilor pe care acesta le are cu Iohannis, electoratul PSD nu renunță la partid.

Simpatizanții PSD nu îl consideră pe Ciolacu reprezentant al social-democrației. Mai mult, după ce au văzut cum a ajuns în fruntea partidului și după piruetele politice făcute în favoarea Puterii, s-au lămurit care este rolul acestuia. Pentru ei, noul președinte al PSD nu reprezintă nimic.Este doar un lider de moment, care are toate șansele de a fi măturat de vâltoarea vremurilor apropiate. Sub nicio formă electoratul nu identifică PSD în persoana acestuia.

Cumpărați pentru apetitul de trădare

Ludovic Orban se teme de PSD și de surprizele pe care i le poate face

Cele 27 de procente atribuite PSD în dorința de vot sunt departe de adevăr. Simpatizanții PSD, mai îndârjiți ca niciodată, sunt hotărâți să aplice liberalilor o lovitură serioasă la alegerile locale, de natură să le zdruncine planurile de acaparare a Parlamentului după alegerile din iarnă. Aceasta îi va aparține electoratului, nu lui Marcel Ciolacu, după cum îi place să se laude și, evident, să-și aroge o eventuală victorie.Cu o prezență peste așteptări la vot, PSD poate răsturna orice socoteală a liberalilor.Iar liberalii știu foarte bine asta și se tem, în pofida zâmbetelor de siguranță și de superioritate afișate la orice apariție.Și mai știu și că marile surprize pot să apară exact în zonele în care au recrutat cei peste 100 de viitori primari din rândurile PSD, mizând pe o victorie facilă.Nu este exclus ca populația, simțindu-se trădată, să nu-i voteze pe cei care s-au lăsat cumpărați cu promisiuni ieftine, manifestându-și, în continuare, simpatia pentru PSD.

De ce se teme PNL?

Procentajul de 34 la sută de care ar beneficia PNL este o făcătură, o aducere din condei a cifrelor. Măsurile de austeritate luate, guvernarea după ureche și prăbușirea economiei afectează nu numai electoratul PSD, ci și pe cel al liberalilor în egală măsură. Fără pensii mărite suferă și pensionarii liberali, și cei social-democrați, fără deosebire. Șomerul liberal este la fel de sărac și de fără perspective ca și cel social-democrat. Situația este similară și în cazul părinților care au așteptat în zadar dublarea alocațiilor pentru copii. Este absurd să crezi că părinții cu simpatii liberale se simt în culmea fericirii. Și este la fel de absurd să accepți că, într-o stare generală de sărăcie, cu perspective de adâncire serioasă, electoratul liberal își menține preferințele pentru o guvernare care i-a adus în starea aceasta. Presupunând însă că 34 la sută este un rezultat cât de cât apropiat de adevăr, diferența de șapte procente în defavoarea PSD nu poate fi modificată în timpul rămas până la alegeri. Și atunci, de ce se teme PNL?

Țeapa pusă la cale

„Încă nu am văzut ce este mai rău”. Începând de când?

O logică elementară te îndeamnă să crezi, în primul rând, că cifrele nu sunt reale și că, de fapt, scorurile adevărate ar pune PNL în dificultate. Apoi, aceeași logică te determină să te gândești că, la o prezență masivă la vot, social-democrații ar răsturna socotelile făcute de liberali. Or tocmai acest lucru nu trebuie să se întâmple.Iar pentru asta nu se dau în lături de la cele mai neortodoxe metode. Inducerea fricii este cea la care apelează în permanență. Epidemia de Covid a devenit o armă redutabilă în mâinile liberalilor. Pe de o parte vorbesc de cele mai bune măsuri luate pentru ca votarea să se desfășoare în condiții optime, fără riscuri. Să juri că virusul nici măcar nu există, mai ales dacă iei în calcul declarațiile contradictorii, adesea caraghioase, ale specialiștilor care se înghesuie să-și dea cu părerea. Deci, putem vota fără grijă, căci nu pățim nimic.

„Suntem în faza de dinți de fierăstrău”. Adică taie PSD sau ce?

Dar tocmai aici apare problema. Dacă armatele de pensionari votează tradițional, adică PSD, atunci liberalii ies cu minus în gestiune. Motiv pentru care ciracii Apocalipsei Covid ies la televizor și își cântă partiturile funebre, ridicole și frivole deopotrivă. Nu mai avem paturi de spital libere, secțiile ATI sunt pline ochi, medicii nu mai fac față, au apărut alte noi focare, încă nu am văzut ce este mai rău, vine și al treilea val sunt pasajele preferate. Asezonate cu bătrânii sunt cei mai expuși.Toate cu un singur scop, nedeclarat însă. Prezență scăzută la vot din partea celor care se tem. Panica a devenit cea mai puternică temă de campanie a PNL. Cu cât mai înfricoșată populația, cu atât mai bine pentru rezultatul urmărit de liberali. Dacă e atât de grav, de ce nu se amână și alegerile și școala? Dacă nu e niciun pericol, căci totul este securizat, după cum zice Guvernul, de ce această strategie de a băga groaza în populație?Pare că este singura modalitate prin care PNL poate câștiga. Și va menține starea aceasta până la parlamentare. După care vom deveni brusc sănătoși și vom vedea în ce a constat țeapa pusă la cale.

După liberali, cu cât mai puțini, cu atât mai bine
author avatar
Valentin Boeru
2.163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger